05/11/2023 05/11/2023 Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με τιμή, σεβασμό αλλά και χαρά πνευματική υποδέχθηκε την ιερά και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας «Εικοσιφοινίσσης», από την παλαίφατη ομώνυμη ιερά Μονή Παγγαίου, χθες, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, προς κοινό συνεορτασμό μετά της ιεράς σύναξης των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ, προστατών και εφόρων της πόλης των...
05 Νοεμβρίου, 2023 - 11:00
Τελευταία ενημέρωση: 05/11/2023 - 11:24

Πάνδημος υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Θεοτόκου της «Εικοσιφοινίσσης» στις Σέρρες

Διαδώστε:
Πάνδημος υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Θεοτόκου της «Εικοσιφοινίσσης» στις Σέρρες

Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με τιμή, σεβασμό αλλά και χαρά πνευματική υποδέχθηκε την ιερά και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας «Εικοσιφοινίσσης», από την παλαίφατη ομώνυμη ιερά Μονή Παγγαίου, χθες, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, προς κοινό συνεορτασμό μετά της ιεράς σύναξης των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ, προστατών και εφόρων της πόλης των Σερρών.

Η υποδοχή του χαριτοφόρου, αρχαίου θεομητορικού εκτυπώματος, το οποίο εκόμισαν στην πόλη των Σερρών ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Ράπτου, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωροθέου και η οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής «Εικοσιφοινίσσης», μοναχή Αντωνίνη μετά της εν Χριστώ συνοδείας της, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως και πνευματικής ανατάσεως, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, με την συμμετοχή του ευαγούς κλήρου, βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αντιπροσωπειών των ενοριακών, κατηχητικών συνάξεων της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης, των πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Σερρών με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρά τους, καθώς και πλήθους ευσεβών χριστιανών, που προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Αμέσως μετά την πάνδημη υποδοχή του αγιωτάτου εικονίσματος της Θεομήτορος, τελέσθηκε Δοξολογία.

Μητροπολίτης Σερρών: Οι ιερές εικόνες αποτελούν σημείο πνευματικής επαφής και κοινωνίας του ακτίστου με το κτιστό

Στο τέλος της Δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε δια θερμών λόγων τον Σεβασμιώτατο Δράμας κ. Δωρόθεο για την μεταφορά στην πόλη των Σερρών της αχειροποιήτου εικόνος της Θεοτόκου, μίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα για την φιλόστοργη παρουσία και σκέπη της Παναγίας στην ζωή και τον πνευματικό μας αγώνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Με αισθήματα βαθυτάτης συγκινήσεως, υποδεχόμεθα στην πόλιν και Μητρόπολίν μας, το τιμαλφέστατο και αγιώτατο ιεροθεομητορικό εικόνισμα της Παναγίας ‘’Εικοσιφοινίσσης’’, που διασώζει την παναγία μορφή της Βασίλισσας των ουρανών, της Κυρίας αγγέλων και ανθρώπων, της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η αχειροποίητος εικόνα της Παναγίας της ‘’Εικοσιφοινίσσης’’, αλλά και όλα τα ιερά εικονίσματα της Θεομήτορος ‘’ομιλούν’’ με έναν ιδιαίτερο καρδιακό τρόπο στις ψυχές των πιστών ανθρώπων και μάλιστα των πονεμένων, ενώ, για λόγους που μόνον ο Θεός γνωρίζει, ορισμένα από αυτά τα ιερά εκτυπώματά Της, έχουν μίαν όλως ιδιαιτέραν μυστικήν, θαυματουργικήν χάριν και ευλογίαν.

Οι ιερές εικόνες σύμφωνα με την δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας είναι άξιες μεγάλης τιμής, διότι προσφέρουν στον άνθρωπο μεγάλη παρηγορία, πνευματικήν δύναμιν και έμπνευσιν, αποτελούν σημείον πνευματικής επαφής και κοινωνίας του ακτίστου με το κτιστό, μία ολόφωτη θύρα προς την Βασιλεία του Θεού, ένα αχείμαστο λιμάνι θείας παρακλήσεως, συγκλονιστικές φανερώσεις της θείας φιλανθρωπίας, αγάπης, παντοδυναμίας και προνοίας, αλλά και της θερμουργού ανθρωπίνης πίστεως».

Αρχιερατικός Εσπερινός

Ακολούθως, τελέσθηκε ο αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός, κατά την διάρκεια του οποίου, κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου κ. Θεολόγου, ομίλησε επικαίρως ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Νικήτας Χαλέμης, εφημέριος του ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονος Σερρών.

Να σημειωθεί ότι το πανάχραντο και χαριτοφόρο εικόνισμα της Παναγίας «Εικοσιφοινίσσης» θα ευρίσκεται προς προσκύνηση στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών έως και την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, όπου καθημερινώς θα τελούνται ιερές ακολουθίες, προς αγιασμό και πνευματική ενίσχυση των πιστών.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

                                                

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων