30/01/2023 30/01/2023 Με την δέουσα ιεροπρέπεια εορτάσθηκε και στην Εκκλησία των Σερρών, η μνήμη των τριών μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος και προστατών της ελληνικής παιδείας, Αγίων Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου και ετιμήθησαν οι μορφές του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 15...
30 Ιανουαρίου, 2023 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2023 - 17:20

Σερρών Θεολόγος: «Οι τρεις Ιεράρχες αξεπέραστα πρότυπα φιλομάθειας και αρετής»

Διαδώστε:
Σερρών Θεολόγος: «Οι τρεις Ιεράρχες αξεπέραστα πρότυπα φιλομάθειας και αρετής»

Με την δέουσα ιεροπρέπεια εορτάσθηκε και στην Εκκλησία των Σερρών, η μνήμη των τριών μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος και προστατών της ελληνικής παιδείας, Αγίων Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου και ετιμήθησαν οι μορφές του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 15 ετών (+28-01-2008) από της προς Κύριον εκδημίας του και των αειμνήστων διδασκάλων και εκπαιδευτικών της Πατρίδος μας.

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ιερούργησε στον ιερό Ναό Αγ. Νικήτα του νεομάρτυρος Σερρών, όπου ευλόγησε και την ετήσια Σύναξη του Συλλόγου θεολόγων καθηγητών Ν. Σερρών «Άγ. Γρηγόριος ο Θεολόγος».

Προ της απολύσεως της θ. Ιερουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας του ως είρηται Συλλόγου, ευχόμενος σε όλους πλούσιο τον φωτισμό του Κυρίου μας στην άσκηση του σπουδαίου  λειτουργήματός τους στο σύγχρονο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, χοροστάτησε στον Εσπερινό, που τελέσθηκε στον ιερό Ναό Αγ. Βασιλείου Κ. Λευκώνος.

Αφού ευλόγησε την κοπή της πατροπαράδοτης Αγιοβασιλειόπιτας για τους υπευθύνους και τα μέλη των Φιλοπτώχων Ταμείων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, των συνεργείων του Εράνου Αγάπης και για τα μέλη που εθελοντικώς διακονούν στο Κοινωνικό Συσσίτιο, Ιατρείο, Φαρμακείο και Παντοπωλείο, ευχαρίστησε ολοψύχως τους κληρικούς και λαϊκούς αφοσιωμένους εργάτες της τοπικής Εκκλησίας, που με ζήλο, αυταπάρνηση και ενθουσιασμό διενήργησαν και τον εφετεινό Έρανο της Εκκλησίας, παρά τις ιδιαιτέρως δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Τέλος, ο υπεύθυνος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης «Παναγία η Πονολύτρια», πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας Βλάχος, αναφέρθηκε με γλαφυρό, δυνατό και τεκμηριωμένο  λόγο στο φιλανθρωπικό έργο της τοπικής Εκκλησίας, που πραγματοποιείται στο όνομα του Κυρίου και προς ανακούφιση των εμπεριστάτων αδελφών μας. Ομίλησε δε με «στοιχεία και αριθμούς» για τις δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρος, που συνολικώς αγγίζουν τις 895.255,00 € για το έτος 2022.

«Και τον παρελθόντα χρόνο», είπε ο π. Ηλίας, «με την χάρη του αγίου Θεού, παρά τις εξωτερικές αντίξοες συνθήκες, χορηγήθηκαν χρηματικά ποσά, τόσο από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, όσο και από τα Ενοριακά Φιλόπτωχα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για τακτικά και έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο ‘’Κιβωτός Αγάπης’’, για το Διαμητροπολιτικό Συσσίτιο ‘’Ο Επιούσιος Άρτος’’, για την Κατασκήνωση ‘’Χριστού Πηγή’’, για τον Ξενώνα φιλοξενίας ‘’Στοργή’’, για την τράπεζα ενδύσεως και υποδήσεως ‘’Ο Άγ. Ιωάννης ο Ελεήμων’’, για το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο, για την Εξωτερική Ιεραποστολή, για αποφυλακίσεις κρατουμένων και για άλλες φιλανθρωπικές δράσεις, όπως αυτές κατεγράφησαν από τους υπευθύνους ιερείς των ενοριών τους.

Επίσης, εδόθησαν υποτροφίες-φοιτητικά επιδόματα σε 40 συνολικώς φοιτητές και φοιτήτριες της περιοχής, που διακρίνονται για την πρόοδο στις σπουδές, το ήθος τους και αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, ως προσφορά της Εκκλησίας προς την σπουδάζουσα νεολαία του τόπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν να δοθούν 20 συνολικώς υποτροφίες, οι οποίες τελικώς διπλασιάσθηκαν, λόγω των πραγματικών αναγκών, αλλά και του καλού αποτελέσματος του Εράνου Αγάπης».

Σήμερα, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, τελέσθηκε η θεία Λειτουργία στον ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών, ιερουργήσαντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συμπροσευχητικώς παρόντων του Διευθυντού της Πρωτοβαθμίου Εκπαιδεύσεως Σερρών κ. Ιωάννου Καραβασίλη, εκπαιδευτικών, αντιπροσωπειών σχολικών μονάδων και ευλαβών χριστιανών.

Κατά την διάρκεια της θ. Μυσταγωγίας, ανεγνώσθη το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επί τη εορτή των Αγίων τριών Ιεραρχών και προ της απολύσεώς της τελέσθηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, αλλά και των ψυχών των κεκοιμημένων εκπαιδευτικών, μαθητριών και μαθητών της Μητροπολιτικής περιφερείας Σερρών και Νιγρίτης.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος με την εμπνευσμένη, από την προς Εβραίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου: «Μνημονεύετε τῶν ἡγουμένων ὑμῶν, οἵτινες ἐλάλησαν ὑμῖν τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ, ὧν ἀναθεωροῦντες τὴν ἔκβασιν τῆς ἀναστροφῆς μιμεῖσθε τὴν πίστιν» (Εβρ. 13,7), θαυμασία, δυναμικωτάτη και επίκαιρη ομιλία του, συνεκίνησε, οικοδόμησε και ενεθάρυνε όλους τους εκκλησιασθέντες.

Εκάλεσε τα παιδιά να μιμούνται τους διδασκάλους τους στην αρετή, την φιλέργια και την φιλομάθεια και να εντρυφούν στην πίστη και την σοφία των τιμωμένων Αγίων τριών Ιεραρχών, ώστε να κτίσουν ένα δυνατό, ισορροπημένο και κατά Θεόν άρτιο χαρακτήρα.

«Ενώπιόν μας τίθεται το πάντοτε επίκαιρο ερώτημα: ποία αγωγή προσφέρουμε στα παιδιά μας σήμερα; Προς ποία κατεύθυνση τα οδηγούμε; Έχει αυτή η αγωγή τα στοιχεία της καλλιέργειας και των υψηλών αρετών μέσα στην ψυχή τους;

Σήμερα ο κόσμος έχει ανάγκη πρωτίστως από εναρέτους ανθρώπους, με ποιότητα, ήθος και καθαρή ψυχή. Οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας αλλά και οι μεγάλοι έλληνες φιλόσοφοι της πολιάς αρχαιότητος διεκήρυτταν ότι, όταν η ε­πι­στή­μη χω­ρίζεται από την δι­και­ο­σύνη και την άλ­λη α­ρε­τή, τότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Απέναντι σ’ αυτήν την ευθύνη και την κληρονομιά την οποία μας εκληροδότησαν οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, οι έλληνες φιλόσοφοι της αρχαιότητος, αλλά και η εν γένει ελληνοχριστιανική παράδοση του τόπου μας, πρέπει να αναμετρηθούμε και να ζυγισθούμε όλοι μας, διδάσκοντες και διδασκόμενοι. Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη ακόμη μεγαλύτερη για τον δάσκαλο, που ‘’ιερουργεί’’ στο έμψυχο θυσιαστήριο της παιδικής και νεανικής ψυχής το μυστήριο της ζωής και της αξίας του ανθρωπίνου προσώπου».

Ο Σεβασμιώτατος  αναφέρθηκε επίσης καταλλήλως με θερμούς λόγους στην πολυτάλαντη και φωτεινή προσωπικότητα του μακαριστού Πρωθιεράρχου κυρού Χριστοδούλου.

Όπως ετόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβ., «Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπήρξε μία εμβληματική εκκλησιαστική προσωπικότητα πρώτου μεγέθους, ένας μεγάλος διδάσκαλος της πίστεως και της ελληνοχριστιανικής παραδόσεώς μας, ένας καλός Ποιμένας με υψηλά και άγια οράματα για την Εκκλησία μας, ένας θαρραλέος ομολογητής της ευαγγελικής αληθείας, ένας σπουδαίος και πρωτοποριακός εργάτης του Ευαγγελίου του Χριστού, ένας φιλόστοργος Πατέρας, που ηγάπησε τη νεολαία μας, ένας αγνός και καθαρός πατριώτης, ένα πολύτιμο δώρο και μία εξαιρετική ευλογία του Θεού στην Εκκλησία και την Πατρίδα μας.

Ο αφυπνιστικός του λόγος, ως ατίμητη και αδαπάνητη πνευματική κληρονομιά, πλουτίζει και εμπνέει τον νουν και την ζωή μας».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε χρόνια φωτισμένα και ευλογημένα στην εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου και σε όλους τους συμπροσευχηθέντες πιστούς, που προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη των Αγίων προστατών των ελληνικών γραμμάτων και της παιδείας.

              

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων