15/10/2020 15/10/2020 Με τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός για την έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων και των λοιπών δραστηριοτήτων της ενορίας Αγίου Νικολάου Σιατίστης. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος μαζί με τους Ιερείς της Ενορίας τον π. Βασίλειο Βασιλείου και τον...
15 Οκτωβρίου, 2020 - 21:44
Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2020 - 20:15

“Ο Χριστιανός έχει τέλεια ζωή, δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε αυτό”

Διαδώστε:
“Ο Χριστιανός έχει τέλεια ζωή, δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε αυτό”

Με τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός για την έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων και των λοιπών δραστηριοτήτων της ενορίας Αγίου Νικολάου Σιατίστης. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος μαζί με τους Ιερείς της Ενορίας τον π. Βασίλειο Βασιλείου και τον π. Νέστορα Γκουρομίσιο, παρουσία πολλών παιδιών, νέων, των γονέων αυτών, των κατηχητών και άλλων ενοριτών.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της κατηχήσεως για τη νεότητα, αλλά και γενικότερα για τον κάθε Χριστιανό, διότι ο λόγος του Θεού μας θωρακίζει και μας ενισχύει στον καθημερινό μας αγώνα έναντι των πειρασμών, θερμαίνει την πίστη και οδηγεί στην πνευματική προκοπή.

“Ο Χριστιανός έχει τέλεια ζωή, δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε αυτό, οι γονείς σας το ξέρουν καλύτερα. Ο Χριστιανός, αυτός που έχει τον Χριστό μέσα στην καρδιά του, αυτός που ακολουθεί αυτά που λέει το Ευαγγέλιο, αυτός ο οποίος ζει τη ζωή των Αγίων, που καθημερινά στο στόμα του και στην καρδιά του έχει το όνομα της Παναγίας μας, ζει μια τέλεια ζωή. Τέλεια ζωή δεν είναι, όπως είπαμε και πριν, η ζωή χωρίς προβλήματα, είναι η ζωή που ξεπερνάμε τα προβλήματα. Τέλεια ζωή είναι η ζωή του αγώνος, που ξέρουμε γιατί ζούμε, ποιος είναι ο προορισμός μας και πώς θα καταφέρω να κερδίσω τον προορισμό μου, να φτάσω εκεί ασφαλής και να κερδίσω την Ουράνια Βασιλεία” είπε, μεταξύ άλλων.

 

 

Αναλυτικότερα, ο Σεβασμιώτατος είπε: «Το κατηχητικό Σχολείο, ξέρετε, σας έχει πει και ο π. Βασίλειος, δεν είναι Σχολείο. Δεν έχουμε τα βιβλία μας, δεν υποχρεούμαστε να γράφουμε διαγωνίσματα, τεστ, συγκεκριμένες ώρες, υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, δεν παίρνουμε χαρτί στο τέλος και πτυχίο, είναι όμως κάτι άλλο. Το κατηχητικό Σχολείο είναι μια ζεστή αγκαλιά, είναι η προέκταση της οικογενείας μας του σπιτιού, μέσα στην οποία αγκαλιά μαθαίνουμε και εφαρμόζουμε τι; Την διδασκαλία του Χριστού, μαθαίνουμε τη χαρά, την ευτυχία, την αγάπη, την αλήθεια, την πίστη εν Χριστώ και όπως πρέπει για έναν άνθρωπο του Θεού. Μέσα στο κατηχητικό μαθαίνουμε τι είναι η Ανάσταση και πώς στη ζωή μας θα έχουμε πάντοτε μπροστά μας την Ανάσταση του Χριστού και θα έχουμε μια ζωή Ανάστασης. Μέσα στο κατηχητικό μαθαίνουμε την αλήθεια κι έτσι μπορούμε να εφαρμόσουμε την αλήθεια στη ζωή μας και η ζωή μας να είναι αληθινή. Μέσα στο κατηχητικό μαθαίνουμε για τη χαρά, για το πώς ζούμε τη χαρά κι έτσι η ζωή μας να είναι χαρούμενη, άσχετα αν έχουμε δυσκολίες, βάσανα ή προβλήματα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Μέσα στο κατηχητικό μαθαίνουμε για τον ίδιο τον Χριστό κι έτσι μπορούμε να ζούμε τη ζωή μας όπως ακριβώς θέλει ο Χριστός, όπως ακριβώς μας λέει το Ιερόν Ευαγγέλιον και με τον τρόπο αυτόν η ζωή μας θα είναι τέλεια.

Ο Χριστιανός έχει τέλεια ζωή, δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε αυτό, οι γονείς σας το ξέρουν καλύτερα. Ο Χριστιανός, αυτός που έχει τον Χριστό μέσα στην καρδιά του, αυτός που ακολουθεί αυτά που λέει το Ευαγγέλιο, αυτός ο οποίος ζει τη ζωή των Αγίων, που καθημερινά στο στόμα του και στην καρδιά του έχει το όνομα της Παναγίας μας, ζει μια τέλεια ζωή. Τέλεια ζωή δεν είναι, όπως είπαμε και πριν, η ζωή χωρίς προβλήματα, είναι η ζωή που ξεπερνάμε τα προβλήματα. Τέλεια ζωή είναι η ζωή του αγώνος, που ξέρουμε γιατί ζούμε, ποιος είναι ο προορισμός μας και πώς θα καταφέρω να κερδίσω τον προορισμό μου, να φτάσω εκεί ασφαλής και να κερδίσω την Ουράνια Βασιλεία.

Μέσα στο κατηχητικό μαθαίνουμε για την πραγματική φιλία, τι σημαίνει φίλος και φίλη, τι σημαίνει φιλία; Τι σημαίνει να είμαι κοντά στον φίλο μου στις δύσκολες στιγμές, όχι μόνο στις καλές στιγμές; Μες στο κατηχητικό θα μάθουμε, όταν κάποιος φίλος μας είναι άρρωστος, εμείς τι κάνουμε; Μες στο κατηχητικό θα μάθουμε, όταν κάποιος φίλος μας έχει πρόβλημα στα μαθήματα, εμείς τι κάνουμε; Μες στο κατηχητικό θα μάθουμε, όταν ένας φίλος μας έχει παρασυρθεί και κάνει κακά πράγματα, εμείς τι κάνουμε; Μες στο κατηχητικό θα μάθουμε, αν ένας φίλος μας μάς λέει να κάνουμε πράγματα κρυφά απ’ τους γονείς μας, εμείς τι κάνουμε; Μες στο κατηχητικό θα μάθουμε, πώς με τους φίλους μας θα είμαστε καλά και σωστά, όπως πρέπει.

Και πολλά άλλα πράγματα, μαθαίνουμε πάρα πολλά πράγματα. Για αυτό και συγχαίρω κατ’ αρχήν τον π. Βασίλειο και τον π. Νέστορα, που είναι οι επικεφαλής των κατηχητικών Σχολείων της ενορίας αυτής, εδώ και χρόνια. Δεν σας λέω κάτι άγνωστο, τα ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα, τον π. Βασίλειο και τον π. Νέστορα, τους ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα, και τους δίνω συγχαρητήρια από αυτή την θέση, γιατί κάνουν ό, τι μπορούν και όπως μπορούν να μορφώσουν Χριστό σε εμάς τους υπολοίπους, τους ενορίτες μας.

Επίσης πρέπει να δώσω τα εύσημα και τα συγχαρητήρια στους κατηχητές, τους εκλεκτούς κατηχητές αυτής της ενορίας, οι οποίοι θυσιάζουν χρόνο, προσωπική ζωή, χρήμα, κούραση και πολλά άλλα πράγματα που δεν μπορεί να φανταστεί ο νους σας για να είναι εδώ στις συγκεκριμένες ώρες και πολύ περισσότερο για να μεταδώσουν στα παιδιά μας τον Χριστό…

Καλή αρχή να έχουμε στο κατηχητικό Σχολείο! Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, η Αγία Τριάδα, ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιον Πνεύμα, η Υπεραγία Θεοτόκος και όλοι οι Άγιοι με πρώτον τον Άγιο Νικόλαο τον Θαυματουργό, ο οποίος είναι προστάτης αυτής της πολύ καλής ενορίας να σας δίδει υγεία, δύναμη, ενίσχυση, φωτισμό και να είναι δίπλα σας ο Άγιος Νικόλαος σε όλα τα έργα σας της ζωής σας, στο σχολείο, στη δουλειά, στο σπίτι, παντού. Και να σας συντροφεύουν σε κάθε δυσκολία σας, να λύνουν όλα τα προβλήματα που τυχόν ανακύπτουν μέσα στη ζωή μας και να μας δίδουν πάντα τη χαρά, την ευλογία και τη Χάρη του Θεού, την ευτυχία και την εν Χριστώ ζωή. Αμήν.»

 

 

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος, ο οποίος είπε τα εξής: «Έχω πολλή χαρά, που σήμερα με τον αγιασμό ξεκινήσαμε τα κατηχητικά μαθήματα έχοντας αρχηγό και μπροστάρη τον επίσκοπό μας, τον κ. Αθανάσιο, ο οποίος είναι ο τελευταίος κρίκος όλων των επισκόπων, από τον Κύριό μας τον Ιησού Χριστό, απ’ τους Αποστόλους μέχρι σήμερα. Είναι αυτό που λέμε αποστολική διαδοχή.

Και σήμερα το πρωί, Σεβασμιώτατε, εορτάσαμε τους 365 Πατέρες της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Αυτό το οποίο έχουμε εμείς ως Ορθοδοξία, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, είναι ότι κρατάμε την πίστη του Ιησού Χριστού, την πίστη των Αποστόλων, για αυτό και η Εκκλησία μας ονομάζεται Αποστολική Εκκλησία. Και ο Σεβασμιώτατος, το ευχόμαστε κάθε φορά στη Θεία Λειτουργία και το κάνει, «ορθοτομεί τον Λόγο της Αληθείας». Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ, μάς ενισχύει αυτό το πράγμα. Εμείς τον θέλουμε να έρχεται πιο τακτικά στην Ενορία μας, ακόμη και σε κάποια μαθήματα. Και διορθώσεις να κάνει και οτιδήποτε άλλο.

Ο Απόστολος Παύλος είπε κάτι πολύ σπουδαίο: «παρέδωκα ὅ καί παρέλαβα», κι εμείς δεν πρέπει να παραδίδουμε άλλα πράγματα από αυτά τα οποία παραλάβαμε. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, «Τό ὀρθοδοξεῖν ἐστί σχοινοβατεῖν». Πώς είναι ο σχοινοβάτης, που περπατάει απάνω σε ένα σχοινί; Είτε δεξιά πέσει είτε αριστερά πέσει, θα σκοτωθεί και τις δύο φορές. Οπότε δεν πρέπει ούτε να γινόμαστε υπερορθόδοξοι ούτε αρνητικά ορθόδοξοι. Και το θέλουμε και το επιθυμούμε, είναι δύσκολο πράγμα αυτό. Το είπε νωρίτερα και ο Σεβασμιώτατος, δεν είμαστε Θεολόγοι, αλλά κρατούμε την πίστη μας, όπως την παραλάβαμε. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον Αγιασμό και για τις ευχές που μας έδωσε.

Λοιπόν, καλά μου παιδιά, τώρα θα περάσετε από εδώ με τη σειρά, να φωτιστείτε με τον Αγιασμό. Αυτό δεν είναι ένα απλό νερό, είναι νερό Αγιασμένο, έχει τη Χάρη του Θεού, δίνει όλες τις ευλογίες. Να φωτισθείτε όλοι για να έχουμε μία ευλογημένη κατηχητική χρονιά».

Στη συνέχεια, καλωσόρισε τους εκλεκτούς συνεργάτες του κατηχητικού έργου, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και τους παρακάλεσε να έχουν ιδιαίτερη προθυμία και πύρινο ζήλο, ώστε να αγαπήσουν και να στηρίξουν τα μικρά παιδιά και τους νέους, ώστε να πάρουν εφόδια ζωής, σε μια εποχή που δοκιμάζονται τα πάντα. Καλωσόρισε, επίσης και τους μεγάλους, και τους ευχήθηκε να είναι τακτικοί στις εσπερινές ομιλίες των Κυριακών.

Μετά το πέρας του Αγιασμού, όλα τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι κεράσθηκαν από ένα γλυκό και αναψυκτικό.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων