17/10/2023 17/10/2023 Πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023, οι επετειακές εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, επ’ ευκαιρία συμπληρώσεως 82 ετών από την ημέρα της αδίκου και μαρτυρικής εκτελέσεως 250 Κερδυλιωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατά το έτος 1941. Επίκεντρο των λατρευτικών και επετειακών εκδηλώσεων υπήρξε η μαρτυρική κωμόπολις της Σερραϊκής Εκκλησίας, Ν. Κερδύλια. Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, στον...
17 Οκτωβρίου, 2023 - 14:32
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2023 - 14:35

Σερρών Θεολόγος: «Ο πόλεμος συνιστά μία τραγωδία αναιρετική της ανθρώπινης αξίας»

Διαδώστε:
Σερρών Θεολόγος: «Ο πόλεμος συνιστά μία τραγωδία αναιρετική  της ανθρώπινης αξίας»

Πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023, οι επετειακές εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, επ’ ευκαιρία συμπληρώσεως 82 ετών από την ημέρα της αδίκου και μαρτυρικής εκτελέσεως 250 Κερδυλιωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατά το έτος 1941. Επίκεντρο των λατρευτικών και επετειακών εκδηλώσεων υπήρξε η μαρτυρική κωμόπολις της Σερραϊκής Εκκλησίας, Ν. Κερδύλια.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, στον ιερό Ναό Αγ. Αναργύρων Ν. Κερδυλίων, τελέσθηκε η θ. Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Προ της απολύσεως της θ. Ιερουργίας, τελέσθηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών των 250 συνολικώς Κερδυλιωτών από τον άνω των 16 ετών άρρενα πληθυσμό, που εκτελέσθηκαν με βάρβαρο τρόπο από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής της Πατρίδος μας κατά το φρικτό ολοκαύτωμα του έτους 1941. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε με δυνατό και συγκινητικό τρόπο ο νεοκερδυλιώτης Υποστράτηγος ε.α. κ. Κ. Χούπης.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρευρέθησαν οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Αν. Χατζηβασιλείου, Φ. Αραμπατζή και Θ. Λεονταρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Βισαλτίας, Αμφιπόλεως και Ν. Ζίχνης κ. κ. Αθ. Μασλαρινός, Στ. Φραστανλής και Π. Μπόζης, οι τοπικοί Άρχοντες, ο Συνταγματάρχης ΠΖ κ. Γ. Αλατζάς, ο Διοικητής του Τ.ΕΘ. Σιδηροκάστρου, Αντισυνταγματάρχης κ. Αν. Θεολογίδης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπείες σχολικών τμημάτων με τις γαλανόλευκες σημαίες, καθώς και Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος, ο ιερός κλήρος, οι Άρχοντες και ο πιστός λαός του Θεού, μετέβησαν εν πομπή στον χώρο της κεντρικής πλατείας της κωμοπόλεως Ν. Κερδυλίων. Εκεί, ενώπιον του μνημείου του ολοκαυτώματος εψάλη ιερό τρισάγιο, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανεκρούσθη ο Εθνικός μας Ύμνος.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ιστορικού Μουσείου της περιοχής, αφιερωμένου στο ολοκαύτωμα των Κερδυλίων και επίσκεψη στον αιματοβαμμένο τόπο εκτελέσεως των ηρώων των Κερδυλίων.

Ο Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος τόνισε χαρακτηριστικώς ότι: «Η επέτειος του ολοκαυτώματος των Κερδυλίων υπομιμνήσκει σε όλους μας με έναν δυνατό και οδυνηρό τρόπο την φρικαλεότητα του πολέμου όπως επίσης και το χρέος το οποίο έχουμε να μην επιτρέψουμε, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που κυοφορούν και συντηρούν τους πολέμους.

Η σημερινή θλιβερή επέτειος μας υπενθυμίζει ότι αυτός ο τόπος επλήρωσε βαρύ φόρο αίματος αναιτίως, αλλά και υπέστη φοβερές καταστροφές, οι συνέπειες των οποίων φθάνουν έως σήμερα.

Οι κάτοικοι αυτού του μαρτυρικού τόπου, αλλά και σύνολης της Πατρίδος μας έχουν τον πλατυσμό της ψυχής και την δύναμη του πνεύματος, χάρις στην ορθόδοξη πίστη τους και την ποιότητα του ήθους τους να μην μνησικακούν, αλλά συγχωρώντας να θυμούνται και ενθυμούμενοι να διδάσκονται από την ένδοξη και μαρτυρική ιστορία μας και να πλουτίζουν τον κόσμο με φως, ανθρώπινη ποιότητα και πολιτισμό. Και επειδή ζούμε σε εποχές όπου το σκοτάδι επιπολάζει στην ανθρώπινη ζωή, το φως της χριστιανικής πίστεως, της δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς είναι απολύτως αναγκαίο».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων