09/04/2023 11/04/2023 Στον Iερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ασπροβάλτας, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου 2023, ημέρα κατά την οποία η Ααγία μας Εκκλησία επιτελεί λειτουργικώς την λαμπρά και ένδοξο πανήγυρη της εισόδου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στην Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας,...
09 Απριλίου, 2023 - 21:37
Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2023 - 0:08

Ο Μητροπολίτης Σερρών στην Ασπροβάλτα την Κυριακή των Βαΐων

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σερρών στην Ασπροβάλτα την Κυριακή των Βαΐων

Στον Iερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ασπροβάλτας, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου 2023, ημέρα κατά την οποία η Ααγία μας Εκκλησία επιτελεί λειτουργικώς την λαμπρά και ένδοξο πανήγυρη της εισόδου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στην Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, στον εμπνευσμένο από το παλαιοδιαθηκικό ανάγνωσμα του Προφήτου Ζαχαρίου: «Χαῖρε σφόδρα, θύγατερ Σιών, κήρυσσε, θύγατερ Ἱερουσαλήμ· ἰδοὺ ὁ Βασιλεύς σου ἔρχεταί σοι, δίκαιος καὶ σῴζων αὐτός, πραῢς καὶ ἐπιβεβηκὼς ἐπὶ ὑποζύγιον καὶ πῶλον νέον» (Κεφ. Θ’, 9-15), λόγο του, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Ευρισκόμενοι προ των θυρών της αγίας και μεγάλης Εβδομάδος των Παθών του Κυρίου μας, πορευόμεθα προς στην λαμπροφόρο Ανάστασή Του, μέσα από μία πορεία πνευματική, που έχει τα ιδικά της ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά, που υποδεικνύουν στον άνθρωπο μία εθελούσια και λυτρωτική έξοδο από την χώρα της αμαρτίας και είσοδο στην χώρα της χάριτος.
Η αγία και μεγάλη Εβδομάδα της πίστεώς μας, η καρδιά του εκκλησιαστικού μας έτους, προβάλλει ενώπιόν μας ως ένα σωτήριο και αφυπνιστικό κάλεσμα του ιδίου του Κυρίου μας, να συνοδοιπορήσουμε μαζί Του. Η αγία και μεγάλη Εβδομάδα προσφέρεται ως μία πνευματική ευκαιρία πρώτου μεγέθους πνευματικής αφύπνισης και αναβαπτισμού. Μας καλεί να ιεραρχήσουμε αξιολογικώς τις προτεραιότητες στη ζωή μας. Η πίστις μας δεν απαξιώνει τον άνθρωπο, ούτε τις βιοτικές του ανάγκες, αλλά μας προσκαλεί ελευθέρως με γνώμονα το άγιο θέλημα του Θεού και το πραγματικό μας συμφέρον να κάνουμε στη ζωή μας την σωστή ιεράρχηση και να λάβουμε τις σωτήριες επιλογές. Επιλογές και αποφάσεις ζωής και σωτηρίας.
Σήμερον, ο Κύριός μας, εισερχόμενος θριαμβευτικώς στην αγία πόλη των Ιεροσολύμων, γνωρίζει σαφώς, ως πάνσοφος Θεός, το ευμετάβλητο και ασταθές της διαθέσεως των ανθρώπων και πραῢς αλλά και αποφασισμένος πορεύεται προς την τελική αναμέτρησή του με τον διάβολο και τον κόσμο της φθοράς και της αμαρτίας. Πορεύεται προς το εκούσιο Πάθος Του εξ άκρας αγαθότητος για να ελευθερώσει το ανθρώπινο γένος από την απαραμύθητη σκλαβιά της αμαρτίας και του επακόλουθου αυτής θανάτου, ελκύοντας κι εμάς προς τα άνω, σε ουρανοδρόμες διαδρομές, χαρίζοντας στους ανθρώπους την τελεία απολύτρωση, την σωτηρία, την θεία υιοθεσία. Επάνω στον Σταυρό, προσέφερε ο Κύριός μας το ίδιο το πανάγιο Αίμα Του ως λύτρο ελευθερίας, σωτηρίας και συμφιλιώσεως, δίδοντας την ευκαιρία στον άνθρωπο, ως υιό περιπόθητο πλέον και συγκληρονόμο Ιησού Χριστού να νικήσει αυτόν τον ίδιο τον θάνατο, ο οποίος ως ύπνος, πέρασμα και Πάσχα νοείται. Το σωτήριο Πάθος του Χριστού έγινε πέρασμα, Πάσχα, ανάσταση και ζωή για το ανθρώπινο γένος.
Σ’ αυτήν την πορεία, ο Κύριός μας συμπορεύεται με τέσσερεις κατηγορίες ανθρωπίνων συμπεριφορών. Εκεί είναι οι ορκισμένοι εχθροί Του, οι γραμματείς και οι φαρισαίοι, το εβραϊκό κατεστημένο της εποχής Του, και της κάθε εποχής, που στο πρόσωπό Του βλέπουν έναν ‘’επικίνδυνο’’ διδάσκαλο, που κλονίζει την τυπολατρική και αποστεωμένη πνευματικώς εξουσία τους. Εκεί είναι και οι εκπρόσωποι της αντιθέου κοσμικής εξουσίας, που με την δύναμη του ξίφους θεωρεί και πιστεύει ότι μπορεί να εξαφανίσει από το ανθρώπινο προσκήνιο τον Ήλιον της Δικαιοσύνης, Θεόν. Εκεί και ο αλαλάζων, ευμετάβλητος όχλος, που σήμερα Τον υποδέχεται ως βασιλέα και μετά από λίγες ημέρες ζητά τον θάνατό Του. Είναι αυτός ο ίδιος όχλος, ο οποίος σήμερον κρατά τα βαΐα των φοινίκων και μετά τέσσερεις ημέρες θα ρίψει τους λίθους του αναθέματος κατά του Ιησού. Τέλος, εκεί είναι και οι διαπορούντες μαθητές Του, η μικρή μειονότητα, οι οποίοι συμπορευόμενοι σήμερον μαζί Του την στιγμή του θριάμβου Του και παρά το ότι τον αγαπούν, τον εγκαταλείπουν μόνον διά τον φόβον των Ιουδαίων μετά τέσσερεις ημέρες.
Στην πορεία μας, λοιπόν αδελφοί, για να συναντήσουμε τον Χριστό, ας κάνουμε την σωστή επιλογή, ας αποφύγουμε τον “σκόπελο” της απιστίας και της μισοθεΐας των ορκισμένων εχθρών Του, που απογεννά τον θάνατο και την φθορά. Ας φυλάξουμε την ζωή μας από την ψυχοβλαβή ”ζύμη” της υποκρισίας και αστάθειας του όχλου, ο οποίος διαχρονικώς αναζητά την δόξα χωρίς τον κόπο, την ανάσταση χωρίς τον σταυρό, τα έπαθλα χωρίς τις θυσίες, την σωτηρία χωρίς την πίστη. Ας παραμείνουμε ειλικρινείς, ταπεινοί, αυθεντικοί φίλοι και μαθητές του Κυρίου μας. Το ταπεινό φρόνημα, η βαθειά πίστη και η φλογερή αγάπη μας στον ερασμιώτατο Νυμφίο Χριστό, ας είναι τα στοιχεία εκείνα που θα πιστοποιούν και θα φανερώνουν, ως αύρα λεπτή και δροσιστική, την ποιότητα της πίστεως και του ήθους μας, σ’ ένα κόσμο, όπου πλεόνασε η υποκρισία, η απιστία και η κακία. Ευλογημένη αγία και μεγάλη Εβδομάδα! Καλή Ανάσταση!»

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, απένειμε το οφίκκιο του Σταυρ. Οικονόμου στον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ασπροβάλτας, π. Μάξιμο Τσιτάκη και επαίνεσε το κατά πάντα φιλότιμο, καρποφόρο και ευλογημένο εκκλησιαστικό του έργο που επιτελεί με σεμνότητα και αποτελεσματικότητα μετά των λαϊκών συνεργατών του στον λειτουργικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό τομέα της ενοριακής δράσεως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων