16/09/2020 16/09/2020 Εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων της Πύλης το βλάστημα, της Θεσσαλίας ο φωστήρ και των Σταγών το Σέμνωνα, Πολιούχος και προστάτης της Μητροπόλεως άγιος Βησσαρίων, αρχιεπίσκοπος Λαρίσης και έξαρχος Σταγών. Οι πανηγυρικές ακολουθίες τελέσθηκαν στον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως της Καλαμπάκας. Την προπαραμονή της εορτής, 13 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος...
16 Σεπτεμβρίου, 2020 - 12:31

Η Καλαμπάκα πανηγύρισε τον Πολιούχο της Άγιο Βησσαρίωνα

Διαδώστε:
Η Καλαμπάκα πανηγύρισε τον Πολιούχο της Άγιο Βησσαρίωνα

Εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων της Πύλης το βλάστημα, της Θεσσαλίας ο φωστήρ και των Σταγών το Σέμνωνα, Πολιούχος και προστάτης της Μητροπόλεως άγιος Βησσαρίων, αρχιεπίσκοπος Λαρίσης και έξαρχος Σταγών.

Οι πανηγυρικές ακολουθίες τελέσθηκαν στον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως της Καλαμπάκας. Την προπαραμονή της εορτής, 13 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος υποδέχθηκε στα προπύλαια του Μητροπολιτικού Ναού την Αγία Κάρα, φυλασσόμενη στην Ιερά Μονή του Δουσίκου, και την οποία κόμισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, κατόπιν αδείας του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου. Εν συνεχεία, τελέσθηκε δισαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και συγχοραστατούντος του επιχωρίου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο πολυαρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και συγχοραστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και του οικείου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος, με δυναμικό και καθηλωτικό τόνο, αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Βησσαρίωνος και σε εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία τον οδήγησαν στην αγιότητα.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Όρθρος και η πανηγυρική θεία Λειτουργία. Προεξάρχων των ιερών ακολουθιών ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος ενδύθηκε τα Ιερά Άμφια στον Σωλέα του Ιερού Ναού. Μαζί του συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Συμεών, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος καθώς και ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος. Την σεπτή χορεία των Επισκόπων, πλαισίωσαν πλήθος Ιερέων και Διακόνων. Την διακονία του θείου λόγου ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. Με την καλλιέπεια και γλαφυρότητα που τον διακρίνουν, αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Βησσαρίωνα. “Όπως ο Άγιος Βησσαρίων έχτισε γέφυρες ενώνοντας την Θεσσαλία με την Ήπειρο, έτσι κι εμείς, “τόνισε,” να χτίσουμε γέφυρες και να ενωθούμε με τον Θεό”.

Ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Θεόκλητος, προ της απολύσεως, ευχαρίστησε εγκαρδίως τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και ήλθαν στην Μητρόπολη των Σταγών, τιμώντας, με το ευσεβές πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, την μνήμη ενός μεγάλου Αγίου. Τόνισε ότι ο Άγιος Βησσαρίων έσωσε πολλές φορές τους ανθρώπους, ιδιαίτερα από λοιμώδεις νόσους. Επεσήμανε ότι, με την προσευχή και την επίκληση του Αγίου η ανθρωπότητα θα διέλθει την δύσκολη περίσταση στην οποία ευρίσκεται.

Καθ’ όλο το εορταστικό τριήμερο, πλήθος πιστών συνέρρευσε στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσει την Τιμία Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνος, να συμμετάσχει στις ιερές ακολουθίες και την θεία Ευχαριστία, και να προσευχηθεί ο καθένας για τα δικά του αιτήματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων