14/12/2023 14/12/2023 Με την χάρη του αγίου Θεού και τις ευχές του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, το απόγευμα της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου 2023, στην αίθουσα «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος» της εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης «Μυριόβιβλος» του «Μαξιμείου» Ιδρύματος της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης, έλαβε χώρα εσπερίδα επιμορφωτικού χαρακτήρα για τους υπευθύνους ιερείς, τις κατηχήτριες και τους κατηχητές των...
14 Δεκεμβρίου, 2023 - 15:39
Τελευταία ενημέρωση: 14/12/2023 - 15:51

Σύναξη υπευθύνων ιερέων και κατηχητών της Εκκλησίας των Σερρών

Διαδώστε:
Σύναξη υπευθύνων ιερέων και κατηχητών της Εκκλησίας των Σερρών

Με την χάρη του αγίου Θεού και τις ευχές του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, το απόγευμα της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου 2023, στην αίθουσα «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος» της εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης «Μυριόβιβλος» του «Μαξιμείου» Ιδρύματος της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης, έλαβε χώρα εσπερίδα επιμορφωτικού χαρακτήρα για τους υπευθύνους ιερείς, τις κατηχήτριες και τους κατηχητές των ενοριακών συνάξεων της Εκκλησίας των Σερρών, με αφορμή τον επί θύραις εορτασμό της του Χριστού Γεννήσεως.

Την ως είρηται σύναξη προλόγισε ο υπεύθυνος του Γρ. Νεότητος της Σερραϊκής Εκκλησίας, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Νικήτας Χαλέμης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε υιϊκώς τον Σεβαμσιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, για το ανύστακτο ενδιαφέρον και την πατρική του μέριμνα για τον συντονισμό και την εύρυθμη διεξαγωγή του κατηχητικού έργου, παρουσίασε στους 80 και πλέον κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες της τοπικής Εκκλησίας, τον προσκεκλημένο ομιλητή, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιο Μουρτζανό, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Ο ομιλητής ανέπτυξε με δυνατό και γλαφυρό λόγο, την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγησή του με θέμα: «Το τάλαντο του να είσαι κατηχητής», τονίζοντας αφενός μεν την μοναδική και διαρκή αξία του κατηχητικού έργου στην Εκκλησία και μάλιστα όταν αυτό έχει ως τελικό αποδέκτη την νεολαία της σύγχρονης ταραγμένης εποχής, αφετέρου δε την ανάγκη ενίσχυσης του έργου με σκοπό την εκτενέστερη και ουσιαστικότερη κατήχηση του λαού μας στα ζωηφόρα νάματα του Ευαγγελικού λόγου.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τον λαμπρό ομιλητή για την κατά πάντα περιεκτική και άρτια εισήγησή του καθώς και τα μέλη του Γρ. Νεότητος της Ιεράς Μητρόπολης για την έμπονη προετοιμασία της συνάξεως, με τον μεστό αγιοπνευματικό του λόγο, βγαλμένο μέσα από τον πλούτο της πατρικής του αγάπης και εμπειρίας, από την πολύχρονη διακονία του και στους νεανικούς, κατασκηνωτικούς και εν γένει κατηχητικούς τομείς, επανέλαβε τις βασικές πνευματικές και εκκλησιολογικές αρχές του κατηχητικού έργου, πρώτης προτεραιότητος για την Εκκλησία μας, τον σκοπό του συνολικώς, τις εγγενείς και εξωτερικές δυσκολίες και προοπτικές του, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες εποικοδομητικού διαλόγου, γονίμου προβληματισμού και εμπνεύσεως για την άσκηση του κατηχητικού έργου.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος, στον οποίο έλαβαν μέρος πολλά μέλη του εκλεκτού ακροατηρίου και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μοίρασε σε όλους, ως ευλογία, ένα πνευματικό βιβλίο, προερχόμενο από την εμπνευσμένη γραφίδα του π. Ιγνατίου, υπό τον τίτλο: «Ψηφίδες του Ουρανού», καθώς και το εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως για το νέο έτος 2024, το οποίο είναι αφιερωμένο στην ιερά μορφή του Δοβιστηνού Αρχιμανδρίτου Αρσενίου Μενεξέ, του Ορφανοτρόφου (+1923), ευχόμενος πλούσια την χάρη του αγίου Θεού στη ζωή τους, καρποφόρο αμητό στην διακονία τους και ευλογημένα Χριστούγεννα.

Τέλος, ο υπεύθυνος λειτουργίας του Γρ. Νεότητος της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας, π. Νικήτας Χαλέμης, ενημέρωσε σχετικώς για τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις του ιερού Δωδεκαημέρου, για τη νεολαία, δηλαδή, την φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία «Μητροπολίτου Μαξίμου» του ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, στις 5:00 το απόγευμα της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου, την κεντρική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, στις 7:30 το απόγευμα του Σαββάτου 23 Δεκεμβρίου, την εορτή για τα παιδιά των ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αίθουσα «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος» του «Μαξιμείου» Ιδρύματος, στις 6:00 το απόγευμα της Τρίτης 2 Ιανουαρίου 2024 και την εόρτια σύναξη φοιτητών, στο ξενοδοχείο «Philippos Xenia» της πόλεως των Σερρών, στις 8:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Αμέσως μετά το τέλος της συνάξεως παρετέθη σε όλους δεξίωση και εδόθησαν χριστουγεννιάτικες «ευλογίες».

  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων