07/04/2024 07/04/2024 Με μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα ευφροσύνης και θρησκευτικής κατανύξεως, εορτάσθηκε λειτουργικώς η Κυριακή της «Σταυροπροσκυνήσεως» και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα, περικαλλέστατο ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Σερρών. “Σ’ έναν κόσμο, όπως ο σημερινός, πικρό, μπερδεμένο και σκοτεινό κόσμο, όπου πληθαίνουν καθημερινώς οι κάθε είδους σταυρωτές της πίστεως, της ανθρωπιάς,...
07 Απριλίου, 2024 - 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 07/04/2024 - 15:56

Σερρών Θεολόγος: «Σταυρός: Η θύρα του Παραδείσου»

Διαδώστε:
Σερρών Θεολόγος: «Σταυρός: Η θύρα του Παραδείσου»

Με μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα ευφροσύνης και θρησκευτικής κατανύξεως, εορτάσθηκε λειτουργικώς η Κυριακή της «Σταυροπροσκυνήσεως» και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα, περικαλλέστατο ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Σερρών.

“Σ’ έναν κόσμο, όπως ο σημερινός, πικρό, μπερδεμένο και σκοτεινό κόσμο, όπου πληθαίνουν καθημερινώς οι κάθε είδους σταυρωτές της πίστεως, της ανθρωπιάς, της δικαιοσύνης, της αληθείας, της αρετής, της αγάπης, της ειρήνης, της καταλλαγής, ο πιστός άνθρωπος ατενίζοντας τον Σταυρό του Χριστού, λαμβάνει κουράγιο, υπομονή, έμπνευση, ευλογία και δύναμη για την τελική νικηφόρα έκβαση του αγώνος, που ανήκει αποκλειστικά και μόνον στον Χριστό, που είναι ο Ίδιος η αλήθεια, η αγάπη, η ζωή και η ειρήνη του κόσμου. Μόνον ο Σταυρός του Κυρίου είναι λυτρωτικός, διότι μόνον αυτός ο Σταυρός ελευθερώνει”, είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Πανηγυρικός Εσπερινός

Αφ’ εσπέρας της εορτής, Σάββατο 6 Απριλίου 2024, τελέσθηκε ο μέγας, πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.
Στον εποικοδομητικό λόγο του, ο Σεβασμιώτατος, σημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι μία χρονική περίοδος του εκκλησιαστικού μας κυρίως έτους με σταυροαναστάσιμο πρόσημο, χρόνος χαρμολύπης και καιρός μετανοίας, κάλεσμα ελευθερίας και θεραπείας, στάδιο πνευματικών αγώνων και βίωση του χαροποιού πένθους. Πένθος για τις ποικιλόμορφες αμαρτίες, οι οποίες χωρίζουν τον άνθρωπο από την αγάπη του Θεού, αλλά και χαρά, διότι, ο Θεός είναι φιλάνθρωπος, έτοιμος πάντοτε να δεχθεί τον μετανοούντα άνθρωπο στην πατρική Του αγκάλη, την Εκκλησία.

Στο μέσον της πνευματικής αυτής προσπαθείας και ανηφορικής πορείας προς την Ανάσταση του Κυρίου μας, η μητέρα μας Εκκλησία, σοφά και άγια υψώνει το τρόπαιο της νίκης, το αιματοβαμμένο λάβαρο του παμβασιλέως Χριστού, προς προσκύνηση υπό των αγωνιζομένων πιστών, τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας, ώστε να μην απογοητευθούμε, να μην κουρασθούμε, να μην χάσουμε το θάρρος μας σ’ αυτόν τον πνευματικό αγώνα κατά του διαβόλου και της αμαρτίας, που έχει σκοπό την κάθαρση, τον φωτισμό και την ένωσή μας με τον Σωτήρα Χριστό.

Στον Σταυρό του Κυρίου μας, η αγία μας Εκκλησία προσβλέπει ως προς το νικητήριο και παντοδύναμο εκείνο όπλο, με το οποίο ο Χριστός εθριάμβευσε κατά των δυνάμεων του σκότους και κατά του ιδίου του διαβόλου.

Ο ζωηφόρος Σταυρός του Κυρίου μας είναι το αγιώτατο εκείνο θυσιαστήριο, στο οποίο ιερουργήθηκε άπαξ και διά παντός, από το ‘’άμωμον και αγιώτατον ιερείον’’, δηλαδή τον ίδιον τον Δεσπότη Χριστό, η σωτηρία του κόσμου. Είναι ο παγκόσμιος άμβωνας της αγάπης, της σοφίας και της δικαιοσύνης του Θεού, το αιώνιο σύμβολο της παντοτινής νίκης, το τρόπαιο της ειρήνης, η δύναμις η ακαταγώνιστος, δια της οποίας ο πιστός άνθρωπος νικά και θα νικά πάντοτε τις δυνάμεις του σκότους.

Στον πανσεβάσμιο και κοσμοπόθητο Σταυρό του Χριστού ψηλαφούμε τη δύναμη της θυσίας, της αγάπης, της ταπεινώσεως, της συγχωρητικότητος, της ελπίδος, τις οποίες, ως χριστιανοί, οφείλουμε να έχουμε ως πολυτιμότατα πνευματικά εφόδια στη ζωή μας και ως την πλέον εύλαλη και αξιόπιστη μαρτυρία της ίδιας της πίστεως και της ζωής μας.

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο Εσταυρωμένος και Αναστάς Σωτήρας μας, είναι Εκείνος, ο Οποίος, μετέβαλλε δια της θυσίας Του το ποτέ ταπεινωτικό και ατιμωτικό όργανο θανατώσεως, τον Σταυρό, σε πηγή ακένωτης και συνεχούς ευλογίας για τους ανθρώπους, όπως μετέβαλε και την πικράν φύσιν του θανάτου δια του ζωοποιού θανάτου Του σε λυτρωτικό πέρασμα από την παρούσα ζωή στην ατελεύτητη μακαριότητα της παραδείσιας χριστοζωής.

Σ’ έναν κόσμο, όπως ο σημερινός, πικρό, μπερδεμένο και σκοτεινό κόσμο, όπου πληθαίνουν καθημερινώς οι κάθε είδους σταυρωτές της πίστεως, της ανθρωπιάς, της δικαιοσύνης, της αληθείας, της αρετής, της αγάπης, της ειρήνης, της καταλλαγής, ο πιστός άνθρωπος ατενίζοντας τον Σταυρό του Χριστού, λαμβάνει κουράγιο, υπομονή, έμπνευση, ευλογία και δύναμη για την τελική νικηφόρα έκβαση του αγώνος, που ανήκει αποκλειστικά και μόνον στον Χριστό, που είναι ο Ίδιος η αλήθεια, η αγάπη, η ζωή και η ειρήνη του κόσμου.

Μόνον ο Σταυρός του Κυρίου είναι λυτρωτικός, διότι μόνον αυτός ο Σταυρός ελευθερώνει. Ας κάνουμε τον Σταυρό του Χριστού και ιδικόν μας σταυρό. Ευλογημένοι όσοι, τους σταυρούς της ζωής, που η πρόνοια του Θεού επιτρέπει να σηκώνουν, τους κρατούν με πίστη, ελπίδα και υπομονή και τους ενώνουν με τον Σταυρό του Σωτήρος Χριστού. Μακάριοι όσοι ανεβαίνουν με ταπείνωση και εγκαρτέρηση τις τραχιές ανηφοριές της παρούσης ζωής και πορεύονται αναπαυόμενοι κάτω από την ζωογόνο σκιά του Σταυρού του Κυρίου μας. Αυτοί έχουν βεβαία ελπίδα αναστάσεως και ζωής αιωνίου».

Πανηγυρική θεία Λειτουργία

Σήμερα, Γ’ Κυριακή των Νηστειών της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, 7 Απριλίου, τελέσθηκε η πανηγυρική θ. Λειτουργία στον ως είρηται εορτάζοντα ιερό Ναό, ιερουργούντος του Σεβ. κ. Θεολόγου, με την συμπροσευχητική παρουσία πλήθους ευλαβών χριστιανών.

Κατά την διάρκεια της θ. Μυσταγωγίας ανεγνώσθη το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Περί των ιερατικών κλήσεων» και τελέσθηκε η ακολουθία της «Σταυροπροσκυνήσεως», κατά το εκκλησιαστικό τυπικό.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, διένειμε το αντίδωρο και τα ευλογημένα «σταυρολούλουδα» στο πολυπληθές εκκλησίασμα, επικαλούμενος σε όλους την κραταιά προστασία και θεία δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

                                                                                                                        

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων