03/12/2023 03/12/2023 Στον ιστορικό ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου της ομωνύμου, ηρωοτόκου γενετείρας του Σερραίου Αρχιστρατήγου της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821, Εμμανουήλ Παπά, ιερούργησε, σήμερα ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 202 ετών από την κοίμηση του μεγάλου Έλληνα εθνεγέρτη (+05-12-1821). Συμμετείχε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. “Η ορθόδοξος δηλαδή...
03 Δεκεμβρίου, 2023 - 15:55
Τελευταία ενημέρωση: 03/12/2023 - 16:09

Σερρών Θεολόγος: «Ο Εμμανουήλ Παπάς, αξεπέραστο πρότυπο φιλοθεΐας, ηρωϊσμού και φιλοπατρίας» – Επέτειος των 202 ετών από την κοίμηση του εθνεγέρτη

Διαδώστε:
Σερρών Θεολόγος: «Ο Εμμανουήλ Παπάς, αξεπέραστο πρότυπο φιλοθεΐας, ηρωϊσμού και φιλοπατρίας» – Επέτειος των 202 ετών από την κοίμηση του εθνεγέρτη

Στον ιστορικό ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου της ομωνύμου, ηρωοτόκου γενετείρας του Σερραίου Αρχιστρατήγου της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821, Εμμανουήλ Παπά, ιερούργησε, σήμερα ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 202 ετών από την κοίμηση του μεγάλου Έλληνα εθνεγέρτη (+05-12-1821). Συμμετείχε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

“Η ορθόδοξος δηλαδή πίστη μας, η αγάπη στην μητέρα μας Εκκλησία και η αγνή φιλοπατρία, είναι αρρήκτως συνδεδεμένα, αλληλοπεριχωρούνται, συμβαδίζουν και φωτίζουν διαχρονικώς τη ζωή και τα έργα των Ελλήνων”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του.

Κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής θείας Λειτουργίας στον μνημειώδη αυτό Ναό με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο συντηρήθηκε τελευταίως χάρις και στο φιλόκαλο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου κ. Θεολόγου και την συγκινητική οικονομική χορηγία της Αντιπεριφέρειας Σερρών, τελέσθηκε η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του ευλαβεστάτου Διακόνου π. Ραφαήλ Ρούσου, ο οποίος, προ εννέα μηνών έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης και ενετάχθη οργανικώς, ως έγγαμος κληρικός, στο έμψυχο δυναμικό της Σερραϊκής Εκκλησίας.

Ο νέος Πρεσβύτερος, βαθειά συγκινημένος, προ της χειροτονίας του, απηύθυνε λόγους δοξολογίας προς τον άγιο Θεό, αλλά και ευγνώμονος ευχαριστίας προς τον σεπτό Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Σερρών, τον πνευματικό του πατέρα, την σεμνή σύζυγό του, τους κατά σάρκα οικογενείς του, τους κληρικούς και τον πιστό λαό, οι οποίοι συνήργησαν στην κατά Θεόν προκοπή του.

Ο Μητροπολίτης Σερρών προς τον νέο Πρεσβύτερο

Στην ομιλία του προς τον νέο Πρεσβύτερο της Εκκλησίας των Σερρών, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και πνευματικές προτροπές, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Αγαπητέ Ιεροδιάκονε π. Ραφαήλ, ιδού ότι, μετά την παρέλευσιν τινός καιρού από της εις διάκονον χειροτονίας σου, νυν επέστη ο καιρός να προσέλθεις ενώπιον του Επισκόπου σου για να λάβεις τον δεύτερο βαθμό της αγίας ιερωσύνης, αυτόν του Πρεσβυτέρου. Να κατασταθείς δηλαδή με την χάριν του Παρακλήτου Πνεύματος, οικονόμος των μυστηρίων του Χριστού, να ευαγγελίζεσαι τον σωστικό Του λόγο, να αγιάζεις τον λαό Του διά της χάριτος των ιερών μυστηρίων, με έναν λόγο να είσαι ο ποιμήν ο καλός, εις τύπον Εκείνου, ο Οποίος την ψυχήν Του έδωσε υπέρ των προβάτων Του.

Να θυμάσαι, παιδί μου, ότι το έργο που αναλαμβάνεις σήμερον αποτελεί κάλεσμα Θεού, ουράνια δωρεά και χάρισμα, συνέχεια του έργου του Κυρίου μας, μετοχή κατά χάριν στην ιδική Του αιώνια και αμετάθετη ιερωσύνη. Είναι διακονία, αποστολή και μαρτυρία Ιησού Χριστού.

Εμάς τους Κληρικούς, ο Θεός κατά τις ανεξιχνίαστες βουλές Του, μας ξεχωρίζει, κατά τον Απόστολο Παύλο, εκ κοιλίας μητρός μας. Βάζει ανεξίτηλη τη σφραγίδα Του στην ύπαρξή μας, γι’ αυτό και από της μικρής μας ακόμη ηλικίας ζούμε, υπάρχουμε, αναπαυόμεθα κοντά στον Χριστό.

Καθήκον μας είναι να θυσιαζόμαστε καθημερινώς για την αγάπη Του, αφήνοντας πίσω ατέλειες που μας κρατούν στη γη. Καθήκον μας είναι να θυσιαζόμαστε για χάριν των αδελφών μας. Ο ιερεύς, όπως σημείωνε πολύ εύστοχα ο μακαριστός ρουμάνος Πρωτοπρεσβύτερος Βιργκίλ Γεωργίου είναι η θυσία ενός ανθρώπου, προστιθεμένη ελευθέρως στη μοναδική και λυτρωτική θυσία του Θεανθρώπου Χριστού, η μοναδική που σώζει, ιεροποιεί, ωραιοποιεί και αγιάζει τον άνθρωπο.

Έργο σου, παιδί μου, θα είναι πάνω στην ζωηφόρο πέτρα, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και το άγιο θυσιαστήριό Του, όπου ιερουργείται το μυστήριο της σωτηρίας του κόσμου, να οικοδομήσεις την ιερατική σου διακονία. Να μείνεις σ’ ολόκληρη τη ζωή σου χριστοκεντρικός, ταπεινός, πιστός και ενσυνείδητος αγωνιστής για χάρη του Χριστού και της αληθείας Του. Να μην φοβηθείς, να μην δειλιάσεις. Να γνωρίζεις ότι η δύναμη του Χριστού θα σε σκεπάζει και θα σου χαρίζει ουράνιες παρακλήσεις, ώστε και συ, ως τίμιος λειτουργός Του, να αναπαύεις και να καλλιεργείς την θεοσέβεια στις ψυχές των ανθρώπων».

Ο Νίκος Δένδιας στο μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης του Αρχιστρατήγου Εμμανουήλ Παπά

Προ της απολύσεως της θείας Ιερουργίας τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του ενδόξου Αρχιστρατήγου Εμμ. Παπά, με την συμπροσευχτική παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νίκου Δένδια, εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, όλων των Βουλευτών του Ν. Σερρών, του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλου, του Δημάρχου Εμμ. Παπά κ. Δ. Νότα, αντιπροσωπειών των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών του τόπου καθώς και τμημάτων σχολικών μονάδων και πολιτιστικών συλλόγων με τις γαλανόλευκες σημαίες, τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους.

Ακολούθως, τον πανηγυρικό της ημέρας λόγο εξεφώνησε επιτυχώς η Φιλόλογος-Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κ. Μ. Κρυστάλλη, η οποία αναφέρθηκε στον αγώνα του Αρχιστρατήγου, αλλά και στην πολυτίμητη έννοια της ελευθερίας.

Ο Μητροπολίτης Σερρών προς τον Νίκο Δένδια

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, καλωσόρισε, στην ηρωοτόκο γενέτειρα του μεγάλου Δοβιστινού ήρωος και γόνου ιερατικής οικογενείας, Εμμ. Παπά, τον συμπροσευχητικώς παριστάμενο Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ν. Δένδια, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Εξοχότατε κ. Υπουργέ, με αισθήματα βαθείας τιμής, σας υποδεχόμεθα σήμερον στον ένδοξο αυτό τόπο της Ελληνικωτάτης Μακεδονίας μας, στην γενέθλιον γην του ηρωϊκού Αρχιστρατήγου Εμμ. Παπά, του αγνού αυτού πατριώτου, ο οποίος, προσέφερε την περιουσία, την οικογένεια, την ζωή του ολόκληρη για την ελευθερία της Πατρίδος μας, της Ελλάδος, εμπνεόμενος από τις αρχές της φιλοθεΐας και της φιλοπατρίας, τις οποίες, ως γόνος ιερατικής οικογενείας εδιδάχθη εντός του ευλογημένου εκκλησιαστικού περιβάλλοντος.

Τα υπερούσια αυτά μεγέθη, η ορθόδοξος δηλαδή πίστη μας, η αγάπη στην μητέρα μας Εκκλησία και η αγνή φιλοπατρία, είναι αρρήκτως συνδεδεμένα, αλληλοπεριχωρούνται, συμβαδίζουν και φωτίζουν διαχρονικώς τη ζωή και τα έργα των Ελλήνων.

Η αγία ορθόδοξος Εκκλησία, ως κιβωτός διαφυλάξεως και καλλιεργείας των υψίστων ιδανικών, των αρετών και της ιστορικής συνέχειας του Έθνους μας, διέσωσε τον ευλογημένο αυτό τόπο στις περιπέτειες του εθνικού του βίου.

Κάτω από τους ευλογημένους θόλους Της, η αγία μητέρα Ορθόδοξος Εκκλησία, το θεότευκτο αυτό εργαστήριο της σωτηρίας των ανθρώπων και η σώτειρα του ελληνικού Έθνους, καλλιεργεί και υπηρετεί την ορθόδοξο πίστη, το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, την ευγένεια του λαού μας, την ιστορική του συνέχεια, την φιλοπατρία, το ηρωϊκό φρόνημα και την έως θυσίας προσήλωση στις υπερούσιες γι’ αυτόν τον τόπο αρχές της θεοσέβειας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης

Καλούμεθα να παραμείνουμε ενωμένοι και ομόψυχοι με αντοχές και υπομονές στις επάλξεις του χρέους στις δυσκολίες του εθνικού μας βίου. Όταν ο λαός μας πορεύεται με πίστη στον Θεό, αγάπη στην Πατρίδα, στολισμένος με υψηλές ηθικές αξίες και αρετές, ενωμένος και σύμψυχος, τότε πράγματι μεγαλουργεί!

Σήμερον, όλοι υποκλινόμεθα με σεβασμό ενώπιον της σεπτής μορφής του ενδόξου συντοπίτου μας, Εμμ. Παπά και αποδίδουμε τιμή στο αθάνατο ελληνικό πνεύμα, την πίστη, την ανδρεία, την φιλοθεΐα και την φιλοπατρία των Ελλήνων. Οι θυσίες των πατέρων μας παραμένουν πάντοτε ζωντανές στη μνήμη μας και πηγή εμπνεύσεως και διδαχής για τη ζωή και την πορεία του Έθνους μας!».

Τέλος, στον χώρο της κεντρικής πλατείας της κωμοπόλεως Εμμ. Παπά, ενώπιον της προτομής του Σερραίου ήρωος, εψάλη ιερό τρισάγιο, κατετέθησαν στέφανοι, ετηρήθη ενός λεπτού σιγή και ανεκρούσθη ο Εθνικός μας Ύμνος. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση από μαθητικά και στρατιωτικά τμήματα.

 

 

                                                                      

    

 

 

 

 

                   

 

     

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων