16/01/2024 16/01/2024 Διενοριακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου, με την παρουσίαση του καλαίσθητου Α΄ φωτογραφικού τόμου «Ναοί και Παρεκκλήσια της Χώρας Μυκόνου», έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, τον οποίο επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Γεώργιος Παπαδημητρακόπουλος. Συμμετείχαν ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Τουρλιανής, ο Ιερός Κλήρος, οι Επίτροποι και Διακονητές των Ναών, ο...
16 Ιανουαρίου, 2024 - 18:49
Τελευταία ενημέρωση: 16/01/2024 - 18:50

Κοπή βασιλόπιτας στις Ενορίες της Μυκόνου και παρουσίαση του Α΄ φωτογραφικού τόμου «Ναοί και Παρεκκλήσια της Χώρας Μυκόνου»

Διαδώστε:
Κοπή βασιλόπιτας στις Ενορίες της Μυκόνου και παρουσίαση του Α΄ φωτογραφικού τόμου «Ναοί και Παρεκκλήσια της Χώρας Μυκόνου»

Διενοριακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου, με την παρουσίαση του καλαίσθητου Α΄ φωτογραφικού τόμου «Ναοί και Παρεκκλήσια της Χώρας Μυκόνου», έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, τον οποίο επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Γεώργιος Παπαδημητρακόπουλος.

Συμμετείχαν ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Τουρλιανής, ο Ιερός Κλήρος, οι Επίτροποι και Διακονητές των Ναών, ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, ο Διοικητής της Αεροπορικής Μονάδος, εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας, οι Αντιδήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, και πλήθος πιστών, παρά την καταρρακτώδη βροχή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Αρχιερατικού Επιτρόπου Μυκόνου και Δήλου, Πρωτοπρεσβυτέρου Πέτρου Μαραγκού, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου και Μυκόνου κ. Δωροθέου Β’, που δεν κατόρθωσε να παραστεί λόγω αλλαγής των δρομολογίων των πλοίων και μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευχαριστίες προς τον εμπνευστή και δημιουργό του φωτογραφικού λευκώματος. Ευχαρίστησε τον συνεκδότη του Λευκώματος, Δήμο Μυκόνου και τις οικογένειες των κ.κ. Γεωργίου Δακτυλίδη, Ιωάννου Κουσαθανά και Δημητρίου Ασημομύτη για την ευγενική υποστήριξή τους.

Στην συνέχεια,ο κ. Παπαδημητρακόπουλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο για την ευλογία και άδεια της υλοποίησης του έργου και τον Αιδεσιμολ. Αρχιερατικό Επίτροπο για την πολύτιμη βοήθειά του. Τελειώνοντας την ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «…κρατάτε στα χέρια σας τον πρώτο τόμο μιας μεγάλης προσπάθειας να φωτογραφηθούν και να καταμετρηθούν όλες οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια του νησιού, σαν έναν φόρο τιμής για όλους αυτούς που με κόπο και μεράκι αλλά και βαθιά πίστη κατάφεραν να μην σβήσουν ποτέ κάποια καντήλια».

Στην συνέχεια ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τουρλιανής, Αρχιμ. Αλέξιος, συμπαραστατούμενος από τους Ιερείς και Διακόνους ευλόγησε την Αγιοβασιλειόπιττα των Ενοριών και στον εμπνευσμένο λόγο του αναφέρθηκε στην μακρά θρησκευτική παράδοση των Μυκονίων και στην ανάγκη διατήρησής της από τις νεώτερες γενιές. Αμέσως μετά, συγχαρητήριες ευχές εξέφρασαν ο κ. Δήμαρχος, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και ο κ. Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Βουλευτής Κυκλάδων κα Αικατερίνη Μονογιού, ενώ ο Αρχιερατικός Επίτροπος, προσέφερε ως ευλογία εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, στον Δήμο Μυκόνου μια εικόνα αντίγραφο της εφέστιας εικόνας του Αγίου Αρτεμίου του πολιούχου της νήσου, ο οποίος με την σειρά του ανέφερε ότι από δω και στο εξής θα κοσμεί την κεντρική αίθουσα του Δήμου για ευλογία.

Επίσης στις προαναφερθείσες οικογένειες από μια αγιογραφία της Παναγίας, όπως επίσης και στην κα Αρτεμούλα Τριανταφύλλου η οποία βρήκε το «φλουρί» της Αγιοβασιλειόπιττας. Η εκδήλωση έληξε με τα τοπικά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα με την συνοδεία σαντουριού από τον παραδοσιακό οργανοπαίχτη κ. Γιάννη Γρύμπλα ενώ οι Ιερείς μοίρασαν την Αγιοβασιλειόπιττα και αναμνηστικά στους παρευρεθέντες πιστούς.

Αμέσως μετά ο Πανοσιολ. Ηγούμενος π. Αλέξιος, ο Αιδεσιμολ. Αρχιερατικός Επίτροπος π. Πέτρος και οι Διάκονοι μετέβησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μυκόνου και ευλόγησαν την Αγιοβασιλειόπιττα.

 

   

Πηγή: Μαρκουίζος Αλέξανδρος Γραμματέας Ι. Μητροπόλεως Σύρου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων