28/05/2023 31/05/2023 Πλήθος Συρίων πιστών κατέκλυσαν σήμερα τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως Σύρου, στον οποίο τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ με τη συμμετοχή Εφημερίων της Σύρου, επί τη συμπληρώσει 87 ετών από της Ευρέσεως της Εικόνος του Αγίου Δημητρίου και την έλευση της παλαιφάτου ιεράς Εικόνος της Παναγίας “Χρυσοπηγής”,...
28 Μαΐου, 2023 - 13:31
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2023 - 10:00

Πλήθος πιστών στον εορτασμό της 87ης επετείου της Εύρεσης της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου

Διαδώστε:
Πλήθος πιστών στον εορτασμό της 87ης επετείου της Εύρεσης της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου

Πλήθος Συρίων πιστών κατέκλυσαν σήμερα τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως Σύρου, στον οποίο τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ με τη συμμετοχή Εφημερίων της Σύρου, επί τη συμπληρώσει 87 ετών από της Ευρέσεως της Εικόνος του Αγίου Δημητρίου και την έλευση της παλαιφάτου ιεράς Εικόνος της Παναγίας “Χρυσοπηγής”, από την ομώνυμη Ιερά Μονή της Σικίνου, οι οποίες είχαν μεταφερθεί από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Παρέστησαν ο εκπροσωπών τον Δήμαρχο Σύρου- Ερμούπολης Αντιδήμαρχος κ. Ι. Βρούτσης, ο επικεφαλής της μείζονος Πλειοψηφίας του Δήμου Σύρου -Ερμούπολης κ. Αλέξ. Αθανασίου, η Πολιτευτής των Κυκλαδων ΝΔ κα Ανθή Χαλκιά, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μ. Δαδάος και Δημοτικοί Σύμβουλοι, η διατελέσασα Βουλευτής κα Αρ. Μανούσου ΝΔ, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Σύρου, η Υπολιμενάρχης Σύρου, ο Υποδιοικητής της Ναυτικής Βάσης, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ερμούπολης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συριανών και εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων και Οργανώσεων.

Ομιλών προς τους πιστούς, ο Σεβααμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ανεφέρθη κατ’ αρχήν στο γεγονός της Αναλήψεως του Κυρίου, λέγων ότι ενώ, ως αποχωρισμός, θα έπρεπε να λυπήσει τους Μαθητές, εν τούτοις αυτοί επέστρεψαν «χαίροντες» στα Ιεροσόλυμα, διότι είχαν τη διαβεβαίωση του Κυρίου ότι «εγώ μεθ’ υμών ειμί έως της συντέλειας των αιώνων.

«Με τέτοια πνευματική και γι’ αυτό αληθινή και αναφαίρετη χαρά», προσέθεσε, πρέπει να απέλθουμε όλοι σήμερα στα ίδια, ευχαριστώντας το Θεό για τα δώρα, που μας προσέφερε, τη συμμετοχή μας στη Θεία Λειτουργία, την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Δημητρίου και την ευλογία της αγίας Εικονος της Ζωοδόχου Πηγής».

Ακολούθως, εξ αφορμής της προτροπής του Παύλου προς τους Εφεσίους «πρόσεχε σεαυτώ», κάλεσε τους πολυπληθείς ακροατές του να προσέχουν τι κάνει, τι πράττει, τι σκέπτεται και τι επιλέγει ο καθένας στη ζωή του, γιατί απ’ αυτά καθορίζεται η πνευματική ποιότητα της ζωής του και η θέωσή του, επικαλούμενος ως παράδειγμα τον Άγιο Δημήτριο, ο οποίος πρόσεξε τον εαυτό του, ακολούθησε μέχρι μαρτυρικού θανάτου το Χριστό και κέρδισε την Αγιότητα, τη θαυματουργία και τη μυροβλυσία.

Τόνισε δε ότι τους εαυτούς τους και την αληθινή πίστη πρόσεξαν οι Θεοφόροι Πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, που κατατρόπωσαν τον Άρειο και την αιρετική διδασκαλία του.
Ευχαρίστησε την Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Σικίνου, Μοναχή Δωροθέα, η οποία δεν εφείσθη κόπων και ταλαιπωρίας ενός πολύωρου θαλάσσιου ταξιδιού και μετέφερε στη Σύρο την ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής, τους Εφημερίους του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη και Οικον. Λουκά Βασάλο και τους συνεργάτες τους για την προετοιμασία της Πανηγύρεως, τους Επιτρόπους και τους Ιεροψάλτες, τα τοπικά ΜΜΕ, που χθες και σήμερα αναμετέδιδαν τις Ακολουθίες, και όλους τους συνευχηθέντας πιστούς, και κατέληξε δεόμενος:
« Την νήσον Σύρον, Άγιε Δημήτριε, μη παύση εποπτεύων» και όλους τους παραστάντες πιστούς, στους οποίους ευχήθηκε υγεία και δύναμη.

      

Πηγή: Μαρκουίζος Αλέξανδρος Γραμματέας Ι. Μητροπόλεως Σύρου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων