26/10/2021 26/10/2021 Στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Σερρών ιερούργησε σήμερα, Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος. Στο τέλος της θ. Ιερουργίας, στην οποία συμμετείχαν συμπροσευχητικώς οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδης και Αν. Χατζηβασιλείου, ο Αντιδήμαρχος Σερρών κ. Δ. Σιαμάγκας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σερρών κ....
26 Οκτωβρίου, 2021 - 20:45
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2021 - 20:54

Σερρών Θεολόγος: «Το ήθος των αγίων, φιλόθεο, φιλάνθρωπο, φιλεκκλήσιο»

Διαδώστε:
Σερρών Θεολόγος: «Το ήθος των αγίων, φιλόθεο, φιλάνθρωπο, φιλεκκλήσιο»

Στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Σερρών ιερούργησε σήμερα, Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Στο τέλος της θ. Ιερουργίας, στην οποία συμμετείχαν συμπροσευχητικώς οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδης και Αν. Χατζηβασιλείου, ο Αντιδήμαρχος Σερρών κ. Δ. Σιαμάγκας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σερρών κ. Δ. Καρυπίδης, καθώς και πλήθος ευλαβών πιστών, τηρούντων μετ’ ακριβείας τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, ανέφερε, στο χριστοκεντρικό και εποικοδομητικό κήρυγμά του και τα εξής:

«Μας ηξίωσε, αγαπητοί μου αδελφοί, το έλεος του αγίου Θεού, να συναχθούμε και πάλιν στο Πανάγιο Όνομά Του, στην ευχαριστιακή αυτή λειτουργική Σύναξη της Εκκλησίας μας, δια της οποίας φανερούται και βιούται, στον συγκεκριμένο μάλιστα τόπο και χρόνο, το αγιώτατο μυστήριο του Χριστού. Ζώντας μέσα στην αγία Εκκλησία του Χριστού, ως μέλη του Παναγίου Σώματός Του, κατά την διάρκεια μάλιστα της θ. Λειτουργίας, όλα τα σωτηριώδη γεγονότα της θ. Οικονομίας, ως ένα δυναμικό παρόν, αντλούμε ως από ακένωτη και αθάνατη πηγή, δύναμη, έμπνευση, φωτισμό, ευλογία, αγιασμό, αποκτούμε δηλαδή εμπειρία παραδείσιας ζωής για την οποία ηγωνίσθησαν και τώρα απολαμβάνουν οι μάρτυρες της Εκκλησίας μας, ως ο σήμερον λαμπρώς εορταζόμενος μεγαλομάρτυς Δημήτριος.

Η ακλόνητος πίστις στον ένα και μοναδικό Θεό, Παντοκράτορα, Δημιουργό και Πατέρα, η απόλυτος εμπιστοσύνη στον λόγο της αληθείας και της δικαιοσύνης Του, ο συνεχής αγώνας «έως ου μορφωθή» ο Χριστός στην ζωή τους, το φιλάνθρωπο ήθος και χαρακτήρας, η απόλυτος αφοσίωσή τους στην πνευματική τους μητέρα και τροφό Εκκλησία, αποτελούσαν τον κανόνα της ζωής των αγίων της Εκκλησίας μας.
Οι άγιοι, με την δύναμη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που ενεργούσε μέσα τους, κατέθεσαν στον κόσμο αυθεντικώς την μαρτυρία της πίστεως, που ζωογονεί, φωτίζει, αγιάζει και ισχυροποιεί τον άνθρωπο. Αυτή η πίστη, τους χάρισε την εν Χριστώ αφοβία. Με την δύναμη αυτής της πίστεως στον Σωτήρα Ιησού Χριστό, αψήφησαν και τον ίδιο τον θάνατο. Εστάθησαν αγέρωχοι ενώπιον των τυράννων, άφοβοι και ατρόμητοι ενώπιον του μαρτυρίου, δια του οποίου ενώθησαν αιωνίως με τον γλυκύτατο Νυμφίο τους Ιησού Χριστό.

Το ακέραιο και φιλάνθρωπο ήθος τους, κατά μίμηση του παντελεήμονος Θεού, ήταν το στοιχείο που χαρακτήριζε την ζωή των αγίων της πίστεώς μας. Αυτή η αγάπη, αγκάλιαζε τους πάντες, ακόμη και αυτούς τους διώκτες τους, υπέρ των οποίων εκτενώς προσευχόνταν. Η αμετάπτωτη αγάπη των αγίων για τον πλησίον τους, κατ’ εφαρμογή της ευαγγελικής εντολής, φανερώνεται και πιστοποιείται και μέσα από τις συνεχείς θαυματουργίες τους και όσο ζούσαν και μετά την μακαρία κοίμησή τους. Οι άγιοι της πίστεώς μας, ως μετέωρα φωτεινά, λάμπουν στο νοητό στερέωμα της Εκκλησίας μας και μας δείχνουν με ασφάλεια τον δρόμο προς τον ουρανό. Μας ξεκουράζουν, ως λιμένες ασφαλέστατοι στις τρικυμίες της ζωής μας.

Αυτό είναι το ήθος των αγίων, φιλόθεο, φιλεκκλήσιο, φιλάνθρωπο, φιλόπατρες. Σ’ αυτούς προστρέχουμε, τους μεγαλυτέρους αδελφούς μας, κατασπαζόμενοι τις ιερές εικόνες και τα χαριτόβρυτα λείψανά τους και εκζητούντες, δι’ αυτών, το μέγα έλεος του Θεού. Θάρρος, λοιπόν, αδελφοί! Έχουμε φίλους πιστούς και αδελφούς φιλοστόργους, πρεσβευτές ακοιμήτους στον ουρανό, αξεπέραστα πρότυπα χριστοζωής, συνοδοιπόρους συνεπείς στον αγώνα της ζωής μας, τους ενδόξους αγίους μας, των οποίων η χάρις, είθε να μας σκεπάζει όλους».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος επικαλέσθηκε πατρικώς την κραταιά προστασία και σκέπη του Αγ. Δημητρίου, τόσο στον προσφάτως κατασταθέντα Προϊστάμενο του ιερού Ναού, πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πορφύριο Μπαρμπούτη, ο οποίος μαζί με τους καλούς του συνεργάτες, κληρικούς και λαϊκούς, εργάζονται φιλοτίμως στον λατρευτικό, φιλανθρωπικό, ιεραποστολικό και κατηχητικό τομέα της πολυαρίθμου αυτής ενορίας της πόλεως των Σερρών, όσο και στον ευλαβή λαό του Θεού, για την ιδιαιτέρως συγκινητική συμμετοχή του και στην εφετεινή πανήγυρη.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων