11/10/2021 11/10/2021 Ευχαριστήρια μηνύματα προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομο έστειλαν τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος όσο και ο Δήμαρχος Μετεώρων Θεόδωρος Γ. Αλέκος, για την πρότασή του, που υλοποιήθηκε από την Ιερά Σύνοδο, να μετονομαστεί η μέχρι πρότινος Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών. Στο δικό του μήνυμα, ο...
11 Οκτωβρίου, 2021 - 14:00
Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2021 - 16:18

Δήμος και Τοπική Εκκλησία ευχαριστούν την Ιερά Σύνοδο

Διαδώστε:
Δήμος και Τοπική Εκκλησία ευχαριστούν την Ιερά Σύνοδο

Ευχαριστήρια μηνύματα προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομο έστειλαν τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος όσο και ο Δήμαρχος Μετεώρων Θεόδωρος Γ. Αλέκος, για την πρότασή του, που υλοποιήθηκε από την Ιερά Σύνοδο, να μετονομαστεί η μέχρι πρότινος Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών.

Στο δικό του μήνυμα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμένας Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος ευχαριστεί, επίσης, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και τα μέλη του Σώματος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ομόφωνη αποδοχή του αιτήματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης.

Υπενθυμίζεται πως η μετονομασία της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών σε Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης αποφασίστηκε κατά την τέταρτη ημέρα της Ιεραρχίας στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Ιερά Μονή Πεντέλης. 

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου:

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σταγῶν καὶ Μετεώρων Θεόκλητος καὶ ἅπασα ἡ τοπικὴ Ἐκκλησία τῶν Σταγῶν, εὐχαριστεῖ τὸν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθημῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμον, ὡς καὶ τὰ Μέλη τοῦ σεπτοῦ Σώματος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος διὰ τὴν ὁμόφωνον ἀποδοχὴν τοῦ δικαίου αἰτήματος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου, ὅπως ἀπαληφθεῖ ἡ ὀνομασία «Σταγῶν» ἐκ τοῦ τίτλου Αὐτοῦ.

Εὐγνωμόνως δέ, ἐκφράζει δημοσίως τὰς ἀπείρους εὐχαριστίας καὶ τὰ ὁλοκάρδια συγχαρητήρια πρὸς τὸν ἀγαπητὸν καὶ ἐξαίρετον Ἀδελφόν, Φίλον καὶ Συλλειτουργὸν Σεβ. Μητροπολίτην Τρίκκης, Γαρδικίου καὶ Πύλης κ. Χρυσόστομον διὰ τὴν πρόθυμον καὶ εὐγενῆ συναίνεσιν Αὐτοῦ διὰ τὴν ὀνομασίαν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ἡμῶν, ἥτις ἀποτελεῖ ἀφ᾿ ἑνὸς μὲν εὐεργεσίαν καὶ πρᾶξιν ἀγάπης, μεγαλοκαρδίας καὶ ἀδελφικότητος, καλωσύνης καὶ ἀρωγῆς πρὸς τὴν Ἱερὰν Μητρόπολιν Σταγῶν καὶ Μετεώρων, ἀφ᾿ ἑτέρου δὲ δικαίωσιν καὶ μνημόσυνον τοῦ πολλαπλῶς κοπιάσαντος μακαριστοῦ Προκάτοχου ἡμῶν κυροῦ Σεραφείμ.

Διὰ τοῦτο, εὐχόμεθα σύμπας ὁ Κλῆρος, οἱ Μοναστικές Κοινότητες καὶ ὁ Λαὸς τῶν Σταγῶν ἐκ βαθέων ψυχῆς μας, ὅπως Κύριος ὁ Θεὸς ἡμῶν διὰ πρεσβειῶν τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου τῆς Μετεωριτίσσης καὶ τοῦ κοινοῦ Ποιμενάρχου τῶν δύο Μητροπόλεών μας, Ἁγίου Βησσαρίωνος, ἀνταποδώσῃ Αὐτῷ ὑγίειαν καὶ μακροημέρευσιν.

ΕΥΓΝΩΜΟΝΩΣ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΣΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

Παράλληλα, από καρδιάς ευχαριστεί και τους δύο Μητροπολίτες (Θεόκλητο και Χρυσόστομο) ο δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων, Θεόδωρος Γ’ Αλέκος, για την «καλύτερη δυνατή λύση, που δόθηκε σε ένα πάγιο, χρονίζον και ταυτόχρονα δίκαιο αίτημα των δημοτών των Μετεώρων». 

Διαβάστε το μήνυμά του: 

Οι τελευταίες ευχάριστες εξελίξεις που είχαμε σχετικά με την μετονομασία της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών σε Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, είχαν ως αποτέλεσμα το προσωνύμιο «Σταγών» να μείνει αποκλειστικά και μόνο στην Μητρόπολη μας (Σταγών και Μετεώρων).

Ως Δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων και εκπρόσωπος των συνδημοτών μου, επιτρέψτε μου Σεβαστοί Μητροπολίτες Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ.κ. Χρυσόστομε και Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητε να σας ευχαριστήσω από καρδιάς που δώσατε λύση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα πάγιο, χρονίζων και ταυτόχρονα δίκαιο αίτημα όλων των δημοτών του Δήμου Μετεώρων.

Με τη στάση σας αυτή και την αγαστή συνεργασία σας δείχνετε τον δρόμο σε όλους μας, πως μόνο με την καλή συνεννόηση και τις αγαθές προθέσεις μπορούν να λύνονται προβλήματα προς το κοινό συμφέρον.

Σας εύχομαι μακροημέρευση και δύναμη από τον Θεό για να διακονείτε το ποίμνιο σας με σοφία και αγάπη.

Ο Δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων
Θεόδωρος Γ. Αλέκος

Σε επίσημη ανακοίνωση είχε προβεί και η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών με αφορμή την μετατροπή του τίτλου της σε Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.

Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό Δελτίο Τύπου:

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Με βαθύτατη συναίσθηση των ποιμαντικών μου υποχρεώσεων, τις οποίες μου εμπιστεύτηκε η φιλόστοργη μητέρα μας Εκκλησία, και με σοβαρή ευθύνη της επιλύσεως και διεκπεραιώσεως όλων των εκκλησιαστικών ζητημάτων που αφορούν την Ιερά Μητρόπολή μας, σας γνωρίζω, ότι κατόπιν σχετικής αιτήσεώς μου, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της Πέμπτης 7ης Οκτωβρίου 2021, τροποποίησε τον τίτλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, σε:

«ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΤΡΙΚΚΗΣ, ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΠΥΛΗΣ».

Αναφορικά προς τον νέο προτεινόμενο τίτλο, σας γνωρίζω ότι, το μεν χωρίο «Γαρδίκιον» προέρχεται εκ της ιστορικής «Επισκοπής Γαρδικίου», η οποία δημιουργήθηκε στα δυτικά της πόλεως των Τρικάλων, στη σημερινή τοποθεσία «Ζάρκο», (10ος αιώνας), η δε κωμόπολη «Πύλη» είναι η γενέθλιος γη του Πολιούχου και Προστάτου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, Αγίου Βησσαρίωνος Αρχιεπισκόπου Λαρίσης και Τρίκκης.

Η πρότασή μου πιστεύω, ότι επικαιροποιεί τη ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας, σύμφωνα με τις αλλαγές, τις οποίες ο λαός μας επιβάλλει μέσα από τη ζωή του.

Με πατρικές ευχές και ευλογίες

Ο Μητροπολίτης

+ Ο Τρίκκης και Σταγών ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων