04/02/2022 04/02/2022 Διαμάχη μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας και μερίδας πιστών έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στα Φιλιατρά με την ανταλλαγή εκατέρωθέν επιστολών. Αφορμή για την αναστάτωση στάθηκε η απόφαση του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου να ματαιώσει τη λιτανεία για την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, o οποίος είναι πολιούχος της πόλης, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας...
04 Φεβρουαρίου, 2022 - 10:25
Τελευταία ενημέρωση: 04/02/2022 - 15:10

Αντιπαράθεση στα Φιλιατρά για τη λιτανεία του Αγίου Χαραλάμπους

Διαδώστε:
Αντιπαράθεση στα Φιλιατρά για τη λιτανεία του Αγίου Χαραλάμπους

Διαμάχη μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας και μερίδας πιστών έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στα Φιλιατρά με την ανταλλαγή εκατέρωθέν επιστολών. Αφορμή για την αναστάτωση στάθηκε η απόφαση του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου να ματαιώσει τη λιτανεία για την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, o οποίος είναι πολιούχος της πόλης, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα πολίτες από τα Φιλιατρά συνέταξαν ανοιχτή επιστολή προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, θέλοντας να εκφράσουν τις απορίες τους, μετά την μετά την ενημέρωση που έγινε στους ιερούς ναούς των Φιλιατρών την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, ότι δε θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη λιτανεία του Αγίου Χαραλάμπους. Μάλιστα, ένα από τα επιχειρήματά που παρέθεσαν ήταν ότι η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Yπαπαντής στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί κανονικά, καθώς η επιτολή εστάλη την 1η Φεβρουαρίου. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ίδια επιστολή ο Δήμος Τριφυλίας επιτρέπει την εμποροπανήγυρη, στους παρακείμενους δρόμους, πλησίον του Ιερού Ναού.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου ο οποίος απαντώντας στην επιστολή εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έλαβε αυτή την απόφαση και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Άγιος δεν έχει ανάγκη από βόλτες και περιφορές, για να θαυματουργήσει και να μας ενισχύσει. Ζητάει από εμάς, να έχουμε μετάνοια και να τηρούμε τις εντολές του κυρίου μας» και κατέληξε επισημαίνοντας ότι προέχει η υγεία των ανθρώπων για τον ίδιο  καθώς στην επαρχία του καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα.

Με δεύτερη επιστολή της η Ομάδα Εκφραστών Φιλιατρινών απάντησε στα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο Σεβασμιώτατος σχετικά με τη μη πραγματοποίηση της λιτανείας του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά.

“Πως είναι δυνατόν ένας λαός να θεωρεί τόσο ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ την λιτάνευση του ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ του και ένας Ποιμένας να τη θεωρεί απλά ΒΟΛΤΑ και μάλιστα όταν ο ίδιος Αρχιερέας, όχι μόνο συμμετείχε, αλλά και μας τόνιζε παλαιότερα, πόσο σημαντική είναι η περιφορά της Αγίας Εικόνας και των Αγίων Λειψάνων και πόση ευλογία παίρνει ο τόπος, όταν ο Άγιός του τιμάται…Και μάλιστα από τόσους επισήμους εκπροσώπους πολιτικής-στρατιωτικής ηγεσίας, σχολείων, φιλαρμονικών, Αρχιερέων, Κληρικών και λαϊκών, αναγνωρίζοντας όλοι τη ΣΗΜΑΣΙΑ και τη ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ της λιτανείας, ως ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΑΥΤΟΥ. Με την απάντησή σας λοιπόν αυτή, προσβάλλετε τους πιστούς Χριστιανούς της πόλεως μας, υποκαθιστώντας τη σημασία της ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ του Αγίου μας, ως ένα ΠΕΡΙΠΑΤΟ…Εσείς άραγε έτσι αισθάνεσθε; Τέλος, επειδή αναφέρατε το όνομα του Αγίου Παϊσίου, θα θέλαμε να σας πούμε οτι: αν ζούσε σήμερα και έβλεπε την κατάντια μας, είμαστε σίγουροι, γνωρίζοντας πόσο πολύ αγαπούσε την Πατρίδα Του και την Ορθόδοξη Πίστη και Παράδοση, θα έκλαιγε με ΜΑΥΡΟ ΔΑΚΡΥ!!!”, καταλήγει η επιστολή την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Ράλλη Αναστασία του Γεωργίου και Παπαδοπούλου Αικατερίνη του Παναγιώτου.

 

Πληροφορίες από: gargalianoionline.gr

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων