23/05/2021 23/05/2021 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την 85η επέτειο της ευρέσεως της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Δημητρίου τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, συμπαραστατουμένου από τους Εφημερίους του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτου Φραγκογιάννη και Οικονόμου Λουκά Βασάλου, παρουσία πλήθους πιστών, μεταξύ των οποίων...
23 Μαΐου, 2021 - 15:38
Τελευταία ενημέρωση: 23/05/2021 - 21:55

Η Σύρος τίμησε την επέτειο ευρέσεως της εικόνας του Αγίου Δημητρίου

Διαδώστε:
Η Σύρος τίμησε την επέτειο ευρέσεως της εικόνας του Αγίου Δημητρίου

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την 85η επέτειο της ευρέσεως της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Δημητρίου τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, συμπαραστατουμένου από τους Εφημερίους του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτου Φραγκογιάννη και Οικονόμου Λουκά Βασάλου, παρουσία πλήθους πιστών, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συριανών κ. Δημ. Βαφίας.

Στον Καθεδρικό Ναό είχε διακομισθεί επίσης η ιερά Εικόνα της Παναγίας «Κυρά-Ξένης» από το ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα του Πύργου στην Τήνο.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε εντός του Ναού λιτανεία του Λαβάρου της Αναστάσεως, του αποτμήματος εκ των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου και των ιερών Εικόνων της Παναγίας «Κυρά-Ξένης» και Αγίου Δημητρίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στον παραλυτικό της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής, ο οποίος, όπως τόνισε, διέθετε υπομονή, που δημιουργεί θέληση και πίστη, και, ενώ είχε σωματική αδυναμία είχε δύναμη ψυχής, ώστε να περιμένει 38 χρόνια τον «άνθρωπο» που θα τον βοηθούσε να βρει την υγεία του.
Προέτρεψε δε τους πιστούς να μιμηθούν τον παράλυτο στην υπομονή, τη θέληση και την πίστη και να αντιμετωπίζουν τους συνανθρώπους τους με διάθεση αγάπης. προσφοράς και αλληλεγγύης και τους κάλεσε να διατηρήσουν ζωντανή στη μνήμη των επιγενομένων τη μεγάλη αυτή τοπική εορτή της ευρέσεως της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου, ως δείγμα της αγάπης του Κυρίου προς τη Σύρο.

 

Με την υποδοχή, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας «Κυρά-Ξένης», που διεκόμισε το Σάββατο 22 Μαΐου 2021 από το ομώνυμο Προσκύνημα του Πύργου της Τήνου ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, με ειδική Ακολουθία, που συνέθεσε ο Γραμματέας της Μητροπόλεως κ. Αλέξ. Μαρκουίζος, το τρισάγιο που τέλεσε επί του τάφου του αοιδίμου κτίτορος του Ναού Μητροπολίτου Σύρου Φιλαρέτου (Ιωαννίδη) και τον Αρχιερατικό Εσπερινό που ακολούθησε, οι Σύριοι, τηρούντες τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, τίμησαν την 85η Επέτειο από την Εύρεση της θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Δημητρίου, παρουσία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών κ. Μ. Δαδάου, των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Ερμουπόλεως κας Ανθής Χαλκιά και Άνω Σύρου κ. Πέτρου Ραουζαίου, των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ. Γιάννη Βρούτση, Αλέξ. Αθανασίου, και Δημ. Κοσμά, του Προέδρου του Συνδέσμου Συριανών κ. Δημ. Βαφία και της διατελεσάσης Δημοτικής Συμβούλου κας Άννας Βαφία.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στο γεγονός της Ευρέσεως της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου, τονίζοντας ότι, καθώς έχει πλέον απέλθει η γενιά που βίωσε τα θαυμαστά εκείνα γεγονότα, αποτελεί χρέος των επίγονων τους να μην αφήσουμε να λησμονηθούν αλλά να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις νεώτερες γενιές, ως γεγονότα που σηματοδότησαν τη νεώτερη κοινωνική και Εκκλησιαστική ζωή της Σύρου.

Ευχαρίστησε τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτόπρ. Γεώργιος Φανερός, για την πρωτοβουλία και τη μεριμνά του να διακομισθεί στη Σύρο η Εικόνα της Παναγίας «Κυρά-Ξένης», που τόσο ευλαβούνται οι κάτοικοι του Πύργου, του Πανόρμου και της Τήνου ευρύτερα, και κατέληξε λέγων ότι «η άφιξη κσι υποδοχή της Εικόνας της Παναγίας «Κυρά-Ξένης», η επέτειος της Ευρέσεως της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου και ο ιαματικός λόγος του Κυρίου προς τον μη έχοντα άνθρωπον να τον βοηθήσει παραλυτικό της αυριανής (σ.σ. σημερινής) Ευαγγελικής περικοπής θα ζυμώσουν το πρόσφορο, που θα τελεστεί η Λειτουργία και αφιερωθεί αύριο (σ.σ. σήμερα) στην Ανάσταση του Κυρίου».

Τέλος ευχαρίστησε τους Εφημερίους του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη και Οικονόμο Λουκά Βασάλο, τους Επίτροπους και Ιεροψάλτες και τους προσελθόντες πιστούς.

Στη συνέχεια, τελέστηκε Ιερά Παράκληση , μετά το πέρας της οποίας οι ιερές εικόνες της Παναγίας «Κυρά-Ξένης» και του Αγίου Δημητρίου μεταφέρθηκαν δίχα πομπής στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την Κυριακή 23 Μαΐου 2021.

 

Δείτε φωτογραφίες από το διήμερο:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων