03/03/2023 03/03/2023 Επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου ξεκίνησε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 το τέταρτο στην σειρά επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. με τίτλο «Λατρεία και Πολιτισμός στη σύγχρονη ζωή (Λειτουργική – Τελετουργική)» διάρκειας 56 διδακτικών ωρών. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα, υλοποιείται στο πλαίσιο...
03 Μαρτίου, 2023 - 19:17
Τελευταία ενημέρωση: 03/03/2023 - 19:07

Έναρξη επιμορφωτικού προγράμματος του Ι.Π.Ε. στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης

Διαδώστε:
Έναρξη επιμορφωτικού προγράμματος του Ι.Π.Ε. στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης

Επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου ξεκίνησε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 το τέταρτο στην σειρά επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. με τίτλο «Λατρεία και Πολιτισμός στη σύγχρονη ζωή (Λειτουργική – Τελετουργική)» διάρκειας 56 διδακτικών ωρών.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα, υλοποιείται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης, τον αγιασμό τέλεσε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε, Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, πλαισιούμενος από τον συντονιστή του προγράμματος Αιδεσ. Πρωτοπρ. Ιωάννη Κότσεα και την συμπροσευχή την 37 πατέρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Μετά το πέρας του Αγιασμού, τον λόγο έλαβε ο π. Θεολόγος, μεταφέροντας τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. κ. Ιερωνύμου Β’ οραματιστού, ιδρυτού και Προέδρου του Ιδρύματος, καθώς και τις πατρικές ευχές του για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Πολλές ευχαριστίες εξέφρασε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο τόσο για την συνέχιση της συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως με το Ι.Π.Ε. όσο και για το αμέριστο προσωπικό του ενδιαφέρον, συμμετέχοντας και ο ίδιος σε αυτά και προσφέροντας την δυνατότητα στους κληρικούς της Μητροπολιτικής του περιφέρειας στην διά βίου μάθηση και εκπαίδευση, στην επιμόρφωση και στην ενίσχυσή τους στην διαχείριση πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής, επ’ αγαθώ της τοπικής Εκκλησίας. Ευχαριστίες εξέφρασε και στον συντονιστή του προγράμματος Αιδεσ. Πρωτοπρ. Ιωάννη Κότσεα για την άριστη συνεργασία και την αρωγή του στην οργάνωση του προγράμματος.

Σημαντική ήταν η παρουσία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής της Μεταμόρφωσεως του Σωτήρος Δρυόβουνου Πανοσ. Αρχιμ. Στεφάνου Ρίνιου, όπου οι πατέρες έλαβαν την ευλογία του και βίωσαν το παράδειγμα της φιλομάθειάς του.

Ακολούθως ο π. Θεολόγος παρουσίασε τις θεματικές ενότητες του προγράμματος «Λατρεία και Πολιτισμός στη σύγχρονη ζωή (Λειτουργική – Τελετουργική)» και την πλήρη στοχοθεσία της κάθε ενότητας, με κύριο σκοπό την εισαγωγή των επιμορφουμένων στις βασικές αρχές της Λειτουργικής και Τελετουργικής μέσα από τη μελέτη των πηγών και την έρευνα της ιστορίας και της Θεολογίας της Λατρείας, ώστε αξιοποιώντας την Ιερά Παράδοση και την Θεολογική έρευνα της Εκκλησίας, να βοηθηθούν στο ιερατικό τους υπούργημα.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. ανέπτυξε την πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο «Βασικά στοιχεία θεολογίας της Λατρείας».

Μετά τη βιωματική και θεολογικά τεκμηριωμένη εισήγηση του π. Θεολόγου, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., του Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγου Αλεξανδράκη, Διευθυντή του Ι.Π.Ε., του συντονιστή του προγράμματος Αιδεσ. Πρωτοπρ. Ιωάννη Κότσεα και των συμμετεχόντων πρεσβυτέρων καθώς και των οικείων αυτών. Επεσήμανε ότι κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας της Λειτουργικής ζωής του ιερέα για την σωστότερη τέλεση των Ιερών Μυστηρίων και ακολουθιών ιδίως μάλιστα στις μέρες που εισερχόμαστε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Τέλος απενεμήθησαν οι σχετικές βεβαιώσεις παρακολουθήσεως του προηγούμενου προγράμματος στους συμμετέχοντες και ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση για τα οφέλη του.

Το πρόγραμμα παρακολουθούν 37 κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος θα ακολουθήσουν 13 συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν εξ αποστάσεως, ως εξής:

Μετά το πέρας των ανωτέρω συναντήσεων, ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε., θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων