25/05/2023 26/05/2023 Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στη Σίφνo για την Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και την τοπική Θεομητορική εορτή της Προστάτιδας της νήσου, Παναγίας Χρυσοπηγής. Το πρωί της Πέμπτης 26 Μαΐου 2023, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Σίφνου τελέστηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας...
25 Μαΐου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 26/05/2023 - 1:13

Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στη Σίφνο για την Προστάτιδα Παναγία Χρυσοπηγή (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στη Σίφνο για την Προστάτιδα Παναγία Χρυσοπηγή (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στη Σίφνo για την Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και την τοπική Θεομητορική εορτή της Προστάτιδας της νήσου, Παναγίας Χρυσοπηγής.

Το πρωί της Πέμπτης 26 Μαΐου 2023, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Σίφνου τελέστηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, συνιερουργούντων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και του επιχώριου Ποιμενάρχη Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β΄, με τη λειτουργική συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βρύσεως Αρχιμ. Ιωαννικίου και Εφημερίων της νήσου.

Παρέστησαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και οργανώσεων, εκπαιδευτικοί και μαθητές όλων των σχολείων της νήσου με τις σημαίες τους και νεανίδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου με παραδοσιακές στολές και πλήθος πιστών.

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών κήρυξε τον Θείο λόγο μέσα από τη μεστή θεολογικών νοημάτων και διδακτικών μηνυμάτων ομιλία του, αναφερόμενος στο γεγονός της Αναλήψεως του Κυρίου σε συνδυασμό με την τοπική εορτή της Παναγίας Χρυσοπηγής, τονίζοντας ότι με την Ανάληψη του Κυρίου ολοκληρώνεται το σχέδιο της εν Χριστώ οικονομίας και αρχίζει το σχέδιο της εν Αγίω Πνεύματι οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Στη συνέχεια, εστίασε το λόγο του στη φράση «τότε, μετά την Ανάληψη, επέστρεψαν οι Μαθηταί εις Ιεροσόλυμα χαίροντες» την οποία ανέλυσε, λέγων κατ’ αρχάς ότι οι Χριστιανοί, αφού λατρεύσουν και δοξολογήσουν συνηγμένοι επί αυτό τον Θεό και λάβουν απ΄ Αυτόν την Χάρη Του, απέρχεται ο καθένας στα ίδια και τις προσωπικές του ενασχολήσεις, πλήρεις της χαράς του Κυρίου, η οποία είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος, και την μεταφέρουν στους γύρω τους και σε όλο τον κόσμο.

Τέλος ευχαρίστησε, και εκ μέρους του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία του, αλλά κυρίως διότι τους προσέφερε τη μοναδική εμπειρία να συμμετάσχουν στην Πανσιφνιακή εορτή της Παναγίας Χρυσοπηγής, η οποία τιμάται με ιδιαίτερο τρόπο από τους ευσεβείς Σιφνίους, όπως η μεταφορά της αγίας Εικόνας με πλοίο και η πανηγυρική υποδοχή της από εκατοντάδες πιστούς στον ιερό βράχο της Χρυσοπηγής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄ ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο για την ευλογητή παρουσία τους, τους τρεις θεσμικούς συνδιοργανωτές των Εκδηλώσεων, την Ιερά Μονή Βρύσης, το Δήμο Σίφνου και το Σύνδεσμο Σιφνίων, τον Ενδοξότατο Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη (ΛΣ), για την διάθεση τμήματος της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος, που ελάμπρυνε, εχθές και σήμερα την Πανήγυρι, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που την πλαισίωσαν με τις σημαίες τους, και όλους τους πιστούς Σιφνίους και τους εξ άλλων νήσων προσκυνητές.

Στη συνέχεια, η Δήμαρχος Σίφνου κα Μαρία Ναδάλη ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄για τη σημαντική προσφορά του προς τη Σίφνο, καθ’ όλη τη μέχρι σήμερα Ποιμαντορία του και του προσέφερε Αρχιερατικό Εγκόλπιο, καθώς επίσης και τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βρύσης, Αρχιμ. Ιωαννίκιο Λαμπρινό, για την μεγάλη προσφορά της Μοναστηαρικών κτημάτων, προς ανέγερση έργων κοινής ωφελείας για το λαό και τους νέους της Σίφνου επί των οποίων ανηγέρθησαν κοινωφελείς εγκαταστάσεις και του επέδωσε επιστήθιο Σταυρό.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄ τίμησε με το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως τον εκατοντούτη ευσεβή Σίφνιο κ. Άγγελο Λουμίδη, υπέρ την πεντηκονταετία διακονήσαντα ως Εκκλησιαστικός Επίτροπος τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Κάτω Πεταλίου, ο οποίος το παρέλαβε βαθιά συγκινημένος.

Ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος προς την Πλατεία Ηρώου,όπου ανεπέμθη δέηση υπέρ των μαθητών.

Οι εκδηλώσεις επελέγησαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος στα Προπύλαια του Μητροπολιτικού Ναού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρισαρχιερατικός Εσπερινός στον ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής στη Σίφνο

Ο Μητροπολίτης Σύρου ιερούργησε επί τη Αποδόσει του Πάσχα στο Μοναστηριακό Προσκύνημα της Παναγίας Χρυσοπηγής στη Σίφνο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων