17/10/2021 17/10/2021 Αρχιερατική θ. Λειτουργία στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία τιμάται εθνοπρεπώς η έναρξη του ενδόξου Μακεδονικού Αγώνος. Προ ολίγων ημερών συμπληρώθησαν 20 έτη από την εις Επίσκοπον εκλογή και χειροτονία (12-14/10/2001) του σεπτού Ποιμενάρχου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος,...
17 Οκτωβρίου, 2021 - 17:29
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2021 - 19:16

Σερρών Θεολόγος: Θυμήθηκε τα λόγια του Χριστοδούλου

Διαδώστε:
Σερρών Θεολόγος: Θυμήθηκε τα λόγια του Χριστοδούλου

Αρχιερατική θ. Λειτουργία στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία τιμάται εθνοπρεπώς η έναρξη του ενδόξου Μακεδονικού Αγώνος. Προ ολίγων ημερών συμπληρώθησαν 20 έτη από την εις Επίσκοπον εκλογή και χειροτονία (12-14/10/2001) του σεπτού Ποιμενάρχου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, θυμήθηκε ευγνωμόνως των λόγων του πνευματικού του πατρός και διδασκάλου, αειμνήστου μεγάλου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, ο οποίος, κατά την ημέρα της εις Επίσκοπον Σαλώνων χειροτονίας του, είπε, «Παιδί μου Θεολόγε, να ενθυμείσαι πάντοτε ότι η αγία Αρχιερωσύνη δεν είναι έπαθλο, αλλά μαρτύριο και μαρτυρία Ιησού Χριστού, κλήσις και φωνή Ιησού Χριστού στην ψυχή σου, να βαδίσεις στα βήματά Του, να εργασθείς φιλοπόνως, θυσιαστικώς και θεοφιλώς για την μητέρα μας Εκκλησία, την δόξα του Θεού και την οικοδομή του χριστεπωνύμου πληρώματος, σε εποχές όπου το μυστήριο της ανομίας ενεργείται. Πολλοί είναι και σήμερα εκείνοι οι οποίοι ευρισκόμενοι υπό το κράτος αδίκων κατά της Εκκλησίας μας προκαταλήψεων, σχεδιάζουν και εργάζονται για την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας και τον αποχριστιανισμό της Πατρίδος μας».

 

 

Προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ανεγνώσθη υπό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Ανδρέου Γκουζούνη, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως, η συγχαρητήριος επιστολή του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’ και των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι «ἐν ἀγάπῃ πολλῆ» ευχήθησαν στον τιμώμενο Ποιμενάρχη, «δύναμιν ἐξ ὕψους» και όπως, «…ἡ θεοφρούρητος κατά Σέρρας καί Νιγρίταν Ἐπαρχία, αὐξάνηται ὑπό τήν χριστόφρονα ποιμαντορίαν αὐτοῦ, ὡς ἄμπελος εὐκληματοῦσα, εἰς χριστιανικήν προκοπήν τοῦ περιουσίου λαοῦ, εἰς ἔπαινον καί εὔκλειαν τῆς Ὀρθοδοξίας καί εἰς δόξαν Θεοῦ».

Ακολούθως, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Παλιούρας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, απηύθυνε προσήκοντα χαριστήριο λόγο, με αφορμή την επέτειο συμπληρώσεως 20 ετών ευκλεούς Αρχιερατικής διακονίας του Σεβ. κ. Θεολόγου, 18 εξ αυτών στην πηδαλιουχία του ιστορικού, ενδόξου, αγιοτόκου και ηρωοτόκου Επισκοπικού Θρόνου της νοητής ολκάδος των Σερρών και της Νιγρίτης. Βαθέως συγκινητική υπήρξε η στιγμή κατά την οποία, η μαθήτρια δευτέρας τάξεως Δημοτικού Σχολείου, Μαρία Καρατζιά, απεσπάσθη εκ του πλήθους των πιστών και έσπευσε να προσφέρει αυθορμήτως στον Σεβ. κ. Θεολόγο, δέσμη ευωδιαστών ανθέων, δηλούσα με αυτόν τον τρόπο την αγάπη και τον σεβασμό της χριστιανικής νεολαίας των Σερρών στον πνευματικό της Πατέρα.

Εκ μέρους συσσώμου του ευαγούς ιερού κλήρου της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης, προσεφέρθη στον Σεβ. κ. Θεολόγο, ζεύγος αρχιερατικού επιστηθίου σταυρού μετά εγκολπίου, σε ένδειξη ειλικρινούς αφοσιώσεως, υιικής αγάπης και βαθυτάτου σεβασμού προς τον ακάματο πνευματικό Πατέρα και ανύστακτο Επίσκοπο και Ποιμενάρχη του.

 

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Η αγία Αρχιερωσύνη συνιστά μίμηση, φανέρωση και προέκταση της ζωής και του σωτηρίου έργου του Κυρίου μας μέσα στον κόσμο. Μόνιμη κληρουχία και δόξα της Εκκλησίας μας και της Αρχιερατικής διακονίας είναι η αγωνία της Γεθσημανή, η οδύνη του Σταυρού του Σωτήρος μας Χριστού, αλλά και η ανεκλάλητη χαρά της Αναστάσεώς Του. Σταυρός και Ανάσταση αλληλοπεριχωρούνται στην ζωή του Επισκόπου, καθώς φωτίζουν, αγιάζουν, καταξιώνουν και πιστοποιούν το έργο και την διακονία του.

Όλα αυτά τα χρόνια της εικοσαετούς Αρχιερατείας μου, προσεπάθησα, μάρτυς μου ο Θεός , και παρά τις ανθρώπινες ατέλειές μου, να μην αποκλίνω, από την ιερά αυτή πνευματική παρακαταθήκη του μακαριστού Γέροντός μου, Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Πάντοτε προ των οφθαλμών μου έχω τις σοφές του συμβουλές, που μου θυμίζουν το χρέος και την αποστολήν μου να αγωνίζομαι πάντοτε μέσα στην Εκκλησία ως διάκονος Ιησού Χριστού, εργάτης της ενότητος και υπερασπιστής του εκκλησιαστικού φρονήματος και ήθους που είναι τόσο αναγκαία για την εκκλησιαστική ζωή και μαρτυρία, ιδιαιτέρως σήμερα. Και πάντα ταύτα, με καθαρό και έντιμο λόγο προς πάντας. Αγωνίζομαι να απαντώ καταφατικώς στην σωτήριο πρόσκληση του Κυρίου μου να τον αγαπώ με όλη την δύναμη της ψυχής μου και να ποιμαίνω χριστοφιλώς τα λογικά πρόβατά Του, τον λαό του Θεού.

Δοξάζω τον άγιο Θεό, ο Οποίος με εκάλεσε να διακονήσω αρχιερατικώς και πρωτευθύνως την ακριτική, αλλά πανένδοξη Μητρόπολη των Σερρών και της Νιγρίτης. Σεμνύνομαι εν Κυρίω, για τον ευγενικό και φιλόθεο λαό των Σερρών! Δοξάζω τον Κύριο, για την μεγάλη αυτή ευεργεσία Του. Ευχή και προσευχή μου, είναι να παραμείνω έως της εσχάτης μου αναπνοής αφοσιωμένος διάκονος του Κυρίου μου Ιησού Χριστού, ακαταπόνητος οικονόμος των θείων μυστηρίων Του και έντιμος εργάτης του λαού Του.
Προσευχηθείτε, λοιπόν, αγαπητοί πατέρες, οσιώτατες μοναχές, έντιμοι Άρχοντες, αδελφοί Σερραίοι και Σερραίες, ο Κύριος μας, να μου δίδει πνεύμα συνέσεως και δυνάμεως, ώστε να εργάζομαι κατά το θέλημά Του για την σωτηρία σας και την κατά Χριστόν προκοπή σας. Ο Επίσκοπός σας, θα συνεχίσει να εργάζεται ακαταπόνητα , να αληθεύει εν αγάπη έχοντας προ των οφθαλμών του το ευάρεστον στον Κύριόν μας και το ωφέλιμον για σας όλους. Σας ευχαριστώ όλους, για τους ευγενείς λόγους και τα τίμια ενθυμήματα της αγάπης σας. Σείς, είσθε η σφραγίδα της ταπεινής μου διακονίας, η χαρά και ο στέφανός μου, ίνα κατά τον θείον Παύλο είπω. Ευχηθείτε για τον Επίσκοπό σας!».

Συμπροσευχητικώς μετέσχον της λειτουργικής ευχαριστιακής αναστασίμου Συνάξεως, οι οσιολ. Καθηγουμένες των ιερών Μονών Τιμ. Προδρόμου και Παναγίας «Βύσσιανης» Σερρών, μον. Φεβρωνία και Ισιδώρα, μετά των συνοδειών αυτών, αντιπροσωπεία της ιεράς Μονής Προφ. Ηλιού Αγ. Πνεύματος, ο Σερραίος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Αχ. Καραμανλής, οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Κ. Μπούμπας και Ελ. Αβραμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Β. Κατιρτζόγλου, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, καθώς και αντιπροσωπεία του Συλλόγου «Μακεδονομάχων και Απογόνων – Παύλος Μελλάς» Νομού Σερρών, με την γαλανόλευκη, τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρά τους και πλήθος λαού.

Στην συνέχεια, τελέσθηκε η επίσημος Δοξολογία προς τιμήν των αγώνων των ηρωϊκών προγόνων μας, οι οποίοι θυσίασαν την ζωή τους για την προάσπιση της ελευθερίας και της Ελληνικής ταυτότητος της Μακεδονίας. Τον πανηγυρικό της ημέρας για τον Μακεδονικό αγώνα εκφώνησε, με λυρικό και τεκμηριωμένο λόγο, η κ. Φ. Παρίση, φοιτήτρια Νομικής.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων