20/11/2023 20/11/2023 Στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Ασπροβάλτας, ιερούργησε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, χθες, Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023. Κατά την διάρκεια της θείας Μυσταγωγίας στον ως είρηται ιερό Ναό, τελέσθηκε και η εις διάκονον χειροτονία του κ. Ιωάννου Μπαϊρακταρίδη, πρώην Αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος με ελεύθερη απόφασή του, ενετάχθη οργανικώς ως έγγαμος...
20 Νοεμβρίου, 2023 - 7:55
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2023 - 7:58

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο του ποιμένος είναι τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών»

Διαδώστε:
Σερρών Θεολόγος: «Το έργο του ποιμένος είναι τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών»

Στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Ασπροβάλτας, ιερούργησε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, χθες, Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023. Κατά την διάρκεια της θείας Μυσταγωγίας στον ως είρηται ιερό Ναό, τελέσθηκε και η εις διάκονον χειροτονία του κ. Ιωάννου Μπαϊρακταρίδη, πρώην Αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος με ελεύθερη απόφασή του, ενετάχθη οργανικώς ως έγγαμος κληρικός στο έμψυχο δυναμικό της Εκκλησίας των Σερρών.

Ο νέος διάκονος, βαθειά συγκινημένος, προ της χειροτονίας του, απηύθυνε λόγους δοξολογίας προς τον άγιο Θεό αλλά και ευγνώμονος ευχαριστίας προς τον σεπτό Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Σερρών, τον πνευματικό του πατέρα, την σεμνή σύζυγό του και τα παιδιά τους, τους κατά σάρκα οικογενείς του, τους κληρικούς και τον πιστό λαό, οι οποίοι συνήργησαν στην κατά Θεόν προκοπή του.

Ο λόγος του Μητροπολίτη Σερρών

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, στον λόγο του προς το νεοχειροτονηθέντα διάκονο τόνισε πατρικώς μεταξύ άλλων και τα εξής: «Σήμερον, αγαπητέ μου Ιωάννη, την ημέρα του Κυρίου μας, την στολισμένη με τα ακριβά προνόμια της Αναστάσεως του Κυρίου μας, εν Εκκλησία πληθούση, προσέρχεσαι να λάβεις τον πρώτο βαθμό της αγίας ιερωσύνης, έτσι ώστε, ως ταπεινός διάκονος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού να υπηρετήσεις, από του οικείου αυτού βαθμού την αγία Εκκλησία Του. Το μυστήριον της αγίας ιερωσύνης προϋποθέτει βαθειά πίστη, ταπείνωση, υπομονή και ακλόνητη εμπιστοσύνη στην αγάπη και την πρόνοια του Κυρίου μας. Επέλεξες ελευθέρως να γίνεις στρατιώτης Ιησού Χριστού, εργάτης στον θείο Αμπελώνα του Κυρίου μας, όχι για να απολαύσεις τιμές και επαίνους των ανθρώπων, αλλά για να θυσιασθείς, να εργασθείς, να ενδυθείς την πνευματική πανοπλία του αγίου Θεού και να πολεμήσεις νικηφόρα, όχι μόνον για τον εαυτόν σου, αλλά και για το ποίμνιο σε μία εποχή ιδιαιτέρως δύσκολη και παράξενη για την κοινωνία, την Εκκλησία και την Πατρίδα μας. Ζούμε σε χρόνους αποκαλυπτικούς, χρόνους, όπου οι θυελώδεις άνεμοι της αντιθείας, της αποιεροποιήσεως του ανθρώπου και της ζωής του, απειλούν να κρημνίσουν την ποιότητα, την ουράνια ομορφιά και την ένθεη προοπτική του ανθρώπου.

Μην φοβείσαι, όμως, παιδί μου, διότι και σε τούτη την δυσκολία δεν είμεθα μόνοι μας. Όσο και εάν εργάζεται ο διάβολος το καταστροφικό του έργο, Κύριος της ανθρωπίνης ιστορίας και της ζωής μας είναι μόνον ο Κύριος και Δεσπότης μας Ιησούς Χριστός, η παναγία και μοναδική Κεφαλή της Εκκλησίας Του, ο Οποίος έχει την μέριμνα και την πρόνοιά Του για τον λαό Του. Ο τελικός λόγος ανήκει αποκλειστικά σ’ Εκείνον. Επιτρέπει τους πειρασμούς, ανέχεται την δράση του διαβόλου για να αναδεικνύονται και να στεφανώνονται οι εκλεκτοί Του, να ξεκαθαρίζει η ήρα από το σιτάρι.
Ο Θεός, μέσα από την ανθρώπινη ατέλειά μας, ιερουργεί, ως πρωτουργός της σωτηρίας μας, ως ο αεί προσφέρων και προσφερόμενος, το μυστήριο της σωτηρίας των ανθρώπων. Απλώνει τα πνευματικά Του δίχτυα στην μεγάλη θάλασσα του κόσμου και ανασύρει εκ του βυθού της αμαρτίας αθάνατες ψυχές, υπέρ των οποίων εσαρκώθη, ανέβηκε στον Σταυρό, κατήλθε στον τάφο και ανέστη εκ νεκρών. Εμείς, καίτοι ατελείς, προσφέρουμε σ’ Εκείνον την ύπαρξή μας, έτσι ώστε, το στόμα, τα χέρια, το έργο, η ύπαρξή μας ολόκληρη, να είναι του Χριστού. Εκείνος είναι ο αιώνιος και μεγάλος Ψαράς που με την σαγήνη του Ευαγγελίου Του σώζει και αγιάζει τον κόσμο. Εμείς καλούμεθα και προσκαλούμεθα από Εκείνον να γίνουμε συνεργοί Του, συνοδοιπόροι Του, εργάτες στο δικό Του χωράφι. Γι’ αυτό αγαπητέ μου Ιωάννη, να γίνεις με την ζωή σου, τους λόγους, το ήθος σου, το έργο σου, την προσευχή σου, την υπομονή και την αγάπη σου, ένας ζωντανός οδοδείκτης, που θα δείχνεις πάντοτε τον Χριστό, τον Ένα και μοναδικό Σωτήρα του κόσμου.

Το έργο μας , πράγματι, παιδί μου, είναι δυσθεώρητο, δύσκολο, μεγαλειώδες και άγιο. Καθημερινώς θα έρχεσαι σε επαφή με τον ανθρώπινο μεγαλείο, αλλά και την ανθρώπινη ευτέλεια, εκεί όπου λείπει ο Χριστός. Να μην απογοητευτείς. Να σκέπτεσαι ότι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός συνεχίζει να μας αγαπά, ακόμη και σ΄ αυτήν την κατάντια μας, από την οποία ήλθε να μας λυτρώσει και να μας αναστήσει. Το διαμάντι παιδί μου, ακόμα και μέσα στην λάσπη δεν παύει να παραμένει διαμάντι που χρήζει καθαρισμού για να λάμψει. Εκείνος μας εναγκαλίζεται ως παιδιά Του αγαπημένα, έστω και εαν εμείς Τον αρνούμεθα, με την ζωή και τις κακές επιλογές μας. Τέτοιον Θεόν και Πατέρα έχουμε! Ας είναι δοξασμένο το ‘Ονομά Του! Τα λογικά προβάτια, οι αδελφοί μας, που καλείσαι από σήμερον να διακονήσεις είναι το ποίμνιον του Χριστού. Εμείς είμεθα απλώς οι εργάτες, οι οικονόμοι και οι διαχειριστές της μεγάλης δωρεάς του Χριστού δια της οποίας σώζεται και αγιάζεται ο κόσμος. Ανυπολόγιστη η αξία και η τιμή, τεράστια, όμως και η ευθύνη στον ουρανό και την γη. Η διαποίμανση των ψυχών των ανθρώπων, ως τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών, προϋποθέτει μεγάλα αποθέματα πίστεως, αγάπης, υπομονής, ενσυναίσθησης και ταπεινώσεως από μέρους μας. Αυτά να ζητάς πρωτίστως στην προσευχή σου από τον Κύριό μας. Και θα σου προστεθούν και όλα τα αναγκαία υπόλοιπα για την αποστολή σου. Να πορεύεσαι, στην αγία διακονία σου με αγάπη, πίστη, υπακοή, αυταπάρνηση, θυσιαστική διάθεση, εκκλησιαστικό φρόνημα, έτσι ώστε, να έχεις την κραταιά σκέπη του Θεού πάντοτε στην ζωή σου.

Ίσχυε και θάρσει, λοιπόν, Ιωάννη. Μη φοβού, μόνον πίστευε! Η χάρις του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πάντοτε να αγιάζει, ενδυναμώνει, εμπνέει, χαριτώνει και πλαταίνει την διακονία σου στην Εκκλησία. Είσελθε, χαίρων και τρέμων εις την χαράν του Κυρίου σου! Η Χάρις Του πάντοτε να σε σκεπάζει».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων