26/10/2022 26/10/2022 Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε στην πόλη των Σερρών ο Αγιος Μεγαλομάρτυρας Δημήτριος και ιδιαίτερα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του. Οι εορταστικές λατρευτικές ακολουθίες άρχισαν  πριν από μερικές ημέρες και συνεχίστηκαν με την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού την Τρίτη το απόγευμα, ενώ ανήμερα της εορτής, 26 Οκτωβρίου 2022,  πραγματοποιήθηκε...
26 Οκτωβρίου, 2022 - 20:30
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2022 - 20:05

Οι Σέρρες τίμησαν τον Άγιο Δημήτριο

Διαδώστε:
Οι Σέρρες τίμησαν τον Άγιο Δημήτριο

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε στην πόλη των Σερρών ο Αγιος Μεγαλομάρτυρας Δημήτριος και ιδιαίτερα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του.

Οι εορταστικές λατρευτικές ακολουθίες άρχισαν  πριν από μερικές ημέρες και συνεχίστηκαν με την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού την Τρίτη το απόγευμα, ενώ ανήμερα της εορτής, 26 Οκτωβρίου 2022,  πραγματοποιήθηκε ο πανηγυρικός όρθρος και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου.

Τα πλήθη των πιστών που προσήλθαν για να τιμήσουν τον Μυροβλήτη και  θαυματουργό Άγιο Δημήτριο είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και τεμάχιο του ιερού λειψάνου του, που φυλάσσεται στον Ναό.

Ο κ. Θεολόγος στο μεστό κήρυγμά του αναφέρθηκε στις αρετές του Αγίου Δημητρίου και κατόπιν τόνισε με ποιόν τρόπο μπορούμε και πρέπει να τιμούμε τις εορτές των αγίων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «Γιορτάζουμε αληθινά τις μνήμες των αγίων μας όταν αγωνιζόμεθα να κρατούμε καθαρή την συνείδησή μας, και  όταν βρισκόμαστε στην εκκλησία, όχι απλώς ως παριστάμενοι αλλά ως συμμετέχοντες, στην θεία λατρεία. Να καθαρίσουμε την συνείδησή μας, αδελφοί,  με τα μέσα που διαθέτει  η εκκλησία μας,  όπως το μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως και της θείας ευχαριστίας που είναι μυστήρια θεραπευτικά για την ζωή μας.  Και ως χριστιανοί οφείλομε να συμμετέχουμε στην θεία ευχαριστία όχι μόνο μία και δύο φορές τον χρόνο για το έθιμο,  αλλά όσο περισσότερο μπορούμε διότι δεν υπάρχει μεγαλυτέρα δύναμις στον κόσμο από το σώμα και το αίμα του Χριστού. Τιμούμε τους αγίους πρώτα εάν φροντίσουμε να έχουμε καθαρή καρδιά και καθαρή συνείδηση δεύτερον τους τιμώμε όταν τους συναντούμε στο άγιο δισκάριο, όπου είμεθα όλοι εκεί ζώντες και κεκοιμημένοι, μαζί με τον Δεσπότη Χριστό δηλαδή όταν συμμετέχουμε στην θεία λειτουργία και κυρίως όταν κοινωνούμε το σώμα και το αίμα του Χριστού και τρίτον τιμούμε τους αγίους όταν αγωνιζόμεθα με τις λίγες δικές μας δυνάμεις τις οποίες  πολλαπλασιάζει ο Χριστός. Αυτά θα μας έλεγε σήμερα ο άγιος Δημήτριος και ως διδάσκαλος και ως κατηχητής που  ήταν της εκκλησίας».

Τελειώνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους ιερείς της ενορίας για την ομόνοια και την ενότητά τους με την οποία όπως είπε «προάγεται το έργο του θεού και δοξάζεται το έργο της εκκλησίας. Και τα αποτελέσματα αυτής της ομόνοιας είναι πολύ ορατά γιατί ο προϊστάμενος του Ναού π. Πορφύριος Μπαρμπούτης  μαζί με τον τον  π. Χρήστο Μάνθο, ο οποίος έχει μακροχρόνια εμπειρία,  εργάζονται φιλόπονα και φιλότιμα για την ενορία και τα αποτελέσματα είναι τόσο ορατά και τόσο παρήγορα για όλους μας».

Ευχαρίστησε, τέλος, όλους τους πολιτικούς άρχοντες  του τόπου που παρευρέθησαν στην Θεία Λειτουργία καθώς και τον ευλαβή λαό του Θεού.

Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι προσήλθαν, για να τιμήσουν  την μνήμη του Αγίου Δημητρίου, όπως αναφέρει η Πρόοδος, οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των Δημοτικών Σχολείων της ενορίας, του 15ου και του 21ου,   μαζί με τους διδασκάλους τους, κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία, και μεταδίδοντας σε όλους την ελπίδα και την αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων