29/05/2022 30/05/2022 Στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως Σύρου, τελέσθηκε την Κυριακή του Τυφλού, 29 Μαϊου 2022, Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου, επί τη συμπληρώσει 86 ετών από την Ευρέση...
29 Μαΐου, 2022 - 21:25
Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2022 - 5:49

Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο Ερμουπόλεως

Διαδώστε:
Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο Ερμουπόλεως

Στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως Σύρου, τελέσθηκε την Κυριακή του Τυφλού, 29 Μαϊου 2022, Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου, επί τη συμπληρώσει 86 ετών από την Ευρέση της Εικόνος του Αγίου Δημητρίου και την έλευση της παλαιφάτου ιεράς Εικόνος της Παναγίας «Βουρλιωτίσσης», οι οποίες είχαν μεταφερθεί από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Επίσης συμμετείοχαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο Διευθυντής του Σχολείου Οικογένειας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Μελέτιος Ζαχαρόπουλος, ο εκ Κρήτης Πρωτοπρ. Χαραλάμπος Παπαδόπουλος και Κληρικοί της Σύρο.

Παρέστησαν ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Σύρου -Ερμούπολης κ. Νικόλαος Λειβαδάρας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας,ο Διοικητής της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, ο Λιμενάρχης Σύρου, ο Υποδιοικητής της Ναυτικής Βάσης Σύρου, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, τα Μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου και του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου ” Ο Εύξεινος Πόντος”, με παραδοσιακές ενδυμασίες, η διατελεσασα Γραμματέας Τουρισμού κα Λοΐζου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βουρλιωτών Νέας Φιλαδελφείας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων και Οργανώσεων και αποστράτων στρατιωτικών.

Το θείο λόγο εκήρυξε διδακτικώτατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, αφού ευχαρίστησε και εκ μέρους του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου, τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία του, τον οποίο μάλιστα εχαρακτήρισε αεικίνητο Επίσκοπο και άνθρωπο αγάπης, τάξης και ευγένειας, εστίασε την ομιλία του σε τρεις ιστορικές συμπτώσεις, την 86η Επέτειο από της Ευρέσεως της ιεράς Εικόνος του Αγίου Δημητρίου, την 100η επέτειο από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εξ αφορμής ταύτης έλευση στη Σύρο της ιστορικής Εικόνος της Παναγίας «Βουρλιωτίσσης» και την επέτειο των 569 ετὠν από την Πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία σηματοδότησε μία νέα πορεία στη ζωή του Γένους και της Εκκλησίας.

Με αφορμή δε την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής υπογράμμισε την ευθύνη των συγχρόνων Ελλήνων να αναλογιστούν τα λάθη, τις παραλείψεις και τα εγκλήματα, που οδήγησαν στον όλεθρο και τον ξεριζωμό, ώστε το Έθνος να χαράξει μία νέα πορεία στο σύγχρονο ιστορικό γίγνεσθαι.

Τόνισε, μάλιστα, ότι οι Μικρασιάτες Πρόσφυγες άντεξαν την προσφυγιά και μεγαλούργησαν στη νέα τους Πατρίδα, χάρη στη βιωματική και όχι τυπική σχέση τους με την Εκκλησία, από την οποία αρρύσθηκαν δύναμη και υπομονή και προέτρεψε τους πιστούς να ενωθούν με το Χριστό, ώστε να αποκτήσουν τα αντισώματα εκείνα, που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής και να κατακτήσουν τη σωτηρία.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τους Εφημερίους του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη και Οικον. Λουκά Βασάλο και τους συνεργάτες τους για την προετοιμασία της Πανηγύρεως, τους Επιτρόπους και τους Ιεροψάλτες, και όλους τους παραστάντες πιστούς, στους οποίους ευχήθηκε υγεία και δύναμη.

Η Εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει στο Ναό του Αγίου Νικολάου εως και την Κυριακή 5 Ιουνίου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων