23/05/2021 23/05/2021 Με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε η εορτή των Οσίων Μετεωριτών Πατέρων στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Καλαμπάκας, την Κυριακή του Παραλύτου, 23 Μαΐου 2021, όπως έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η σύναξη των Αγίων της Θηβαΐδος της θεσσαλικής γης. Των λατρευτικών συνάξεων προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ενώ συμμετείχαν οι Καθηγούμενοι...
23 Μαΐου, 2021 - 20:00
Τελευταία ενημέρωση: 23/05/2021 - 21:20

Η εορτή των Οσίων Μετεωριτών Πατέρων στην Ι. Μητρόπολη Σταγών

Διαδώστε:
Η εορτή των Οσίων Μετεωριτών Πατέρων στην Ι. Μητρόπολη Σταγών

Με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε η εορτή των Οσίων Μετεωριτών Πατέρων στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Καλαμπάκας, την Κυριακή του Παραλύτου, 23 Μαΐου 2021, όπως έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η σύναξη των Αγίων της Θηβαΐδος της θεσσαλικής γης.

Των λατρευτικών συνάξεων προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ενώ συμμετείχαν οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών των Μετεώρων καθώς και Ιερομόναχοι, Ιερείς, Διάκονοι Μοναχοί της Μητροπόλεως.

 

 

Προ του πανηγυρικού Εσπερινού, το απόγευμα του Σαββάτου, έγινε η υποδοχή της καινούργιας εφεστίου ιεράς εικόνας των Οσίων καθώς και η ενθρόνισή της στο μόνιμο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι της.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στον βίο των Οσίων Πατέρων των εν Μετεώροις αθλησάντων και διαλαμψάντων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την προσφορά τους, η οποία μέχρι και σήμερα είναι εμφανής στο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας. “Αν δεν υπήρχαν οι Όσιοι Μετεωρίτες Πατέρες, “τόνισε”, η περιοχή των Σταγών θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα.”

 

 

Το πρωί της Κυριακής, κύρια ημέρα της εορτής, μίλησε καταλλήλως ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Μετεώρου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης κ. Νήφων Καψάλης. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην παρακαταθήκη που έχουν κληρονομήσει οι σύγχρονοι μοναστές των Μετεωρίτικων Μονών αλλά και οι κάτοικοι της Καλαμπάκας και της ευρύτερης περιοχής. “Η κληρονομιά αυτή”, όπως τόνισε, “δεν αποτελείται μόνο από τα υλικά αντικείμενα και τα έργα τέχνης που κοσμούν τα μοναστήρια, αλλά έγκειται σε κάτι βαθύτερο και πνευματικότερο. Οι Άγιοι Μετεωρίτες Πατέρες, με τον βίο τους, μας δείχνουν τον δρόμο προς την θέωση και την Ανάσταση, την οποία οι ίδιοι βίωσαν από την επίγεια ζωή τους.”

Κατά τις λατρευτικές συνάξεις προς τιμήν των Αγίων, ετέθησαν προς προσκύνηση τα άγια λείψανα τους, τα οποία φυλάσσονται στις Ιερές Μονές.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων