26/09/2021 28/09/2021 Με την τέλεση σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Μυκόνου Δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, επι τη ιερά μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ του Κρητός, προεξάρχοντος του εκπροσωπούντος την Ιερά Σύνοδο, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ, συνιερουργούντος αυτώ του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ , με τη λειτουργική συμμετοχή Εφημερίων της νήσου και τη...
26 Σεπτεμβρίου, 2021 - 15:50
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2021 - 21:06

Ολοκλήρωση εκδηλώσεων μνήμης για το 1821 στη Μύκονο

Διαδώστε:
Ολοκλήρωση εκδηλώσεων μνήμης για το 1821 στη Μύκονο

Με την τέλεση σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Μυκόνου Δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, επι τη ιερά μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ του Κρητός, προεξάρχοντος του εκπροσωπούντος την Ιερά Σύνοδο, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ, συνιερουργούντος αυτώ του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ , με τη λειτουργική συμμετοχή Εφημερίων της νήσου και τη συμπροσευχητική παρουσία της Βουλευτού Κυκλάδων κας Αικατερίνης Μονογυιού, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Διαφάνειας κ. Κ. Πρίγκου, του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκά, του Διοικητού της Αεροπορίας Μυκόνου, του λιμενάρχη, της Προέδρου της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου και πολλών Μυκονίων και παραθεριστών, οι οποίοι παρέστησαν εντός και εκτός του Ναού, τηρούντων τα μέτρα υγειονομικης προστασίας , ολοκληρώθηκε το Διήμερο των Εκδηλώσεων μνήμης και τιμής προς τους ήρωες και τους μάρτυρες του 1821, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη στη Μύκονο, πατρίδα της ηρωΐδας Μαντώς Μαυρογένους και τόπο επί μακρόν διαμονής του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ του Κρητός, του μετά ταύτην εν Χίω υπό των Οθωμανών μαρτυρήσαντος το 1792, στα πλαίσια των Συνοδικών Εκδηλώσεων, που προγραμμάτισε η Εκκλησία της Ελλάδος για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Με την τέλεση σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Μυκόνου Δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, επι τη ιερά μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ του Κρητός, προεξάρχοντος του εκπροσωπούντος την Ιερά Σύνοδο, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ, συνιερουργούντος αυτώ του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, με τη λειτουργική συμμετοχή Εφημερίων της νήσου και τη συμπροσευχητική παρουσία της Βουλευτού Κυκλάδων κας Αικατερίνης Μονογυιού, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Διαφάνειας κ. Κ. Πρίγκου, του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκά, του Διοικητού της Αεροπορίας Μυκόνου, του λιμενάρχη, της Προέδρου της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου και πολλών Μυκονίων και παραθεριστών, οι οποίοι παρέστησαν εντός και εκτός του Ναού, τηρούντων τα μέτρα υγειονομικής προστασίας , ολοκληρώθηκε το Διήμερο των Εκδηλώσεων μνήμης και τιμής προς τους ήρωες και τους μάρτυρες του 1821, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη στη Μύκονο, πατρίδα της ηρωΐδας Μαντώς Μαυρογένους και τόπο επί μακρόν διαμονής του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ του Κρητός, του μετά ταύτην εν Χίω υπό των Οθωμανών μαρτυρήσαντος το 1792, στα πλαίσια των Συνοδικών Εκδηλώσεων, που προγραμμάτισε η Εκκλησία της Ελλάδος για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε παραστατικώτατα και διδακτικώτατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στα τρία μαρτύρια, που καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν οι Χριστιανοί, το μαρτύριο του αίματος, όπως ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Μανουήλ, το μαρτύριο της συνειδήσεως και το μαρτύριο της εφαρμογής των εντολών του Θεού στη ζωή τους, και ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία του.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αφού ευχαρίστησε με εγκάρδιους λόγους τον Σεβασμιώτατο κ. Ιωήλ, τον οποίο εχαρακτήρισε κόσμημα της Ιεραρχίας, ευλογημένο με πολλά χαρίσματα από το Θεό, μεταξύ των οποίων του Υμνογράφου και του καλού πνευματικού πατέρα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε μνημόσυνο πάντων των για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία αγωνισαμένων και πεσόντων κατά τον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Κατ’ αυτό, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στη προσωπικότητα της Μυκόνιας ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένους, τονίζοντας ότι υπήρξε γυναίκα της θελήσεως, των αγώνων, των οραμάτων, της ανιδιοτελούς αγάπης προς την πατρίδα, προς την ελευθερία και την αξιοπρέπειά, η οποία, σύμφωνα με το λόγο του Παροιμιαστή ήταν «γυναίκα ανδρεία, τιμιωτέρα λίθων πολυτελών ».

Προσέθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι εάν διεσώζοντό τα οστά της Μαντώς, θα μοσχοβολούσαν λιβάνι, δάφνη, μπαρούτι και την αλμύρα της θάλασσας, και κατέληξε με την ιαχή «Ζητώ η Μαντώ», «Ζητώ οι ήρωες», «Ζητώ η Μύκονος» !

Συνεχάρη δε και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μυκόνου, Πρωτοπρ. Πέτρο Μαραγκό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τις εκδηλώσεις και με πολύ κόπο αλλά και πολλή αγάπη και αποτελεσματικότητα έφερε σε πέρας με επιτυχία τις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, τόσο την χθεσινή Θεατρική Παράσταση, που συγκίνησε τους θεατές, όσο και την σημερινή Επετειακή Θεία Λειτουργία.

Να σημειωθεί ότι τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ιωήλ και Δωρόθεο Β’ υπεδέχθησαν κατά την προσέλευσή τους στο Ναό, ο οποίος ήταν διακοσμημένος με ιδιόρρυθμο εθνικό και θρησκευτικό στολισμό, υπεδέχθησαν παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου « Μαντώ», μαθητές των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων της Μυκόνου με τις σημαίες τους, μέλη του συλλόγου Κρητών Μυκόνου και άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας, τους οποίους, όλους, ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’.

Τόσο η χθεσινή παράσταση όσο και η σημερινή Θεία Λειτουργία αναμεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό «ecclesia tv», και διαδικτυακά μέσω του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων