29/10/2023 07/01/2024 Η 28η Οκτωβρίου είναι μία ημερομηνία ορόσημο για την Πατρίδα μας, η οποία εορτάζει μία από τις ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της. Κατ’ αυτή την ημέρα η Αγία μας Εκκλησία, επίσης, τιμά την φωτοφόρο Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, που ως Υπέρμαχος Στρατηγός ενδυνάμωνε τους προγόνους μας στα πεδία των μαχών, ώστε να επιτελέσουν με...
29 Οκτωβρίου, 2023 - 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2024 - 17:53

Σερρών Θεολόγος: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες»

Διαδώστε:
Σερρών Θεολόγος: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες»

Η 28η Οκτωβρίου είναι μία ημερομηνία ορόσημο για την Πατρίδα μας, η οποία εορτάζει μία από τις ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της. Κατ’ αυτή την ημέρα η Αγία μας Εκκλησία, επίσης, τιμά την φωτοφόρο Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, που ως Υπέρμαχος Στρατηγός ενδυνάμωνε τους προγόνους μας στα πεδία των μαχών, ώστε να επιτελέσουν με συναίσθηση ευθύνης και απαράμιλλο ηρωϊσμό το καθήκον τους προς την Πατρίδα. Ιδιαιτέρως, όμως, η Εκκλησία των Σερρών εορτάζει λαμπρώς την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Πονολυτρίας», της οποίας το χαριτόβρυτο και θαυματουργό, ανάγλυφο εικόνισμα (11ος αιώνας) φυλάσσεται στον Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Σερρών.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, τελέσθηκε στον ως είρηται εορτάζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Η διακονία του θείου λόγου ανετέθη, κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου, στον πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Ανδρέα Γκουζούνη, Ιεροκήρυκα της Σερραϊκής Εκκλησίας.

Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεολόγος ιερούργησε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στον εορτάζοντα Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Σερρών.

Μετά το τέλος της Θείας Ιερουργίας, στις 11:00 το πρωΐ, τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία για το ηρωϊκό έπος του 1940, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Θεολόγου και την συμμετοχή του ευαγούς κλήρου της πόλεως των Σερρών.

Συμπροσευχητικώς παρόντες ήταν μεταξύ άλλων και η Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Θ. Αλαμπάση, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Κ. Αχ. Καραμανλής, Αν. Χατζηβασιλείου, Θ. Λεονταρίδης και Κ. Μπούμπας, Περιφεριακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο νυν Δήμαρχος Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφης, η εκλεγμένη νέα Δήμαρχος Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Αδ. Σαρρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Ευάγγ. Τσιώτας, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, αντιπροσωπείες σχολικών τμημάτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Σερρών με τις γαλανόλευκες σημαίες, καθώς και μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας λόγο εξεφώνησε επιτυχώς η Δημοτική Σύμβουλος και εκπαιδευτικός κ. Χ. Παλάζη.

Προ της απολύσεως της ακολουθίας της Δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στους ενδόξους αγώνες, που έδωσαν οι Έλληνες κατά το έπος του 1940, με εφόδιο την μεγαλειώδη πίστη στον Θεό και την εμπιστοσύνη στην κραταιά Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού, την οποία, οφθαλμοφανώς έβλεπαν στα πεδία των μαχών, ως φιλόστοργη μητέρα, να τους ενδυναμώνει και να χαρίζει τη νίκη στα ελληνικά στρατεύματα, στον φαινομενικώς άνισο αλλά δίκαιο αγώνα τους κατά των ιταμών επιδρομέων.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στην αντιστασιακή αλλά και φιλανθρωπική δράση της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τους σκοτεινούς και πικρούς χρόνους της σκληράς κατοχής, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η αγία ορθόδοξος Εκκλησία μας, ήταν παρούσα στις δύσκολες εκείνες ώρες κατά τις οποίες η Πατρίδα μας εδοκίμαζε το πικρότατο ποτήριον της ξενικής κατοχής, παρέμεινε επί των επάλξεων και κράτησε υψηλά το φρόνημα του λαού του Θεού.
Η πίστη στον Θεό, όπως ορθοδόξως λατρεύεται στην Πατρίδα μας, αποτελεί διαχρονικώς το σέμνωμά της, την δόξα και τον εγγυητή της ασφαλούς πορείας του Έθνους μας.
Αυτή, η μάνα Εκκλησία έθρεψε με τα συσσίτιά Της τον εμπερίστατο λαό των Αθηνών και ολόκληρης της Ελλάδος.
Αυτή, στα πρόσωπα φωτισμένων Ιεραρχών και ιερέων Της εμψύχωσε τον καθημαγμένο λαό.
Αυτή, η ίδια ήταν στα βουνά και πολεμούσε τον ιταμό κατακτητή.
Αυτή, φιλοξενούσε, σε ναούς και μοναστήρια ραδιοφωνικούς σταθμούς του κόσμου, που μετέφεραν την ελεύθερη φωνή του πολιτισμένου κόσμου στην Πατρίδα.
Αυτή, στα πρόσωπα των ιερέων Της, ως οι μετέπειτα Μητροπολίτες Τρίκκης Διονύσιος και Τριφυλίας Δαμασκηνός, συγκακουχούσε με τα τέκνα Της στα φρικτά κρεματόρια του Άουσβιτς.
Αυτή, στο πρόσωπο φωτισμένων Ιεραρχών, ως οι Δημητριάδος Ιωακείμ, Ζακύνθου Χρυσόστομο και Αθηνών Δαμασκηνός, φρόντισαν να προστατεύσουν από την ναζιστική θηριωδία, εκδίδοντας σωτήρια πιστοποιητικά για τους συμπολίτες μας ιουδαίους κατά το θρήσκευμα, Έλληνες.
Εκεί ήταν η Εκκλησία, στην πρώτη γραμμή, στο πρόσωπο και το έργο των μεγάλων Αρχιεπισκόπων Αθηνών Χρυσάνθου και Δαμασκηνού, στην πρωτοπορία του αγώνος για την σωτηρία της Πατρίδος.
Η αγία μητέρα ορθόδοξος Εκκλησία ήταν παρούσα και κράτησε από την πρώτη στιγμή αναμμένο το «καντήλι» της πίστεως και της ελπίδος για αισία έκβαση του αγώνος υπέρ της διαφυλάξεως του πολυτίμου αγαθού της ελευθερίας, θέτουσα τα ελληνικά όπλα υπερασπίσεως της εθνικής μας αξιοπρέπειας και ελευθερίας κάτω από την ακαταγώνιστη προστασία της Θεοτόκου.
Η Ορθόδοξος Εκκλησία στην Ελλάδα μας δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Έλληνες!
Η Εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι, πάντοτε, ως μητέρα του λαού μας, παρούσα στις δύσκολες στιγμές του εθνικού μας βίου!
Σήμερον, όλοι υποκλινόμεθα με σεβασμό ενώπιον των ηρωϊκών πατέρων μας, των κληρικών και λαϊκών, που αγωνίσθηκαν με θάρρος και πίστη για την ελευθερία της Πατρίδος και αποδίδουμε τιμή στο αθάνατο ελληνικό πνεύμα, την ορθόδοξη πίστη και Εκκλησία μας, την ανδρεία, την φιλοθεΐα και την φιλοπατρία των Ελλήνων.
Ζήτω η ορθόδοξος μητέρα Εκκλησία μας! Ζήτω το ένδοξο Έθνος μας! Ζήτω η Ελλάς», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος καταχειροκροτούμενος από το πυκνό εκκλησίασμα.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τον ιερό κλήρο, τους άρχοντες του τόπου και τον πιστό λαό του Θεού, μετέβησαν εν πομπή, στον χώρο της πλατείας «Ελευθερίας» της πόλεως των Σερρών.

Εκεί, ενώπιον του ανδριάντα του Σερραίου ήρωος της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, Εμμ. Παπά, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων όσων θυσιάσθηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση με αντιπροσωπείες σχολικών τμημάτων της πόλεως, Πολιτιστικών Συλλόγων και τμημάτων του Στρατού.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων