10/03/2024 10/03/2024 Ο Κύριός μας, ως η μοναδική Οδός σωτηρίας, καλεί εμάς, τα παιδιά Του, να εγκαταλείψουμε τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, να παύσουμε να λατρεύουμε τα σύγχρονα είδωλα, τα οποία αποστερούν από τον άνθρωπο την πληρότητα, την χαρά, την σωτηρία, την θέα του προσώπου του Θεού. Αυτά είπε μεταξύ άλλων στο σημερινό κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Σερρών και...
10 Μαρτίου, 2024 - 16:27
Τελευταία ενημέρωση: 10/03/2024 - 16:44

Σερρών Θεολόγος: “Ζούμε σε μία εποχή πνευματικής αποστασίας και συγχύσεως” – Να αντισταθούμε με όπλα πνευματικά, με την πίστη μας, την προσευχή μας

Διαδώστε:
Σερρών Θεολόγος: “Ζούμε σε μία εποχή πνευματικής αποστασίας και συγχύσεως” – Να αντισταθούμε με όπλα πνευματικά, με την πίστη μας, την προσευχή μας

Ο Κύριός μας, ως η μοναδική Οδός σωτηρίας, καλεί εμάς, τα παιδιά Του, να εγκαταλείψουμε τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, να παύσουμε να λατρεύουμε τα σύγχρονα είδωλα, τα οποία αποστερούν από τον άνθρωπο την πληρότητα, την χαρά, την σωτηρία, την θέα του προσώπου του Θεού.

Αυτά είπε μεταξύ άλλων στο σημερινό κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος ιερούργησε στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σερρών.

“Ζούμε, αδελφοί μου σήμερα, σε μία εποχή πνευματικής αποστασίας και συγχύσεως. Νέα είδωλα δυσδιάκριτα υψώνονται και σήμερα και διεκδικούν την αποκλειστική λατρεία των ανθρώπων. Ξίφη ακονίζονται κατά της αληθείας και της Εκκλησίας. Ματαιοπονούν όμως! Ζη Κύριος ο Θεός! Έργο δικό μας είναι να καταθέσουμε με ταπεινό, αλλά και ανυποχώρητο φρόνημα την ιδική μας καλή ομολογία, να αγωνισθούμε με τα όπλα του φωτός για την αλήθεια, που σώζει και αγιάζει τον άνθρωπο. Ας απομακρυνθούμε, με τον τρόπο της ζωής μας, από τα έργα του σκότους και ας ντυθούμε τα όπλα του φωτός. Αντίσταση, λοιπόν, σε ότι μάχεται το ιερό Ευαγγέλιο, τον αιώνιο νόμο του Θεού και την αξία μας ως παιδιών του Θεού. Ο άνθρωπος τιμήθηκε να γίνει ‘’θεός κεκελευσμένος’’ και όχι σάρκα έκδοτη στα πάθη της ατιμίας και της φθοράς. Αντίσταση, με όπλα πνευματικά, με την πίστη μας, την προσευχή μας, τον πλατυσμό της καρδιάς μας και κυρίως με την ποιότητα της ζωής μας, που οφείλει να μοσχοβολά Ιησούν Χριστόν, ουρανό και αιωνιότητα»”, επεσήμανε ο Σεβεσμιώτατος.

Συμμετείχαν συμπροσευχητικώς, μεταξύ άλλων και η Βουλευτής Σερρών κ. Φ. Αραμπατζή, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Αδ. Σαρρής και πλήθος λαού του Θεού.

Παρακάτω ολόκληρο το κήρυγμα του Μητροπολίτη Σερρών

«Η κοινή και ποθεινοτάτη μητέρα μας, ορθόδοξος Εκκλησία, τιμά κατ’ αυτάς την ιερά μνήμη των αγίων ενδόξων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, οι οποίοι μαρτύρησαν με έναν φρικτό θάνατο, στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνος, ριφθέντες γυμνοί στην παγωμένη λίμνη της Σεβάστειας, με μόνη αιτία την αδιαπραγμάτευτη άρνησή τους να λατρεύουν τα είδωλα.

Πράγματι, ο ιερός της Εκκλησίας μας υμνογράφος συνεγείρει αξιοχρέως τον νου και την καρδία μας σε ύμνους και ωδές πνευματικές για να τιμήσει αυτούς τους ανδρειότατους μάρτυρες του Χριστού, οι οποίοι θυσίασαν τα του κόσμου τερπνά και την ίδια τους την ζωή για χάριν της αγάπης του Χριστού. Οι άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες, με το ήθος και το μαρτύριό τους, προσφέρουν σε όλους μας, σήμερον, πολλά και μεγάλα διδάγματα για τη ζωή και τον πνευματικό μας αγώνα.

Οι λαμπρώς εορταζόμενοι άγιοι, μαρτύρησαν για τον Χριστό με την διπλή έννοια της λέξεως. Ομολόγησαν, πρωτίστως, την σώζουσα αλήθεια της πίστεώς μας και ακολούθως θυσίασαν τη ζωή τους υπέρ του Χριστού και της αληθείας Του. Κατέθεσαν, με θαρραλέο φρόνημα και χωρίς συμβιβασμούς, με λόγους και κυρίως με πράξεις, την αλήθεια του Χριστού, όπως την διασώζει αυθεντικά η αγία Εκκλησία μας, η θεότευκτος κιβωτός της σώζουσας αληθείας, αυτή που είναι ο αμετακίνητος ‘’στύλος και εδραίωμα’’.

Αυτή η μητέρα μας Εκκλησία, η μία και μόνη, η ορθόδοξος δηλαδή Εκκλησία θεραπεύει, περιθάλπει, εμπνέει, αγιάζει, ιεροποιεί και φωτίζει τον άνθρωπο. Γεννήματα αυτής της ένδοξης μητέρας υπήρξαν οι άγιοι μάρτυρες, που είναι διδασκαλείο αρετής και φυτώριο αγιότητος. Ο αγώνας αυτός για την πνευματική μας ωρίμανση και τελειοποίηση πραγματώνεται με την σκέπη και την χάριν του Θεού, χωρίς εκπτώσεις, ανωφελείς συμβιβασμούς και άκριτους συγκερασμούς. ‘’Τίς δέ κοινωνία φωτί πρός σκότος…Τίς δέ συμφώνησις Χριστῷ πρός Βελίαρ;’’ (Β. Κορ. 6, 14-18), εκδιδάσκει ο θείος Παύλος.

Οι αποξενωμένοι, με δική τους ελεύθερη επιλογή, από την χάρη και την αλήθεια του Θεού, άνθρωποι κάθε εποχής, ιδιαιτέρως μάλιστα της σημερινής, ετεροζυγούντες περί την πίστιν, επιχειρούν μίαν ‘’άμεικτον μίξιν’’, επιχειρώντας με θράσος πολλές φορές να προσαρμόσουν και αυτήν ακόμη την πίστη στα ιδικά τους μέτρα και επιθυμίες. Θέλοντας να καλύψουν τα υπαρξιακά τους κενά, την παχυλή τους άγνοια, την εσωτερική τους πνευματική σύγχυση και ακαταστασία, με υπερβάλλοντα εγωϊσμό, ζητούν να κατεβάσουν το μυστήριο της πίστεως στα μέτρα τους και κυρίως να αλλοιώσουν το Ευαγγελικό μήνυμα. Επιλέγουν αδιέξοδους δρόμους και ολισθαίνουν σε έναν πνευματικό κατήφορο χωρίς τέρμα.

Ο Κύριός μας, ως η μοναδική Οδός σωτηρίας, καλεί εμάς, τα παιδιά Του, να εγκαταλείψουμε τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, να παύσουμε να λατρεύουμε τα σύγχρονα είδωλα, τα οποία αποστερούν από τον άνθρωπο την πληρότητα, την χαρά, την σωτηρία, την θέα του προσώπου του Θεού.

Οι άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες, με την δύναμη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του αιώνιου και μόνου νικητού, που ενεργούσε μέσα τους, κατέθεσαν στον κόσμο, αυθεντικώς, την μαρτυρία της πίστεως, που ζωογονεί, φωτίζει, αγιάζει και ισχυροποιεί τον άνθρωπο. Αυτή η πίστη τους χάρισε την εν Χριστώ αφοβία και τη νίκη του φόβου και αυτού ακόμη του θανάτου, του εσχάτου εχθρού του ανθρωπίνου γένους.

Με τη δύναμη αυτής της πίστεως στον Σωτήρα Χριστό, στάθηκαν αγέρωχοι και δυνατοί ενώπιον των τυράννων, άφοβοι και ατρόμητοι ενώπιον του μαρτυρίου, δια του οποίου ενώθηκαν αιωνίως με τον γλυκύτατο Νυμφίο τους Ιησού στον Παράδεισο. Ο θάνατος έγινε για τους θείους μάρτυρες ο ταπεινός πλέον δούλος, η νοητή γέφυρα, που τους οδήγησε στην ατελεύτητη ζωή και τον ποθεινότατο Παράδεισο.

Ζούμε, αδελφοί μου σήμερα, σε μία εποχή πνευματικής αποστασίας και συγχύσεως. Νέα είδωλα δυσδιάκριτα υψώνονται και σήμερα και διεκδικούν την αποκλειστική λατρεία των ανθρώπων. Ξίφη ακονίζονται κατά της αληθείας και της Εκκλησίας. Ματαιοπονούν όμως! Ζη Κύριος ο Θεός! Έργο δικό μας είναι να καταθέσουμε με ταπεινό, αλλά και ανυποχώρητο φρόνημα την ιδική μας καλή ομολογία, να αγωνισθούμε με τα όπλα του φωτός για την αλήθεια, που σώζει και αγιάζει τον άνθρωπο. Ας απομακρυνθούμε, με τον τρόπο της ζωής μας, από τα έργα του σκότους και ας ντυθούμε τα όπλα του φωτός. Αντίσταση, λοιπόν, σε ότι μάχεται το ιερό Ευαγγέλιο, τον αιώνιο νόμο του Θεού και την αξία μας ως παιδιών του Θεού. Ο άνθρωπος τιμήθηκε να γίνει ‘’θεός κεκελευσμένος’’ και όχι σάρκα έκδοτη στα πάθη της ατιμίας και της φθοράς. Αντίσταση, με όπλα πνευματικά, με την πίστη μας, την προσευχή μας, τον πλατυσμό της καρδιάς μας και κυρίως με την ποιότητα της ζωής μας, που οφείλει να μοσχοβολά ΙησούΝ Χριστόν, ουρανό και αιωνιότητα».

Ο Σεβασμιώτατος, δεν παρέλειψε, τέλος, να επαινέσει και πάνυ δικαίως, τον καλό εφημέριο του ιερού Ναού Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σερρών, αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Ηλιάδη και τους λαϊκούς του συνεργάτες, για το κατά πάντα ευλογημένο και καρποφόρο έργο, που επιτελείται, με την χάρη του αγίου Θεού στην φιλοπρόοδη αυτή ενορία της πόλεως των Σερρών.

 

                                                                                             

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων