08/05/2023 09/05/2023 Σήμερα, 8 Μαΐου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου, φίλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου με την τοπική Εκκλησία των Σερρών και της Νιγρίτης να εορτάζει διπλά καθώς την ημέρα αυτή άγει τα Ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεολόγος. Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης εξέδωσε ανακοινωθέν για το χρονικό...
08 Μαΐου, 2023 - 19:11
Τελευταία ενημέρωση: 09/05/2023 - 1:41

To χρονικό των ονομαστηρίων του Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγου (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
To χρονικό των ονομαστηρίων του Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγου (ΦΩΤΟ)

Σήμερα, 8 Μαΐου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου, φίλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου με την τοπική Εκκλησία των Σερρών και της Νιγρίτης να εορτάζει διπλά καθώς την ημέρα αυτή άγει τα Ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεολόγος.

Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης εξέδωσε ανακοινωθέν για το χρονικό του εορτασμού, ενώ παράλληλα δημοσιοποιεί το σχετικό πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Αναλυτικά:

Ιεροπρεπώς και σε πνευματικώς αναστάσιμο κλίμα, τελέσθηκε και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, ο λειτουργικός εορτασμός της πανιέρου και ευωδιαζούσης «τῷ τῆς ἁγίας Ἀναστάσεως ἔαρι» μνήμης της ιεράς Συνάξεως της Αγίας κόνεως, της θαυματουργικώς εκπεμπομένης εκ του τάφου του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στην Έφεσο. Κατ’ αυτάς δε, η κατά Σέρρας και Νιγρίτα συνεκλεκτή, ιδιαιτέρως χαίρει, αγάλλεται και σεμνύνεται εν Κυρίω, καθώς συμπληρώνονται εφέτος 20 έτη θεοφιλούς Ποιμαντορίας (2003-2023), του άγοντος τα ονομαστήρια, σεπτού Της Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου.

Ο ως άνω ενιαύσιος λειτουργικός εορτασμός του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, κατόπιν της υπ’ αριθμ.: 1641/20-4-2021 σεπτής Εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της υπ’ αριθμ.: 159/4-4-2021 Πράξεως του Σεβ. κ. Θεολόγου καθώς και της από 26-2-2021 ομοφώνου Αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης της θαυμαστής διασώσεως, πρεσβείαις του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου, του χριστιανικού πληθυσμού της πόλεως των Σερρών (Κυριακή, 8 Μαΐου 1821) από βεβαίας σφαγής, προγραμματισθείσης υπό των οθωμανών Τούρκων, ως αντεκδίκηση για την φιλογενή και επαναστατική δράση του μεγάλου Σερραίου Αρχιστρατήγου Εμμ. Παπά.

Στο πλαίσιο της ως είρηται τριπλής μεγαλωνύμου εορτής, τελέσθηκε, το εσπέρας της Κυριακής 7 Μαΐου 2023, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου, Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, Δράμας κ. Δωροθέου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και του οικείου Ποιμενάρχου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Προ της απολύσεως της ιεράς ακολουθίας, ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Γκουζούνης, Ιεροκήρυξ της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας, διηκόνησε επικαίρως, με πνευματικό, αναστάσιμο παλμό, την ιερουργία του θείου κηρύγματος, αναφερθείς με γλαφυρούς λόγους στον μεγάλο κήρυκα της χριστιανικής αγάπης, Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο, αλλά και στην επέτειο συμπληρώσεως 20 ετών ευκλεούς Αρχιερατικής διακονίας του Σεβ. κ. Θεολόγου στην πηδαλιουχία του ιστορικού, ενδόξου, αγιοτόκου και ηρωοτόκου Επισκοπικού Θρόνου της νοητής ολκάδος των Σερρών και της Νιγρίτης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Σήμερα η τοπική μας Εκκλησία αγάλλεται και χαίρει διότι τιμά τον κήρυκα της αγάπης, Ευαγγελιστή Ιωάννη αλλά και τον συνώνυμό του Σεβ. Ποιμενάρχη της Εκκλησίας μας, κ. Θεολόγο, ο οποίος 20 ολόκληρα χρόνια τώρα εργάζεται ευαγγελικώς και θεαρέστως στο γεώργιο της Εκκλησίας μας. Σεβασμιώτατε, ευχόμεθα, ο Θεός να Σας χαρίζει για χρόνια πολλά στην Εκκλησία Του, ώστε να Τον διακονείτε χριστομιμήτως και να Τον δοξάζετε και εμείς τα πνευματικά Σας παιδιά, ο κλήρος και ο λαός, να Σας χαιρόμεθα».

Εκ μέρους συσσώμου του ευαγούς ιερού κλήρου της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης, προσεφέρθη στον Σεβ. κ. Θεολόγο, άπασα Αρχιερατική στολή, σε ένδειξη ειλικρινούς αφοσιώσεως, υιϊκής αγάπης και βαθυτάτου σεβασμού προς τον ακάματο πνευματικό Πατέρα και ανύστακτο Επίσκοπο και Ποιμενάρχη του.

Στην αντιφώνησή του, βαθύτατα συγκεκινημένος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, εμνήσθη ευγνωμόνως των λόγων του πνευματικού του πατρός και διδασκάλου, αειμνήστου μεγάλου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η αγία Αρχιερωσύνη συνιστά μίμηση, φανέρωση και προέκταση της ζωής και του σωτηρίου έργου του Κυρίου μας μέσα στον κόσμο. Δοξάζω τον άγιο Θεό, ο Οποίος με εκάλεσε να διακονήσω αρχιερατικώς και πρωτευθύνως την ακριτική, αλλά πανένδοξη Μητρόπολη των Σερρών και της Νιγρίτης. Σεμνύνομαι εν Κυρίω, για τον ευγενικό και φιλόθεο λαό των Σερρών! Δοξάζω τον Κύριο, για την μεγάλη αυτή ευεργεσία Του. Ευχή και προσευχή μου, είναι να παραμείνω έως της εσχάτης μου αναπνοής εδώ κοντά σας αφοσιωμένος διάκονος του Χριστού και του λαού Του. Σας ευχαριστώ όλους, για τους ευγενείς λόγους και τα τίμια δώρα της αγάπης σας, τα οποία ανήκουν στην Εκκλησία και στην λειτουργική Της δόξα και μεγαλοπρέπεια. Σεις, είσθε η σφραγίδα της ταπεινής μου διακονίας, η χαρά και ο στέφανός μου».

Σε αποστροφή του λόγου του ο Σεβασμιώτατος εμνημόνευσε των ονομάτων των μακαριστών γονέων του Αποστόλου και Αικατερίνης, για όσα άγια και ωφέλιμα, φιλοστόργως εχάρισαν στην ζωή του. Αναφέρθηκε επίσης με καρδιακούς λόγους στο ιερό καθήκον της ευγνώμονος μνήμης και τιμής προς τον αείμνηστο άμεσο προκάτοχό του, Μητροπολίτη Μάξιμο, ο οποίος υπηρέτησε με θυσιαστικό φρόνημα το αγιώτατο μυστήριο της πίστεως και της εν Χριστώ σωτηρίας.

«Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μάξιμος διαδεχόμενος λαμπρούς και αγίους Ιεράρχες που εποίμαναν μετ’ επιστήμης και οσιότητος την περίφημον Μητρόπολιν των Σερρών, αγωνίσθηκε ώστε να πληροφορήσει και εκείνος χριστοφιλώς και θυσιαστικώς τη διακονία του μέσα στην Εκκλησία. Εργάσθηκε με όση δύναμη είχε, με πνευματική ενόραση, με αποτελεσματικότητα, με θαρραλέο αλλά και σεμνοπρεπές φρόνημα, ώστε να μορφωθεί ο Χριστός μέσα στις ψυχές των ανθρώπων. Διηκόνησε την αγία Εκκλησία μας με σπουδή, ιερό ζήλο, ακατάβλητη υπομονή, οξυδέρκεια, θαυμαστή μακροθυμία προς τους πικραίνοντας αυτόν και προσέφερε ένα χριστιανοπρεπές ήθος και μία αρχοντική ποιότητα ευαγγελικής ζωής, για να διδάξει τον Χριστό ως τον μόνο και αληθινό Σωτήρα του κόσμου».

Τέλος, στον άρτι εξωραϊσθέντααύλειο χώρο του ιερού Μητροπολιτικού Ναού τελέσθηκε ειδική δέηση και αποκαλύφθηκε μαρμάρινος μνημειακός λίθος με λελαξευμένη την αναθηματική επιγραφή «Πλατεία Μητροπολίτου Μαξίμου-2023-».
Σήμερα, Δευτέρα 8 Μαΐου, τελέσθηκε η πανηγυρική, πολυαρχιερατική θ. Λειτουργία, στον ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Σερρών, προεξάρχοντος του άγοντος τα σεπτά ονομαστήριά του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ναζαρέτ κ. Κυριακού, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου (εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος), Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος (συμπροσευχομένουεντός του ιερού Βήματος), Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου, Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνοςκ. Γεωργίου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος. Συμπροσευχητικώς παρίσταντο οι οσιολ. Καθηγουμένες των ιερών Μονών Τιμ. Προδρόμου και Παναγίας «Βύσσιανης» Σερρών και Προφ. Ηλιού Αγ. Πνεύματος, μον. Φεβρωνία, Ισιδώρα και Ακυλίνα, μετά των συνοδειών αυτών. Επίσης, παρευρέθηκαν οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Κ. Καραμανλής, Φ. Αραμπατζή, Αν. Χατζηβασιλείου, Θ. Λεονταρίδης, Κ. Μπούμπας και Ελ. Αβραμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφης,ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Αδ. Σαρρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Ευάγγ. Τσιώτας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών κ. Ν. Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι θεσμικών Φορέων, μαθητές και μαθήτριες του 1ου και 3ου Γυμνασίου Σερρώνκαι μέγα πλήθος του φιλόχριστου και φιλάγιου λαού του Θεού.

Ο εορτάζων Σεβ. κ. Θεολόγος ευχαρίστησε καταλλήλως, διά θερμών λόγων όλους τους Σεβ. Αρχιερείς, τους φιλογενείς Άρχοντες του τόπου και τον φιλάγιο λαό του Θεού, για την συγκινητική συμπροσευχητική τους παρουσία, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Λαμπρά εορτή και επέτειο τελεί η αγία Εκκλησία και η πόλις μας, με ιδιαίτερη αξία και σημειολογία. Εορτάζομεν, πρωτίστως την φωτισμένη και μυρωμένη με τις εαρινές ευωδίες και πνοές της Αναστάσεως του Κυρίου μας, ιερά μνήμη του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου μας, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος ανεδείχθη ο πρύτανης των Αποστόλων, ο κορυφαίος της πίστεως και της αγάπης στον Χριστό.

Εορτάζει η ένδοξος και μαρτυρική πόλις μας, περιβεβλημένη λαμπρά, πανηγυρική, φωτόμορφη και αναστάσιμη εσθήτα, την διακοσιοστή δευτέρα επέτειο της διασώσεώς της, πρεσβείαις του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, από το αιμοσταγές φάσγανο του Οθωμανού τυράννου, την 8η Μαΐου του 1821. Ο επιστήθιος μαθητής του Κυρίου μας, με τις προσευχές και την φιλάνθρωπη στοργή του έσωσε την πόλη των Σερρών από την αποφασισμένη υπό των βαρβάρων κατακτητών γενική σφαγή.

Εορτάζει όμως και ο ταπεινός Επίσκοπος της Εκκλησίας των Σερρών. Όλοι μαζί ενωμένοι, οι Επίσκοποι της Εκκλησίας, ο ευαγής κλήρος, οι Άρχοντες και ο λαός του Θεού, συγχαίροντες και συνεορτάζοντες. Τούτο είναι έργον και θέλημα του ιδίου του Θεού. Εκείνος πρώτος, επιθυμεί η θεοφιλής αρετή της ενότητος να διέπει τις σχέσεις των πιστών εντός της Εκκλησίας. Αυτή η ενότητα είναι η κατάθεση της μαρτυρίας του σώματος της Εκκλησίας, σ’ έναν κόσμο κομματιασμένο από τις έριδες, τον εγωϊσμό, την φιλαρχία, τα συμφέροντα. Η Εκκλησία μεταφέρει στον κόσμο το μήνυμα της ειρήνης, της αγάπης, της ενότητος, της χαράς και της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Αυτής της πνευματικής χαρμονής μέτοχοι και κοινωνοί υπήρξαμε εχθές και σήμερον άπαντες, τόσοι Σεβ. αδελφοί Αρχιερείς, ο ιερός κλήρος, οι Άρχοντες και ο φιλάγιος λαός του Θεού. Εντός του ιερού περιβόλου της Εκκλησίας μας αποκτούμε, εκτός των άλλων, κυρίως στο πρόσωπο των αγίων μας, πείρα του τι είναι πραγματική φιλία, η οποία θεμελιώνεται στην αγάπη στον Χριστό, στην αλήθειά Του, στην προς αλλήλους εκτίμηση και στον αμοιβαίο σεβασμό ως εικόνων του πλαστουργού Θεού μας.

Προσευχηθείτε, λοιπόν, αδελφοί συμποιμένες, αγαπητοί πατέρες, οσιώτατες μοναχές, έντιμοι Άρχοντες, αδελφοί Σερραίοι και Σερραίες, ο Κύριος μας, να μου δίδει πνεύμα σοφίας και δυνάμεως, ώστε να εργάζομαι κατά το θέλημά Του για την σωτηρία σας και την κατά Χριστόν προκοπή σας».

Ιδιαιτέρως και με βαθειά συγκίνηση ο Σεβ, ευχαρίστησε τους παρισταμένους εν Χριστώ αδελφούς του εξ όλης της Ελλάδος,τα μέλη της φυσικής και πνευματικής του οικογενείας, που ήλθαν μακρόθεν να του ευχηθούν για τα ονομαστήριά του, τα πνευματικά του παιδιά, τους φιλοτίμους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του στον θείο Αμπελώνα των Σερρών, τις ευλαβέστατες μοναχές και τον ευγενέστατο Σερραϊκό λαό.

Προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας τελέσθηκε επίσημος Δοξολογία, με αφορμή την συμπλήρωση 202 ετών από της θαυμαστής διασώσεως, πρεσβείαις του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου, του χριστιανικού πληθυ¬σμού των Σερρών (Κυριακή, 8η Μαΐου 1821) από βεβαίας σφαγής, προγραμματισθείσης υπό των οθωμανών Τούρκων.

Ακολούθως, οι Σεβ. Μητροπολίτες Ναζαρέτ κ. Κυριακός και Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ανέγνωσαν Μηνύματα του τε Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου και του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, αντιστοίχως, διαβιβάζοντες δεόντως εγκάρδιες ευχές και προσρήσεις των αγίων Προκαθημένων και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον εορτάζοντα «καλό, ευγενή, ευπροσήγορο, κατά πάντα άξιο, σεμνό, ιεροπρεπή και μεστό πίστεως και αγάπης, με σημαντική και πολύπλευρη εκκλησιαστική, εθνική και κοινωνική προσφορά» Σεβ. Ποιμενάρχη της κατά Σέρρας και Νιγρίταν συνεκλεκτής και τον φιλόθεον λαόν του Θεού.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος δέχθηκε στο Επισκοπείο Σερρών τον ιερό Κλήρο, τις μοναστικές Αδελφότητες, τους Άρχοντες, τους θεσμικούς και πολιτιστικούς Φορείς του τόπου και το ευλαβές χριστεπώνυμο πλήρωμα, οι οποίοι προσήλθαν για να υποβάλλουνυιϊκώς τις εόρτιες ευχές τους και να λάβουν την ευχή και ευλογία του.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ:

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων