21/08/2021 21/08/2021 Προσκεκλημένος του Προέδρου του Ιδρύματος «Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου», κ. Νικολάου Σιγάλα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ παρέστη στην έναρξη των, υπό τον γενικό τίτλο «Νέα Ματιά στην Επαναστατημένη Άνδρο», εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, που διοργανώνει το Ίδρυμα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου», με τη συνεργασία του...
21 Αυγούστου, 2021 - 13:45
Τελευταία ενημέρωση: 21/08/2021 - 13:46

Ο Μητροπολίτης Σύρου στην εκδήλωση “Νέα Ματιά στην Επαναστατημένη Άνδρο”

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σύρου στην εκδήλωση “Νέα Ματιά στην Επαναστατημένη Άνδρο”

Προσκεκλημένος του Προέδρου του Ιδρύματος «Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου», κ. Νικολάου Σιγάλα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ παρέστη στην έναρξη των, υπό τον γενικό τίτλο «Νέα Ματιά στην Επαναστατημένη Άνδρο», εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, που διοργανώνει το Ίδρυμα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου», με τη συνεργασία του Ιδρύματος «Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη- Σύρου», του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών (Ε.Ι.Ε), του Φεστιβάλ Άνδρου, του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου, στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου, δώρο στην Άνδρο του φιλογενούς πλοιοκτήτη κ. Τάτου.

Την Εκδήλωση κατ΄ αρχάς προλόγισε με μία εμπεριστατωμένη και ιστορικά τεκμηριωμένη αναφορά για την συμβολή της Άνδρου και των Ανδρίων, στη στεριά και την θάλασσα, ο δραστήριος Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Νικόλαος Σιγάλας, με την ταυτόγχρονη προβολή ιστορικών φωτογραφιών, και εν συνεχεία ομίλησαν, υπό τον συντονισμό του Ελλογιμ. κ. Μιχαήλ Τιβερίου, ο κ. Δημήτριος Κυρτάτας, ο κ. Δημήτριος Δημητρόπουλος, η κα Ελευθερία Ζέη, ο κ. Ηλίας Κολοβός και ο κ. Theo Dirix, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους τρεις Φιλικούς Επάρχους και Γραμματείς της Άνδρου και την ιστορία τους, καθώς και στους 1.500 Ανδριώτες, που συμμετείχαν στον Επαναστατικό Αγώνα.

Στο χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ , αφού συνεχάρη και ευχαρίστησε το Ίδρυμα “Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη” Σύρου για την πολύτιμη στήριξη που προσφέρει στον Οίκο Ευγηρίας της Ιεράς Μητροπόλεως, αναφέρθηκε στη συνεισφορά της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821, και ιδιαίτερα της Ιεράς Μονής Παναχράντου- Αγίου Παντελέημονος, καθώς και των Εθνοΐερομαρτύρων Ανδρίων Επισκόπων Σωζοπόλεως Παϊσίου και Τζίας και Θερμίων Νικοδήμου Ρούσσου και κατέληξε λέγων:

“στα δύσκολα αυτά χρόνια, κατά τα οποία η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει και πάλι εξωτερικούς κινδύνους και υπονομεύονται τα όσια και τα ιερά του Γένους μας, καλούμεθα όλοι να ενωτισθούμε και να μιμηθούμε την αποφασιστικότητα, την αγωνιστικότητα και την αυτοθυσία των Αγωνιστών του 1821, έτσι όπως την διατύπωσε η Μυκόνια ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους σε επιστολή της το 1821 προς τον φιλέλληνα Ρεμπώ:

«Δεν με νοιάζει τί θα γίνω αν είναι να ελευθερωθεί η πατρίδα μου. Όταν θα έχω χρησιμοποιήσει όλα όσα μπορώ να διαθέσω για την ιερή υπόθεση της ελευθερίας, θα τρέξω στο στρατόπεδο των Ελλήνων για να τους ενθαρρύνω με την απόφασή μου να πεθάνω, αν χρειαστεί, για την ελευθερία»!

Η Εκδήλωση, την οποίαν ετίμησαν με την παρουσία τους πλήθος Ανδρίων και επισκεπτών του νησιού, μεταξύ των οποίων ο Ηγούμενος και πατέρες της Μονής Παναχράντου, η Βουλευτής Κυκλάδων κα Αικ. Μονογυιού, η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη- Σύρου» κα Ρίτα Ζαρμπώνη, ο κ. Μπούρας, επελέγη με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Σύλλογο Γυναικών Άνδρου και το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου με παραδοσιακές στολές, με τη συνοδεία του συγκροτήματος παραδοσιακών οργάνων «Amorosa».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων