25/03/2021 25/03/2021 Η εφετεινή 25η Μαρτίου αποτελεί ημέρα ορόσημο για την πατρίδα μας, η οποία εορτάζει μία από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας της, καθώς συμπληρώνονται 200 έτη από της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Κατ’ αυτήν την ημέρα η αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει λειτουργικώς το χαρμόσυνο θεϊκό άγγελμα για την σωτηρία του κόσμου, την εκ Πνεύματος αγίου...
25 Μαρτίου, 2021 - 17:03
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2021 - 20:57

Σερρών Θεολόγος: “Διπλόν θαύμα εορτάζομεν σήμερον”

Διαδώστε:
Σερρών Θεολόγος: “Διπλόν θαύμα εορτάζομεν σήμερον”

Η εφετεινή 25η Μαρτίου αποτελεί ημέρα ορόσημο για την πατρίδα μας, η οποία εορτάζει μία από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας της, καθώς συμπληρώνονται 200 έτη από της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Κατ’ αυτήν την ημέρα η αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει λειτουργικώς το χαρμόσυνο θεϊκό άγγελμα για την σωτηρία του κόσμου, την εκ Πνεύματος αγίου δηλαδή σύλληψη του Υιού και Λόγου του Θεού, το οποίο ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μετέφερε στην Θεοτόκο Μαριάμ, την Υπέρμαχο Στρατηγό,που ενδυνάμωνε, κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της εθνικής μαςπαλιγγενεσίας, τους ενδόξους προγόνους μας, ώστε να επιτελέσουν με συναίσθηση ευθύνης και απαράμιλλο ηρωισμό τοκαθήκον τους προς την πατρίδα.

Η Εκκλησία των Σερρών εορτάζει κατ’ έτος λαμπρώς τη νμεγάλη αυτή εθνικοθρησκευτική εορτή με επίκεντρο τον ιστορικόιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σερρών, στο παλαιό κωδωνοστάσιο τουοποίου έλαβε χώρα την 14η Ιουλίου 1907 η ηρωική μάχη τουΜακεδονικού αντάρτικου σώματος του Σερραίου οπλαρχηγού Δ.Γκογκολάκη, γνωστού ως «Καπετάν Μητρούση» κατά τωνοθωμανών κατακτητών. Εφέτος όμως, ιερά αυτή πανήγυριςσηματοδοτεί και την έναρξη των λατρευτικών ακολουθιών καιλοιπών εκδηλώσεων επετειακού και διδακτικού χαρακτήρος, πουσυν Θεω, πραγματοποιούνται κατά το τρέχον έτος 2021, από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με την συνεργασία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και θεσμικών φορέωντων Σερρών.

Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 24η Μαρτίου, τελέσθηκεστον ως είρηται εορτάζοντα ιερό Ναό, ο μέγας πανηγυρικόςΕσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Τον θείο λόγοεκήρυξε με την ευλογία του Σεβ., ο προϊστάμενος τουπανηγυρίζοντος ιερού Ναού αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π.Ιορδάνης Θεμελίδης, ο οποίος με θεολογικές και ιστορικώςτεκμηριωμένες αναφορές ομίλησε για την σημασία της μεγάληςθεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού για το έθνος μας, τουςενδόξους αγώνες που έδωσαν οι ηρωικοί πατέρες μας για τηνδιαφύλαξη της ελευθερίας, αψηφώντας τον κίνδυνο και την ίδιατους την ζωή, ενώ υπεγράμμισε ιδιαιτέρως το μεγαλείο τηςπίστεώς τους προς τον Θεό, με την δύναμη του Οποίουανεδείχθησαν νικητές στον φαινομενικό άνισο αγώνα τους κατάτου οθωμανού Τούρκου δυνάστη.Σήμερα, Πέμπτη 25η Μαρτίου, τελέσθηκε η πανηγυρική θείαΛειτουργία στον εορτάζοντα ιερό Ναό, ιερουργούντος του Σεβ.Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου και ανεγνώσθη το Μήνυμα της ΙεράςΣυνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Επί τη εορτή τουΕυαγγελισμού της Θεοτόκου και τη συμπληρώσει διακοσίων ετώναπό της Ελληνικής Επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου 1821».

Στην συνέχεια, ο Σεβ. ευλόγησε κατά το έθος τα εόρτιακόλλυβα προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου και ετέλεσε ιερόμνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως τωνυπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντωνκατά την εθνεγερσία του 1821,@κληρικών και λαϊκών ανδρών,γυναικών και παίδων.

 

 

Στον θεολογικώς μεστό και εθνικοπατριωτικώς ενθουσιώδηλόγο του, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Εορτάζουμεσήμερον με αισθήματα χαράς, δοξολογίας και εθνικής ανατάσεως,παρά την πικρή συγκυρία των ημερών, την δύναμη του θαύματοςστην διπλή του μάλιστα διάσταση. Εορτάζουμε πρώτον τουπερμέγιστο θαύμα της πίστεως. Ο φιλάνθρωπος Κύριος καιΔεσπότης μας γίνεται άνθρωπος εκ της αγίας Θεοτόκου, έναγεγονός ακατάληπτον, ανερμήνευτον, ανεπανάληπτον, το μόνονκαινόν υπό τον ήλιον, ξένον προς την ανθρωπίνη λογική.Στεκόμεθα έκθαμβοι, με αιώνιο σεβασμό και ευγνωμοσύνη ενώπιοντης ολοφώτου καθαρότητος και του μεγαλείου της ΥπεραγίαςΘεοτόκου, της Χώρας του Αχωρήτου, της Πλατυτέρας τωνουρανών, του λογικού Παραδείσου, του εμψύχου θρόνου και Ναούτου Θεού του Υψίστου, της νοητής Κλίμακος δια της οποίαςκατήλθε ο Θεός στη γη. Στο σεπτό Της πρόσωπο, που είναιστολισμένο με όλες τις θεοειδείς αρετές, ως η αληθώςΚεχαριτωμένη, φανερούται το μεγαλείο αλλά και η ευγένεια τηςανθρωπίνης φύσεως, που αξιώνεται να κυοφορήσει και να γεννήσειτον ίδιο τον Θεό.

Σήμερον, στην γαστέρα της αγνής θεόπαιδος οΘεός σαρκούται και η σαρξ θεούται. Χαράς ευαγγέλια σήμερονστον ουρανό και στην γη. Το δεύτερον θαύμα το οποίο εορτάζουμεσήμερον είναι αυτό της αναστάσεως της πατρίδος μας εκ δουλείαςφρικτής, απαρακλήτου και πολυχρονίου στους οθωμανούςΤούρκους. Ο φιλάνθρωπος Θεός, κηδεμόνας και προστάτης τουέθνους μας εσπέπασε σωστικώς και φιλοστόργως τηνκαθημαγμένη πατρίδα μας και εχάρισε την ελευθερίαν στοσκλαβωμένο από την οθωμανική τυραννία έθνος μας. Το θαύμα του1821 δεν υπήρξε μία ηρωική έξαρση της στιγμής αλλά υπήρξε τοθαυμαστώς προετοιμασμένο αποτέλεσμα της ορθοδόξου πίστεως,του υψηλού πολιτιστικού επιπέδου και της ευγένειας του λαού μας,της πολυτίμητης και διαχρονικής πνευματικής αλλά και υλικήςπροσφοράς της Εκκλησίας μας, της φιλοπατρίας, του ηρωικούφρονήματος και της έως θανάτου προσηλώσεως των πατέρων μαςστις υπερούσιες γι’ αυτόν τον τόπο έννοιες, της ελευθερίας καιτης δικαιοσύνης. Οι ολίγοι και καθημαγμένοι Έλληνες εστάθησανκαι ενίκησαν με την βοήθεια του Θεού τους πολλούς, οι άοπλοιτους πάνοπλους, τα πρόβατα τους λύκους, οι αδύνατοι καικαταφρονεμένοι τους ισχυρούς, οι ταπεινοί τους υπερηφάνους καιαλαζόνες. Διπλόν θαύμα πίστεως και σωτηρίας εορτάζομενσήμερον. Εορτάζει η Εκκλησία, την πνευματική παλιγγενεσία τουςανθρωπίνου γένους.

Εορτάζει η πατρίδα την ανάστασή της εκ τηςτέφρας μετά από μία σκληρωτάτη, πικροτάτη και τυραννικοτάτησκλαβιά στους οθωμανούς Τούρκους. Κοινός ένδοξος παρονομαστής και στις δύο παλιγγενεσίες η μητέρα Εκκλησία.Εκείνη συντήρησε και ανέστησε την ελπίδα στο Γένος μας,προετοίμασε με θαυμαστή υπομονή και καρτερία τον αγώνα,πληρώνουσα ακριβό τίμημα αίματος, κράτησε υψηλά το φρόνηματης Ελλάδος στα πρόσωπα των ηρωικών κληρικών Της κάθεβαθμού, των καλλινίκων Νεομαρτύρων και ηρώων, όπως οι άγιοιΝικήτας, Ιωάννης και Βενέδικτος και ο ένδοξος ΑρχιστράτηγοςΕμμανουήλ Παπάς. Καλούμεθα σήμερον λοιπόν, να παραμείνουμεμε βαθειά ευγνωμοσύνη μνήμονες των πολλών και μεγάλωνευεργεσιών του αγίου Θεού στην ζωή μας σε όλες τις εκφάνσειςτης, να σταθούμε δυνατοί, γενναίοι και ενωμένοι στις προκλήσεις,να προτάξουμε το εμείς στο πάντοτε ζημιογόνο εγώ, εμπνεόμενοιαπό την ένδοξη ιστορία μας, διδασκόμενοι από τα λάθη μας καισυνεχώς αναβαπτιζόμενοι, εθνικώς και πνευματικώς, στην αγίακολυμβήθρα της πνευματικής, πολιτιστικής και εθνικής μαςκληρονομιάς. Σήμερον, ολόκληρη η πεπολιτισμένη οικουμένη,ενδεδυμένη την γαλανόλευκη υποκλίνεται με σεβασμό ενώπιοντης Ελλάδος και αποδίδει τιμή στο αθάνατο ελληνικό πνεύμα, τηνπίστη, την ανδρεία και την φιλοπατρία του Έλληνος. Ζήτω ηένδοξος Πατρίδα μας! Ζήτω η Ελλάς!».

 

 

Ακολούθως, στις 11:00 π.μ. εψάλη η επίσημη Δοξολογία επίτη διακοσιοστή επετείω της ηρωικής επαναστάσεως των Ελλήνωνγια την ελευθερία της πατρίδος μας, στον ιερό Μητροπολιτικό ΝαόΠαμμ. Ταξιαρχών Σερρών, με την παρουσία του ΥπουργούΥποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, της ΥφυπουργούΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φ. Αραμπατζή, τωνΒουλευτών του Νομού Σερρών κ. Θ. Λεονταρίδη, κ. Κ. Μπούμπακαι κ. Ελ. Αβραμάκη, του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π.Σπυροπούλου, του Δημάρχου Σερρών κ. Αλ. Χρυσάφη, τουΔιοικητού του 10ου Συντάγματος Πεζικού Σερρών κ. Χ.Σγουρομάλλη, του Διοικητού της Αστυνομικής ΔιευθύνσεωςΣερρών κ. Ευαγγ. Τσιώτα, του Διοικητού της ΠυροσβεστικήςΥπηρεσίας Σερρών κ. Σ. Δημητράκη, αντιπροσωπειών τηςΠρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως Σερρών με τιςγαλανόλευκες σημαίες και τα λάβαρά τους, καθώς καιΠολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

 

 

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση,κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμηόλων όσων θυσιάσθηκαν για την ελευθερία της πατρίδος μας καιεψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος, ενώπιον του ανδριάντος του Σερραίουήρωος της Ελληνικής Επαναστάσεως Αρχιστρατήγου Εμμ. Παπά,στον χώρο της πλατείας «Ελευθερίας» Σερρών. Να σημειωθείτέλος, ότι ειδικώς για εφέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών, πουεπικρατούν και στην πατρίδα μας, εξαιτίας της πανδημίας τουκορωνοϊού, κατόπιν αποφάσεως της Ελληνικής πολιτείας, δεν πραγματοποιήθηκε και στην πόλη των Σερρών, η καθιερωμένη παρέλαση των μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων