25/09/2021 28/09/2021 Στην επίσημη έναρξη του Δ΄ Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου στην Τήνο παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην οποία συμμετείχαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ρ/Καθολικών Νάξου-Τήνου κ. Ιωσήφ, ο Βουλευτής των Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Συρμαλένιος, η Έπαρχος Τήνου, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς...
25 Σεπτεμβρίου, 2021 - 11:44
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2021 - 21:39

Στο Δ’ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο ο Μητροπολίτης Σύρου

Διαδώστε:
Στο Δ’ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο ο Μητροπολίτης Σύρου

Στην επίσημη έναρξη του Δ΄ Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου στην Τήνο παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην οποία συμμετείχαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ρ/Καθολικών Νάξου-Τήνου κ. Ιωσήφ, ο Βουλευτής των Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Συρμαλένιος, η Έπαρχος Τήνου, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος και μέλη της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, μέλη του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, μέλη της οργανωτικής επιτροπής και εκπαιδευτικοί.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου:

«Ελλογιμώτατε κ. Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του Γ΄ Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου, Εκλεκτοί Εισηγητές και Σύνεδροι, Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Το Αιγαίο, η αγέραστη μνήμη της παράδοσης και η ταυτότητα της μοίρας του ελληνισμού. Μια περιοχή ιερή, φορτισμένη με πανάρχαιους μύθους με θεούς, με ημίθεους, γοργόνες, με έναν κόσμο γοητευτικά μυθικό, αλλά και ρεαλιστικό ταυτόχρονα, με τους μεγάλους φιλοσόφους και τους μεγάλους ποιητές του.

Πρώτος ο Ομηρος, με τα δυο αριστουργήματά του, την Οδύσσεια και την Ιλιάδα, χάρισε στην ανθρωπότητα δυο αθάνατα έργα γνήσιας ποίησης και παγκόσμιας εμβέλειας. Στη θάλασσα του Αιγαίου, στις ακτές της Αιολίας και της Ιωνίας, πρωτοείδε το φως η λυρική ποίηση, η ελληνική και παγκόσμια φιλοσοφία. Στο Αιγαίο δημιούργησαν τα μεγαλόπνοα πνευματικά επιτεύγματά τους, εκτός από τον Ομηρο, ο Φερεκύδης, η Σαπφώ, ο Πιττακός, ο Πυθαγόρας, ο Ιπποκράτης, ο Θαλής, ο Ηράκλειτος, ο Παρμενίδης και άλλοι.

Στα ανατολικά του παράλια, τις Ιωνικές ακτές, ο Χριστιανισμός συνάντησε τον Ελληνισμό, εκεί στις σβησμένες πλέον επτά λυχνίες της Αποκάλυψης, στο πρόσωπο και το έργο των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας και τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων.

Και στο κέντρο του οι Κυκλάδες, ένας ευλογημένος χώρος, κατάσπαρτος από νησιά, που το ήπιο κλίμα, η γεωγραφική και στρατηγική του θέση και η καθημερινή επαφή με τη θάλασσα, τον κατέστησαν γέφυρα γεωγραφικής και πολιτιστικής συνδέσεως ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία και θέατρο αναπτύξεως του μοναδικού Κυκλαδικού Πολιτισμού.

Κάθε νησί και η Χώρα του, με την Αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, την αρμονία των ασύμμετρων κάτασπρων σπιτιών, τά κάστρα, τις αρχαιότητες, τις θαυμάσιες ακρογιαλιές, τα πολυαιώνια μοναστήρια, τις πολυάριθμες εκκλησίες καί τά εξωκκλήσια, τα ανθρωποσωτήρια Προσκυνήματα, στα οποία τιμάται η πολυώνυμη Παναγιά του Αιγαίου και τα οποία προστατεύονται με το νοτισμένο από την αρμύρα των κυμάτων Ωμοφόριο του Αγίου Νικολάου …

Τον πολυαιώνιο αυτό Πολιτισμό, στις διαχρονικές του προεκτάσεις, διακονεί με απόλυτη επιτυχία, από το 1958 η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, ένας καταξιωμένος θεσμός υψηλού κύρους, που ανταποκρίνεται στην ανάγκη συγκροτήσεως μίας πανκυκλαδικής πνευματικής ενώσεως και σφυρηλατεί την κοινή νησιωτική συνείδηση, συσπειρώνοντας όλους τους Κυκλαδίτες, συμβάλλοντας στην επιστημονική και πολιτιστική πρόοδο των Κυκλάδων, γι` αυτό και δίκαια τιμήθηκε το 1996 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Με ιδιαίτερη χαρά, κατά ταύτα, και τιμή ξεχωριστή, καλωσορίζουμε στην ιερά νήσο Τήνο και στους πάντοτε φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού τους Ελλογιμωτάτους Εισηγητές και τους εκλεκτούς Συνέδρους του Δ΄ Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου και συγχαίρουμε για την επιλογή ως τόπο διεξαγωγής του την Τήνο, υπό τη σκέπη της Μεγαλόχαρης, η θαυματουργική εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Οποίας σηματοδότησε τον Αγώνα για την εθνική ελευθερία, αξιοπρέπεια καί ανεξαρτησία και θεωρήθηκε, όχι άδικα, η υπογραφή του Θεού για την τελική του επιτυχία.

Λυπούμεθα, μόνο, διότι ανυπέρβλητες ποιμαντικές μας υποχρεώσεις και προς την Ιερά Μητρόπολη Θήρας, ως Τοποτηρητού αυτής δεν μας επέτρεψαν να παραστούμε και να παρακολουθήσουμε τις ενδιαφέρουσες Συνεδρίες του.

Με τη βεβαιότητα, όμως, ότι οι ενδιαφέρουσες Εισηγήσεις, που θα κατατεθούν και τα πορίσματα, που θα εξαχθούν, κατά τη διάρκεια του Δ΄ Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου θα συμβάλουν τα μέγιστα στη γνώση πολλών πτυχών του ιστορικού παρελθόντος των Κυκλάδων και στην περαιτέρω πολιτιστική και κοινωνική των Κυκλάδων νήσων και των κατοίκων τους, μεταφέροντας και τις ευχές των δύο γειτόνων μου αδελφών Αρχιερέων, Θήρας και Αμοργού Επιφανίου και Παροναξίας Καλλινίκου, ευχόμεθα πλήρη επιτυχία στις εργασίες του αλλά και στους ευγενείς και φιλογενείς στόχους σας!»


 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων