12/09/2022 12/09/2022 Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποιεί η Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης ενώ έχει αφιερώσει ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο για να τιμήσει τα γεγονότα εστιάζοντας στις ηρωικές μορφές των θυσιασθέντων αγίων Αρχιερέων, ιερέων, μοναχών και των απλών πολιτών. Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, το πρωί, σε όλους τους Ναούς της  Μητρόπόλεως...
12 Σεπτεμβρίου, 2022 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2022 - 16:36

Σερρών Θεολόγος: «Η Μικρασία παραμένει ζωντανή στην εθνική μας μνήμη»

Διαδώστε:
Σερρών Θεολόγος: «Η Μικρασία παραμένει ζωντανή στην εθνική μας μνήμη»

Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποιεί η Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης ενώ έχει αφιερώσει ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο για να τιμήσει τα γεγονότα εστιάζοντας στις ηρωικές μορφές των θυσιασθέντων αγίων Αρχιερέων, ιερέων, μοναχών και των απλών πολιτών.

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, το πρωί, σε όλους τους Ναούς της  Μητρόπόλεως τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής, ενώ για ένα πεντάλεπτο ήχησαν πενθίμως οι καμπάνες στις 10:30 π.μ..

Στις 7:30 το απόγευμα της ίδια ημέρας πραγματοποιήθηκε, σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Μικρασιατών Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», εκδήλωση λόγου, μέλους και ιστορικής μνήμης της  Μητροπόλης Σερρών και Νιγρίτης, υπό τον τίτλο: «Μικρασίας Μνήμη», στην πλατεία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, στην οποία ο γεωπολιτικός αναλυτής, εκδότης και συγγραφέας κ. Σάββας Καλεντερίδης, ομίλησε με άριστο τρόπο με θέμα: «Εκατό χρόνια χωρίς τη Μικρασία».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός, ο Μητροπολίτης  Σερρών και Νιγρίτης  κ. Θεολόγος, η Σερραία τέως Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Φωτεινή Αραμπατζή και Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Σερρών κ. Βασίλειος Κατιρτζόγλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σερρών κ. Σωκράτης Κοτζάογλου και μέγα πλήθος Σερραίων, που υπερπλήρωσαν τον προαύλιο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού για να απολαύσουν ένα «ταξίδι» νοσταλγικό και διδακτικό σε δρόμους φωτεινούς του αειζώου ορθοδόξου πνεύματος και της φιλογενούς ελληνικής Μικρασιατικής παραδόσεως.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Παλιούρας, Πρωτοσύγκελλος της Εκκλησίας των Σερρών και διήνθισαν μελωδικώς η γνωστή καλλιτέχνης κ. Αρετή Κετιμέ και η παραδοσιακή ορχήστρα του Σερραίου μουσικού κ. Νικολάου Μπούσιου, με έντεχνα τραγούδια και αναφορές μνήμης από την πολύτιμη Μικρασιατική μουσική παράδοση των αλησμόνητων πατρίδων, όπου εμεγαλούργησαν η πίστη, το πνεύμα, η σκέψη, η τέχνη και ο πολιτισμός.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σερρών κ. Σ. Κοτζάογλου, ο οποίος ευχαρίστησε θερμώς τον Μητροπολίτς για την ποικιλότροπη στήριξή του στις ανάγκες του Συλλόγου και αναφέρθηκε στην σπουδαία διακονία – μαρτυρία της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης και στον πνευματικό και πολιτιστικό τομέα, ως και στο κλίμα γονίμου και παραγωγικής συνεργασίας και συναντιλήψεως  μετά των πολιτιστικών φορέων του τόπου, επ’ ωφελεία του φιλοπροόδου Σερραϊκού λαού.

Στην συνέχεια, ο Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, συνεχάρη  τον κ. Κοτζάογλου και τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Σερρών για την σημαντική και σπουδαία παρουσία τους στα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού καθώς και τον  ομιλητή κ. Σ. Καλεντερίδη για την ομιλία του, την εκλεκτή καλλιτέχνιδα κ. Αρ. Κετιμέ και τα ταλαντούχα μέλη της παραδοσιακής ορχήστρας του κ. Ν. Μπούσιου.

Η ομιλία του Σερρών και Νιγρίτης

Ο ιεράρχης αναφερόμενος στην πικρή επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η βάρβαρη σφαγή και ο αφανισμός του ελληνικού στοιχείου στην προκυμαία της Σμύρνης και σ’ ολόκληρη την Μικρασία τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1922, οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, η πυρπόληση της Μητρόπολης του αγιοτόκου Μικρασιατικού Ελληνισμού, η πικρή προσφυγιά είναι γεγονότα εντυπωμένα με τα μελανώτερα χρώματα στη συλλογική συνείδηση όλων των Ελλήνων.

Χρέος του οικουμενικού Ελληνισμού και επιβεβλημένο καθήκον όλων μας είναι να αξιοποιήσουμε την ιστορική αυτή εμπειρία, την οποία συνθέτουν οι αγώνες και οι θυσίες των θυμάτων της Μικρασιατικής τραγωδίας, ο βίαιος και απάνθρωπος ξεριζωμός του Ελληνισμού της καθ΄ ημάς Ανατολής και ο ασίγαστος πόνος των προσφύγων αδελ¬φών μας. Επιζητούμε την συνεργασία, εργαζόμεθα για την οικοδόμηση σχέσεων ειρήνης και καλής γειτονίας με τους όμορους λαούς, θωρακιζόμεθα πνευματικώς και υλικώς απέναντι στις προκλήσεις των καιρών, πορευόμεθα στο δρόμο του χρέους και της ευθύνης και βαδίζουμε με αξιοπρέπεια στα μονοπάτια του πεπρωμένου του Γένους μας χωρίς ποτέ να ξεχνούμε.

Η πικρή αυτή επέτειος μας δίδει την αφορμή να εμβαθύνουμε με γόνιμο τρόπο στα γεγονότα, να διδαχθούμε από αυτά, διορθώνοντας τα λάθη μας, τα πολλά λάθη εκείνης της εποχής, πολιτικά, διπλματικά, στρατιωτικά, που οδήγησαν μέσα από τον επάρατο εθνικό διχασμό στην τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής, και αυξάνοντας τις εθνικές μας αρετές, με πρώτιστες την ορθόδοξη πίστη μας και την εθνική μας ομοψυχία και ενότητα.

Η  Εκκλησία μας διακονεί με πιστότητα το όραμα της ενότητος, της συνεργατικότητος και της ομοψυχίας του λαού μας μέσα από την καθαρότητα και την δυναμική της χριστιανικής πίστεως και αλληλεγγύης, της ιστορικής μνήμης και της εθνικής αυτοσυνειδησίας που αποτελούν θεμελιακά στοιχεία της ταυτότητος του τόπου μας και προϋπόθεση περαιτέρω προόδου και προοπτικής, χωρίς φανατισμούς, αποκλεισμούς, παραχαράξεις και παρερμηνείες.

Αδελφοί συνέλληνες, ας παραμείνουμε ενωμένοι και ομόψυχοι με αντοχές και υπομονές στις επάλξεις του χρέους στις δυσκολίες του εθνικού μας βίου. Όταν ο λαός μας πορεύεται με πίστη στον Θεό, αγάπη στην Πατρίδα, ενωμένος και σύμψυχος, τότε πράγματι μεγαλουργεί! Η αγαπημένη Μικρασία και οι αλησμόνητες Πατρίδες παραμένουν πάντοτε ζωντανές στη μνήμη μας και πηγή εμπνεύσεως και διδαχής για την ζωή και την πορεία του έθνους μας!».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων