06/05/2019 06/05/2019 Την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε  στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος, επί του εμβληματικού λόφου του Βροντάδου, με την παρουσία των τα πρώτα φερόντων, μελών του «Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου» και πλήθους πιστών. Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως: Κατά τη διάρκεια της Θείας...
06 Μαΐου, 2019 - 9:50
Τελευταία ενημέρωση: 06/05/2019 - 9:52

Μητρ.Σύρου: “Δεν είναι εθνικισμός να θυμόμαστε την ιστορία μας”

Διαδώστε:
Μητρ.Σύρου: “Δεν είναι εθνικισμός να θυμόμαστε την ιστορία μας”

Την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε  στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος, επί του εμβληματικού λόφου του Βροντάδου, με την παρουσία των τα πρώτα φερόντων, μελών του «Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου» και πλήθους πιστών.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως:

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, η οποία αναμεταδιδόταν και ηλεκτρονικά δια του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Φάρος FM», ανεγνώσθη από τον παριστάμενο Αρχιερατικό Επίτροπο Άνω Μεράς και Παλαιοκάστρου Μυκόνου, Πρωτοπρ. Βασίλειο Τζανιδάκη, μήνυμα του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ για την επέτειο 100 χρόνων από την Ποντιακή Γενοκτονία, στο οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε:​«Η μακραίωνη και περιπετειώδης ιστορική πορεία του ΠοντιακούΕλληνισμού παραμένει διαρκής υπόμνηση εθνικής ευθύνης, πρόκληση εθνικής ενότητας, υπόμνηση εθνικής αυτογνωσίας και ιστορικής μνήμης, της μνήμης όχι τόσο του χαμένου μεγαλείου, όσο των ολέθριων λαθών μας, πολιτών και πολιτικών, και των διχαστικών συνθηκών που τα δημιούργησαν…

​Γιατί, λαοί χωρίς ιστορική μνήμη είναι δέντρο χωρίς ρίζες… Λαοί, πού ξεχνούν το παρελθόν τους είναι “καταδικασμένοι” να το επαναλάβουν, με ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές, κάτι για το οποίο, βεβαίως, ουδείς ξένος θα ευθύνεται!».

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιότατος Δωρόθεος Β τόνισε ότι δεν είναι εθνικισμός να θυμόμαστε την ιστορία μας ούτε μισαλλοδοξία να μιλάμε για την ιστορική αλήθεια και να διδασκόμαστε απ’ αυτήν για το μέλλον.

Αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Εφημέριο του Ναού, Αρχιμ. Νικόλαο Γαβαλλά, προσέφερε στο Ναό τεμάχιο λίθου εκ του Παναγίου Τάφου, προσφερθέν σ ‘ αυτόν από Μητροπολίτη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη των Θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας, επί του μνημείου της σφαγής της Χίου, και κατατέθησαν στέφανοι από τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Σύρου.

Ακολούθησε λιτάνευση της Αγίας Εικόνος της Αναστάσεως στους γραφικούς δρόμους του Βροντάδου και οι Εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ποντιακούς χορούς, που παρουσίασαν τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Σύρου στον αύλιο χώρο του Ναού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων