15/10/2022 15/10/2022 Με την χάρη του αγίου Θεού και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, έλαβε χώρα η πρώτη εφετεινή Σύναξη ιερέων υπευθύνων νεότητος, κατηχητών και κατηχητριών της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης, με γενικό θέμα: «Το μυστήριο της Εκκλησίας», σήμερα, Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, στον ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Σερρών, με...
15 Οκτωβρίου, 2022 - 15:40
Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2022 - 15:48

Σερρών Θεολόγος: «Η κατηχητική διακονία είναι έργο Χριστού»

Διαδώστε:
Σερρών Θεολόγος: «Η κατηχητική διακονία είναι έργο Χριστού»

Με την χάρη του αγίου Θεού και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, έλαβε χώρα η πρώτη εφετεινή Σύναξη ιερέων υπευθύνων νεότητος, κατηχητών και κατηχητριών της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης, με γενικό θέμα: «Το μυστήριο της Εκκλησίας», σήμερα, Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, στον ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Σερρών, με αφορμή την έναρξη του νέου ιεραποστολικού και κατηχητικού έτους 2022-2023.

Το πρωΐ, τελέσθηκε η θ. Λειτουργία, μετά το τέλος της οποίας οι προσκεκλημένοι γεύθηκαν το κέρασμα που δόθηκε σε όλους.

Στη συνέχεια, τελέσθηκε υπό του Σεβ. κ. Θεολόγου, η ακολουθία του Αγιασμού για τα στελέχη των κατηχητικών δράσεων, στο ιερό Παρεκκλήσιο του Αγ. Ελευθερίου του ως είρηται ιερού Ναού.

Ακολούθως, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Νικήτας Χαλέμης, αφού ευχαρίστησε υιϊκώς τον Σεβ. κ. Θεολόγο, για την ιδιαίτερη ευλογία – τιμή, στην συγκεκριμένη διακονία, τόνισε αφενός μεν την μοναδική και διαρκή αξία του κατηχητικού έργου στην Εκκλησία και μάλιστα στα ελληνικά νιάτα της σύγχρονης ταραγμένης εποχής, αφετέρου δε την ανάγκη ενίσχυσης του έργου εκτενεστέρας και ουσιαστικής κατηχήσεως του λαού μας στα ζωηφόρα νάματα του Ευαγγελικού λόγου.

Στη συνέχεια, ο Ελλογιμ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, ομίλησε με θεολογική πληρότητα και γλαφυρό λόγο, με θέμα: «Μυστηριακή αγωγή και Κατήχηση», δίδοντας μοναδικές ευκαιρίες γονίμου προβληματισμού και εμπνεύσεως για την άσκηση του κατηχητικού έργου.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σκαλτσή για την λαμπρή, επιστημονική και κατά πάντα άρτια ομιλία του, με τον μεστό αγιοπνευματικό του λόγο, ομίλησε για τις βασικές πνευματικές και εκκλησιολογικές αρχές αυτού του έργου πρώτης προτεραιότητος της Εκκλησίας μας, για τον σκοπό της κατηχητικής διακονίας συνολικώς, τις δυσκολίες και προοπτικές της.

Μεταξύ άλλων ο Σεβ. ανέφερε: «Το κατηχητικό έργο ως έκφραση της ποιμαντικής ευθύνης, διακονίας και αποστολής της Εκκλησίας μας αποτελεί πρώτιστο και ιερό χρέος Της κατά την εντολή του ιδίου του Κυρίου μας, ”πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη (Μτ 28, 19)” και αποσκοπεί στην εκκλησιαστικοποίηση του φρονήματός μας και στην αυθεντική βίωση του μυστηρίου της πίστεως και της εν Χριστώ σωτηρίας. Η κατηχητική διακονία της Εκκλησίας μας, ως έργο Χριστού, ανήκει στον εσώτατο και βασικό πυρήνα της αποστολής Της, αφορά στην δόξα του Θεού και στην κατά Χριστόν οικοδομή του εκκλησιαστικού σώματος και ως εκ τούτου πρέπει να υπηρετείται με δοξολογική διάθεση, ταπεινό φρόνημα και υψηλή συναίσθηση της τιμής, της ευλογίας αλλά και της ευθύνης έναντι του Κυρίου μας και της Εκκλησίας Του. Το κατηχητικό έργο μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ο ”πρόναος” του όλου έργου μας, που μας οδηγεί στο Ναό, στην αγία Τράπεζα, στον θείο κρατήρα της Ζωής, όπου τελεσιουργείται η χριστοποίησίς μας, διά του οποίου γινόμεθα σύσσωμοι και σύναιμοι μετά του Κυρίου μας Ιησού, όπου λαμβάνουμε πείρα του Πατερικού λόγου, ”ὁ Θεός ἔστη ἐν μέσῳ θεῶν”».

Το άγιο αυτό έργο προϋποθέτει, προς ευόδωσίν του, βαθειά και καθαρή πίστη και αγάπη στον θείο Οικοδεσπότη Χριστόν, ολόθυμη προσευχή, λειτουργική ζωή και εμπειρία, υπακοή στην Εκκλησία και τον Επίσκοπο, θυσιαστικό φρόνημα, εκκλησιαστικό ήθος, έμπνευση, ταπείνωση, πρωτοτυπία, σοβαρότητα, πνεύμα συνεργατικότητος, υπομονή στις επώδυνες στιγμές αγωνίας και αγώνος.

Το κατηχητικό έργο όταν επιτελείται με αυτές τις προϋποθέσεις είναι πράγματι μια δυνατή προσευχή προς τον Θεό. Ο άγιος Θεός, είναι Εκείνος που ευλογεί τους κόπους και τις αγωνίες αυτού του έργου και το κάνει να καρποφορεί».

Μετά το πέρας των ομιλιών, ο Σεβ. επέδωσε τα διοριστήρια έγγραφα στους υπευθύνους ιερείς, τους κατηχητές και κατηχήτριες, καθώς και μία ευλογία ιδιαίτερη, ένα πνευματικό βιβλίο, ευχόμενος σε όλους πλούσια την ευλογία του Θεού στη ζωή και καρποφόρο αμητό στην διακονία τους.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων