22/05/2022 22/05/2022 Οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο μνήμη του Αγίου Βησσαρίωνος, Προστάτου και Πολιούχου Τρικάλων, ξεκίνησαν εχθές το απόγευμα με την υποδοχή της τιμίας κάρας του Αγίου, κομισθείσης από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δουσίκου, στα πρόπυλα του ομώνυμου Ιερού Ναού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσόστομο. Προσκληθέντες ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σύρου...
22 Μαΐου, 2022 - 17:06
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2022 - 16:51

Οι φιλακόλουθοι Τρικκαίοι τίμησαν την μνήμη του Αγ. Βησσαρίωνος

Διαδώστε:
Οι φιλακόλουθοι Τρικκαίοι τίμησαν την μνήμη του Αγ. Βησσαρίωνος

Οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο μνήμη του Αγίου Βησσαρίωνος, Προστάτου και Πολιούχου Τρικάλων, ξεκίνησαν εχθές το απόγευμα με την υποδοχή της τιμίας κάρας του Αγίου, κομισθείσης από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δουσίκου, στα πρόπυλα του ομώνυμου Ιερού Ναού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσόστομο.

Προσκληθέντες ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεο, Σταγών κ. Θεόκλητο, Λαρίσης κ. Ιερώνυμο και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικίας κ. Στεφάνου, του ιερού Κλήρου, των εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και εκατοντάδων πιστών, πλαισιουμένη από Στρατιωτικό Άγημα και τις Φιλαρμονικές του Στρατού και του Δήμου Τρικκαίων.

Επακολούθησε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικίας κ. Στεφάνου, μετά το πέρας του οποίου πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτανεία της Τιμίας Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος και της Τιμίας Κάρας του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία από ημερών είχε διακομισθεί στα Τρίκαλα από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου, Αρχιμ. Ευδόκιμο.

Η λιτανεία, την οποία ακολούθησαν χιλιάδες πιστών, κατευθύνθηκε προς την πλατεία Τρικάλων, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης κ. Χρυσόστομος στη μεστή θεολογικών νοημάτων και μηνυμάτων προσλαλιά του ανεφέρθη στην επί διετία, λόγω της πανδημίας, δυσκολία της τηρήσεως των εκκλησιαστικών τελετών και εθίμων, που, όμως, είχε ως αποτέλεσμα τη διαφύλαξη και την προστασία της υγείας, ευχαρίστησε τις Αρχές της πόλεως για τη συμμετοχή τους, ιδιαίτερα δε τον πιστό λαό για την πάνδημη παρουσία του και κάλεσε να ομιλήσει τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ανέφερε ότι θα «δώσει το λόγο» στους δύο Αγίους, που βρίσκονται ανάμεσα στους πιστούς.

Ο Άγιος Βησσαρίων, που γεννήθηκε στην πόλη αυτή και περπάτησε στους δρόμους της, αντιμετώπισε πολλές δοκιμασίες και γεύθηκε πολλές πικρίες, από την κακία των ανθρώπων, χωρίς, όμως, να χάσει την πίστη του και την εμπιστοσύνη του στο Θεό, χωρίς να λυγίσει, μέχρι που ο Κύριος τον έθεσε Επίσκοπο αυτής της πόλεως, την οποία διεποίμανε με αγάπη και φιλανθρωπία.

Ο Άγιος Βησσαρίων, υπογράμμισε ο Σεβσσμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ μας καλεί όλους σήμερα να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής, χωρίς να χάνουμε την πίστη μας και την ελπίδα μας στο Θεό.

Ο δε Άγιος Παντελεήμων, ο οποίος εκ νεότητός διαπαιδαγωγήθηκε από την μητέρα του εις Χριστόν, απευθύνεται στους σημερινούς γονείς, οι οποίοι, και πολύ καλώς, προσφέρουν τα πάντα στα παιδιά τους, και τους επισημαίνει ότι η ψυχή τους, η οποία θρυμματίζεται από τις πολλές δραστηριότητες, τα μαθήματα, τον αθλητισμό και την ενασχόλησή τους με τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρειάζεται να μαθητεύσει και στην πίστη προς το Χριστό, η οποία θα της προσφέρει τα αναγκαία πνευματικά ερείσματα, ώστε να διατηρήσει την αυτονομία της, καθώς, με τον Χριστό όλα «χριστοποιούνται» και έτσι καθίστανται ψυχικά ωφέλιμα.

Ευχαρίστησε, τέλος, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσόστομο, για την πρόσκληση και τη φιλοξενία του, ανεμνήσθη του μακαριστού προκατόχου του Αλεξίου και των προς το πρόσωπό του ευεργεσιών του και του ευχήθηκε πολυχρόνιο και αγλαόκαρπο ποιμαντορία.

Σήμερα το πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, με την παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών.

Το θείο λόγο κήρυξε διδακτικώτατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ο οποίος εξ αφορμής του σημερινού Αποστολικού Αναγνώσματος, επεσήμανε ότι είναι λάθος να πιστεύουμε, όπως υποστηρίζεται από μερικούς, ότι η Ορθοδοξία είναι συνέχεια του Ιουδαιοχριστιανισμού, ανέφερε ότι ο Άγιος Βησσαρίων προέτρεξε του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού , ιδρύοντας πολλά Σχολεία στη Θεσσαλία και εμποδίζοντας πολλούς αδύναμους Χριστιανούς να ασπαστούν τον Ισλαμισμό.

Συνεχάρη, τέλος, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσόστομο, τον οποίο χαρακτήρισε άξιο διάδοχο Αγίων προκατόχων του, όπως ο Άγιος Βησσαρίων, και ικανό σκυταλοδρόμο των παραδόσεων και των παρακαταθηκών τους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ κατευθύνεται, μέσω Πειραιώς, προς Σύρο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων