20/03/2020 20/03/2020 “Τώρα, περισσότερο, από ποτέ, είναι ανάγκη να παραμείνει ζωντανή ή πίστη στην καρδιά μας και με όπλα την αγάπη, τη φιλαδελφία, την ομοψυχία και την αλληλεγγύη να συμβάλουμε από κοινού στην αντιμετώπιση ενός παράξενου πολέμου και ενός αόρατου εχθρού, πού απειλεί την ανθρωπότητα” τονίζει σε Εγκύκλιο που εξέδωσε προς τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως ο...
20 Μαρτίου, 2020 - 9:13
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2020 - 9:39

“Η Εκκλησία μας ήταν πάντοτε το στήριγμα του λαού”

Διαδώστε:
“Η Εκκλησία μας ήταν πάντοτε το στήριγμα του λαού”

“Τώρα, περισσότερο, από ποτέ, είναι ανάγκη να παραμείνει ζωντανή ή πίστη στην καρδιά μας και με όπλα την αγάπη, τη φιλαδελφία, την ομοψυχία και την αλληλεγγύη να συμβάλουμε από κοινού στην αντιμετώπιση ενός παράξενου πολέμου και ενός αόρατου εχθρού, πού απειλεί την ανθρωπότητα” τονίζει σε Εγκύκλιο που εξέδωσε προς τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’. 

Διαβάστε την Εγκύκλιο: 

Ήδη, όλοι αντιλαμβανόμεθα ότι ζούμε σε καιρούς, που απαιτούν έντονη προσευχή και αυξημένη προσοχή!

Εκείνο, πού προέχει είναι να κρατήσουμε ζωντανή την πίστη στην καρδιά μας και να προσευχόμεθα στό Θεό πρώτα για την ταχεία ανάρρωση και πλήρη αποκατάσταση της υγείας των ασθενούντων συνανθρώπων μας και τη διαφυγή τους από κάθε κίνδυνο και έπειτα ο καθ’ ένας μας για την οίκογένειά του και το έθνος μας.

Τώρα, περισσότερο, από ποτέ, είναι ανάγκη να παραμείνει ζωντανή ή πίστη στην καρδιά μας και με όπλα την αγάπη, τη φιλαδελφία, την ομοψυχία και την αλληλεγγύη να συμβάλουμε από κοινού στην αντιμετώπιση ενός παράξενου πολέμου και ενός αόρατου εχθρού, πού απειλεί την ανθρωπότητα.

Η Εκκλησία μας ήταν πάντοτε το στήριγμα και η παραμυθία του λαού μας, πάντα προσέτρεξε στις ανάγκες του, και ιδιαίτερα σε εποχές πολέμων και πάντοτε τον στήριξε στους αγώνες του για τα ιδανικά του, την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του.

Σήμερα, καθώς εύρισκόμεθα ενώπιον μιάς διαφορετικής και πρωτόγνωρης καταστάσεως, η Εκκλησία και η Ιερά Σύνοδος από την αρχή της εμφανίσεως του προβλήματος στοιχήθηκε με τις αποφάσεις και προτάσεις των αρμοδίων Κρατικών φορέων και προέβαλε την αναγκαιότητα της προσωπικής ευθύνης στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Κατόπιν όλων αυτών και με συνοχή καρδίας αλλά και με αίσθημα πατρικής ευθύνης προς όλους σας, πρεσβυτέρους, νεωτέρους και μικρά παιδιά, σας συνιστώ και σας παρακαλώ να περιορίσετε όσο είναι δυνατόν τις μετακινήσεις σας, παραμένοντες στα σπίτια σας και σας γνωρίζω, ότι συμφώνως καί πρός τήν επισυναπτομένη υπ’ αριθμ. 2867/Y1 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Υγείας (ΦΕΚ Β’ 872-16-3-2020619) διαβιβασθείσα με το υπ’ αριθμ. 619/2020 Εγκύκλιο Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου:

Ακυρώνονται όλα τα εκδοθέντα Προγράμματα ιερών Ακολουθιών και πνευματικών Εκδηλώσεων για τη Σύρο και τα άλλα νησιά της Μητροπόλεως, έως το Σάββατο του Λαζάρου.

Κάθε πρωί στίς 7.30, και κάθε εσπέρας στίς 5, θα σημαίνουν οι Κώδωνες των Ναών, χωρίς την τέλεση εντός αυτών ιερών Ακολουθιών, ενημερώνοντας τους πιστούς ότι θα παραμένουν ανοικτοί από 07:30 έως 09:30 π.μ. και από 5:00-6:00 μ.μ., προκειμένου όσοι επιθυμούν να ανάβουν το κερί τους και να προσεύχονται. Σύμφωνα με την κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Παιδείας «Επιτρέπεται η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τά δυο (2) μέτρα μεταξύ τους.

Όπως αναφέρεται: «οι υπεύθυνοι των χώρων λατρείας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή ή ως άνω αναλογία αριθμού πιστών/τετραγωνικών και η απόσταση μεταξύ των πιστών, καθώς και όλα τα μέτρα υγιεινής που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιες αρχές. Στίς εισόδους των χώρων λατρείας θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, πρός ελεύθερη χρήση από τους πιστούς».

Τις Κυριακές δεν θα τελείται Θεία Λειτουργία.

Οι συγκεκριμένες απαγορεύσεις και υποχρεώσεις αφορούν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται ενταγμένοι εντός δημοσίων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων) και ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων) καθώς καί τούς ναούς και πάσης φύσεως χώρους λατρείας που κείνται εντός των ιερών μονών, μοναστηριών και κάθε είδους και νομικού/κανονικού καθεστώτος χώρων εγκαταβίωσης.

«Οι Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια και οι λοιποί χώροι εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας κατά το ως άνω χρονικό διάστημα δέν θά δέχονται κοινό και πιστούς σε οργανωμένες ή ατομικές προσκυνηματικές επισκέψεις».

Σε περιπτώσεις έσχατης ανάγκης και μόνον, όπως για παράδειγμα σοβαρής ασθενείας, οι πιστοί που επιθυμούν να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων, παρακαλούνται να επικοινωνούν με τον Εφημέριο της Ενορίας τους, ο οποίος θα τους μεταδίδει από το φυλασσόμενο επί της Αγίας Τραπέζης Άρτοφόριο, κατά τα από αιώνων νενομισμένα.

Οί, πάντοτε απευκταίες, Έξόδιοι Ακολουθίες θα τελούνται στους Ιερούς Ναούς, με την παρουσία μόνο των οικείων των κεκοιμημένων και των επιμελουμένων την ταφή.

Για κάθε άλλη περίπτωση, παρακαλείσθε να επικοινωνείτε με τους Εφημερίους των Ενοριών σας, στα πλαίσια πάντοτε των οριζομένων από το νόμο!

Καλείσθε, επίσης, αναλαμβάνοντες έργο καλού Σαμαρείτη, να ενδιαφερθείτε και για τούς υπέργηρους ή ασθενείς συνανθρώπους μας, τούς οποίους πρέπει να εντοπίσετε και να μεριμνήσετε για την προστασία της υγείας τους και την εξασφάλιση της τροφοδοσίας τους, ενημερώνοντας σχετικά και την Ιερά Μητρόπολη.

Ευλογημένοι μου Χριστιανοί,

όταν ενέσκηψε επιδημία πανώλης στη Σύρο, οι πατέρες μας, με προεξάρχοντα τον αοίδιμο Προκάτοχό μου, Μητροπολίτη Σύρου Αθανάσιο, στις 2 Δεκεμβρίου 1918, λιτάνευσαν πεζή την εικόνα της Αγίας Βαρβάρας από το Μοναστήρι της στο Κίνι μέχρι την Ερμούπολη, όπου ανεπέμφθη δέηση στην Πλατεία Μιαούλη, γεγονός που διαιωνίζει σχετική φωτογραφία στο Ηγουμενείο της Μονής.

Όταν το 1676 και το 1811 ενέσκηψε επιδημία πανούκλας στη Σίφνο, το νησί και οι κάτοικοί του σώθηκαν, ύστερα από πάνδημη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Χρυσοπηγής!

Η εύρεση δε της αγίας Εικόνος της Μεγαλόχαρης στην Τήνο το 1823 σήμανε το τέλος της επιδημίας πανώλης στο νησί!

Την ίδια ακριβώς περίοδο, ο Άγιος Χαράλαμπος έσωσε την Κέα από την τρομερή επιδημία της πανώλης και γι’ αυτό ανεκηρύχθη Πολιούχος και Προστάτης του νησιού.

Οι άγιοι πρόγονοί μας πάντοτε προσέτρεχαν στην Παναγία και τούς Αγίους μας και με λιτανείες ιερών εικόνων ή λειψάνων τους έσώζοντο από επιδημίες, ανομβρίες και εχθρικές επιβουλές.

Αυτές τις δύσκολες μέρες, ας λιτανεύσουμε όλοι μας βαθιά μέσα στην καρδιά μας τις εικόνες της Θεοτόκου και των Αγίων μας και γονατιστοί στο ταμείο της ψυχής μας ας παρακαλέσουμε τον Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων ήμών Ιησού Χριστό να μας απαλλάξει τάχιστα από κάθε επιβουλή ασθενείας και να ευρεθεί σύντομα το φάρμακο της θεραπείας, με τη συνέργεια της ιατρικής Επιστήμης και των ιατρών μας, που αγωνίζονται στά Νοσοκομεία, να Τον παρακαλέσουμε και για τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που φυλάσσουν τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα της Πατρίδος μας, ώστε, όταν ανοίξουν και πάλι οι Ναοί μας, χωρίς καμία απουσία συνανθρώπων μας, να λειτουργηθούμε και να δοξάσουμε τον Κύριο για τις πολλές του προς ημάς ευεργεσίες.

Σας έχω όλους στη σκέψη και την προσευχή μου!

Ο Μητροπολίτης 

Ο Σύρου Δωρόθεος Β΄

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων