30/08/2022 30/08/2022 Ο ιστορικός διώροφος φάρος του Λιμανιού στο Γαύριο της Άνδρου αποκαθίσταται. Ο φάρος, ο οποίος έχει κριθεί από το Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων διατηρητέος  αναδεικνύεται με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου ο οποίος τέλεσε και τον Αγιασμό για την έναρξη των εργασιών τη Δευτέρα 29 Αυγούστου. Στο χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’, ευχαρίστησε...
30 Αυγούστου, 2022 - 15:30
Τελευταία ενημέρωση: 30/08/2022 - 15:18

Ο Σύρου Δωρόθεος τέλεσε τον Αγιασμό για τις εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού Φάρου Γαυρίου στην Άνδρο (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Ο Σύρου Δωρόθεος τέλεσε τον Αγιασμό για τις εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού Φάρου Γαυρίου στην Άνδρο (ΦΩΤΟ)

Ο ιστορικός διώροφος φάρος του Λιμανιού στο Γαύριο της Άνδρου αποκαθίσταται. Ο φάρος, ο οποίος έχει κριθεί από το Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων διατηρητέος  αναδεικνύεται με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου ο οποίος τέλεσε και τον Αγιασμό για την έναρξη των εργασιών τη Δευτέρα 29 Αυγούστου.

Στο χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον  Καπετάν-Γιαννούλη Καμπάνη για τη χορηγία του έργου, ευχήθηκε το φως του Φάρου να φωτίζει την πορεία των πλοίων και να χαρίζει ελπίδα στους καταπλέοντες ναυτιλλομένους, αλλά και να φωτίζει τη ζωή των ανθρώπων, χαρίζοντάς τους την ελπίδα για καλύτερο αύριο.

Παρατηρώντας δε τις πέτρες του παλαιού Φάρου, που, όπως είπε, ο χρόνος προσπαθεί να τις φθείρει, αλλ’ αυτές αντιστέκονται, αναρωτήθηκε πόσα πλοία είδαν να καταπλέουν, με γαλήνη ή τρικυμία, πόσους ναυτικούς και Πλοιάρχους να εισέρχονται ή να εξέρχονται του λιμένος, πόσους Φαροφύλακες, που, υπό δύσκολες συνθήκες, επιτέλεσαν το χρέος τους, να διατηρήσουν άσβηστο το φως του!

Στην εκδήλωση που έγινε μετά τον Αγιασμό, μίλησαν, επίσης, ο διοικητής της Υπηρεσίας Φάρων Π.Ν., ο χορηγός του έργου κ. Γιαννούλης Καμπάνης, ο Δήμαρχος Άνδρου, ο Λιμενάρχης Άνδρου, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο διατελέσας Δήμαρχος Θεοδ. Σουσούδης, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως του Δήμου κ. Καπάκης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Γαυρίου κ. Νικ. Χέλμης, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον χορηγό και ευχήθηκαν σύντομα να τελέσουν και τα εγκαίνια του αποκατασταθέντος Φάρου.

Αναλυτικότερα, ο Μητροπολότης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, με τη συμμετοχή του Αρχιμ. Καλλινίκου Τσούση, τέλεσε  τον Αγιασμό ενόψει των εργασιών αποκατάστασης του ιστορικού Φάρου του Λιμένος Γαυρίου, υπό τους συνεχείς πανηγυρικούς συριγμούς των διερχόμενων πλοίων «SUPER STAR» και «ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π», με την παρουσία του Διευθυντή της Υπηρεσίας Φάρων Αρχιπλοίαρχου κ. Νικολάου Ζαφειρίου ΠΝ, εκπροσωπούντος τον Αρχηγό του ΓΕΝ, Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενάρχη Άνδρου και αξιωματικών του Λιμενικού σώματος, του Δημάρχου Άνδρου κ. Δημ. Λοτσάρη, των επικεφαλής της Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Άνδρου, των Μελών της Ομάδας Μελέτης Αποκατάστασης του Φάρου, της Εκδότιδος της Εφημερίδας «ΑΝΔΡΙΑΚΗ» κας Μαρ. Φωτοπούλου και του Ανδρίου Καπετάνιου κ. Γιαννούλη Καμπάνη, ο οποίος χρηματοδοτείτην αποκατάσταση του μνημείου.

Ο Φάρος στο Λιμάνι του Γαυρίου

Ο Φάρος Πρωτολειτούργησε το 1874 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό σταθερό ερυθρό και φωτοβολία 5ν.μ. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο.

Το 1953 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και ο φάρος λειτούργησε ως αυτόματος πυρσός ασετιλίνης μέχρι το 1984, οπότε και μετατράπηκε σε ηλιακό με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 6δλ και φωτοβολία 8ν.μ. Ο φάρος στέκει ανενεργός και ερειπωμένος εδώ και αρκετά χρόνια με κατεστραμμένο τον κλωβό και το φωτιστικό μηχάνημα. Η λειτουργία του έχει αντικατασταθεί από αυτόματο φανάρι τοποθετημένο σε χωροδικτυωματικό πύργο. Έπειτα από τις ενέργειες της εθελοντικής ομάδας εργασίας το κτίσμα του φάρου κρίθηκε, από το Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, διατηρητέο μνημείο στην δυόροφη μορφή του.

Ο πύργος είναι κυκλικός με ύψος 8m, με διώροφη οικία φαροφυλάκων. Είναι από τους ελάχιστους φάρους του ελληνικού δικτύου που η κατοικία των φυλάκων έχει δυο ορόφους ενώ αποτελεί μοναδική περίπτωση ως προς την εξωτερική σκάλα ανόδου (σε άλλες περιπτώσεις η σκάλα είναι εσωτερικά του πύργου).

Βρίσκεται στην δυτική ακτή της Άνδρου, στην άκρη Καστρί, αριστερά των εισερχόμενων, σε εστιακό ύψος 68m, και η πρόσβαση στον Φάρο γίνεται με πλωτό σκάφος από τον λιμένα του Γαυρίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων