06/08/2021 06/08/2021 Σήμερα το πρωί, στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τελέσθηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου και συνιερουργούντος αυτώ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωρόθέου Β’. H Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την παρουσία του επί τιμή Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρ. Κεδίκογλου, του Διοικητή της 6ης...
06 Αυγούστου, 2021 - 14:31
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2021 - 14:36

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ναό της Μεταμορφώσεως

Διαδώστε:
Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ναό της Μεταμορφώσεως

Σήμερα το πρωί, στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τελέσθηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου και συνιερουργούντος αυτώ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωρόθέου Β’.

H Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την παρουσία του επί τιμή Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρ. Κεδίκογλου, του Διοικητή της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος κ. Γκύζη, του Λιμενάρχη Σύρου κ. Βαμβακούση, του Διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, του επί τιμή Προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Φακορέλη , του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων κ. Βουτσίνου, του εκλεκτού Συριανού Επιστήμονα Ιατρού κ. Νομικού και πολλών Συρίων και παραθεριστών, παρά το εργάσιμο της ημέρας.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε πνευματικώτατα, θεολιογώτατα και παραστατικότατα ο Πρωθιερέας του Ναού Πρωτοπρ. Εμμανουήλ Συρίγος, ο οποίος υπογράμμισε ότι το γεγονός της Μεταμορφώσεως μας υπευνθυμίζει ότι ο άνθρωπος δεν είναι μικρός και ασήμαντος, ένας πρόσκαιρος κάτοικος της γης , αλλά μια ύπαρξη προορισμένη για την αιωνιότητα, προορισμός της οποίας είναι μια δόξα ασύλληπτη και αιώνια, στην οποία για να συμμετάσχουμε πρέπει πρώτα να μεταμορφωθούμε πνευματικά εν όσο βρισκόμαστε σ’αυτό τον κόσμο, αποκτώντας άγια αισθήματα και άγιες επιθυμίες, ώστε κατά τη δευτέρα Παρουσία να αξιωθούμε να συμμετάσχουμε στην κοινωνία των μεταμορφωμένων, των κατά χάριν θεών.

Επεσήμανε, προσέτι, ότι σήμερα τέτοιες επιδιώξεις και οράματα θεωρούνται ξεπερασμένα και ανεφάρμοστα, σε ένα κόσμο που καταρρέει πλέον με πάταγο, όπως κατεδαφίζονται γιγάντιοι ουρανοξύστες με τη χρήση εκρηκτικών, παρασύροντας στη κατάρρευση παραδόσεις, αξίες και ιδανικά αιώνων. Ενώπιον αυτών των δεδομένων, πρόσθεσε, οι πιστοί δεν πρέπει να αποπρασανατολιζόμαστε, ούτε να απελπιζόμαστε, ούτε να φοβόμαστε ούτε από αμφιβολίες να βασανιζόμαστε, αλλά να παραμένουμε όρθιοι, ανυποχώτητοι και ασυμβίβαστοι, αναμένοντας την νέα εποχή του θριάμβου του Χριστού και της Εκκλησίας Του, που θα ανατείλει μετά τη συντριβή του παλαιού κόσμου.

Πρό του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευλόγησε το νέο καρπό της αμπέλου, αναφερθείς στην καταξίωση των υλικών αγαθών επ` ωφελεία του ανθρώπου και στον αγιασμό τους, διά της παρουσίας του Κυρίου, ο Οποίος ήρθε για να μεταμορφώσει και νά “ποιήσει καινά” τα πάντα, όχι μόνο τον άνθρωπο, αλλά και τη φύση, η οποία, δυστυχώς στις μέρες μας καταστρεφεται από πυρκαϊές, τις οποίες ευχήθηκε τάχιστα να καταπαύσει ο Κύριος, να στηρίξει τους πληγέντες και να ενισχύσει και προστατεύσει όσους, με κίνδυνο της ζωής τους, μάχονται για την κατάσβεσή τους.

Τέλος, ευχαρίστησε τον πολυσέβαστο και αγαπητό αδελφό του, όπως τον χαρακτήρισε, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ρωγών κ. Φιλόθεο για την αποδοχή της προσκλήσεώς του και την ευγενική , αρχοντική, διακριτική και πολιτισμένη λειτουργική παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη και του ευχήθηκε ο Μεταμορφωθείς Κύριος να του χαρίζει υγεία και δύναμη, ευχαρίστησε και συνεχάρη τους Εφημερίους του Ναού, Πρωτοπρεσβυτέρους Εμμανουήλ Συρίγο και Αντώνιο Βελούδιο, και τους συνεργάτες τους, για τον προευτρεπισμό της Πανηγύρεως, ώστε ο Ναός να εορτάσει κατ’ αξίαν την ετήσια πανήγυρή του, ως πρώτος μεταξύ των Ναών της Μητροπόλεως, ως η Μητρόπολη των Μητροπόλεων, και προέτρεψε τους πιστούς να κρατήσουν ως δίδαγμα από την εμπνευσμένη ομιλία του π. Εμμανουήλ ότι σήμερα πρέπει όλοι να δίνουμε μαρτυρία πίστεως και ζωής καλού Χριστιανού και καλού καθημερινού ανθρώπου , ο οποίος δεν δέχεται να προσκυνά κανένα, αλλά στέκεται όρθιος και υπερηφανος, κρατώντας ζωντανές μέσα στην ψυχή του τη φλόγα της πίστεως και τις ιερές πατρώες παραδόσεις.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου κ. Λουκά Τσούκο, τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού κ. Βασίλειο Χασανδρινό, και το χορό των Ιεροψαλτών, οι οποίοι περιεκόσμησαν το Αναλόγιο και απέδωσαν μελωδικώτατα τους ύμνους της ημέρας και όλους τους παραστάντες στην Εορτή εχθές και σήμερα και ευχήθηκε να διέλθουμε με υγεία το υπόλοιπο θέρος και να αξιωθούμε να εορτάσουμε και την Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ το φως της Μεταμορφώσεως να φωτίζει τη ζωή μας και κάθε δραστηριότητά μας.

Το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ θα τελέσει την Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερμουπόλεως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων