18/12/2018 18/12/2018 Πραγματοποιήθηκε σήμερα το 43ο Ιερατικό Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολίς Φθιώτιδος εις τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας με κεντρικό θέμα: « Προβληματισμοί στο θέμα σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας». Μύνέσα από τον γόνιμο διάλογο αποφασίστηκε ότι οι Ιερείς της Μητροπόλεως Φθιώτιδος θα αποδεχτούν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας...
18 Δεκεμβρίου, 2018 - 22:56
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2018 - 23:00

Ι.Μ. Φθιώτιδος: “Ότι αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας”

Διαδώστε:
Ι.Μ. Φθιώτιδος: “Ότι αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας”

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το 43ο Ιερατικό Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολίς Φθιώτιδος εις τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας με κεντρικό θέμα: « Προβληματισμοί στο θέμα σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας». Μύνέσα από τον γόνιμο διάλογο αποφασίστηκε ότι οι Ιερείς της Μητροπόλεως Φθιώτιδος θα αποδεχτούν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για το μισθολογικό των Κληρικών, όποιες και αν είναι αυτές.

Των εργασιών του Συνεδρίου προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νικολάου, εις το οποίο παρέστησαν συμπροσευχόμενοι άπαντες οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ έψαλλε Βυζαντινός χορός υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ανδρέου Ιωακείμ, τη συμμετοχή των Καθηγητών της Σχολής κ. Ευθυμίου Τσούμα και κ. Αναργύρου Βλάχου, καθώς και του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Θωμά Αρχανιώτου.Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε όλους τους Ιερείς και Διακόνους.

Ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος, ο οποίος στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου ανέπτυξε ομιλία για το επίκαιρο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας κάνοντας μια Ιστορική αναδρομή εις το ένδοξο παρελθόν της Πατρίδος μας, μνημονεύοντας τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καπποδίστρια , ο οποίος έθεσε τα θεμέλια της ελεύθερης Ελλάδος επί την βάση της Ορθοδόξου πίστεως, σημειώνοντας ότι, Εκκλησία και Πολιτεία στην Ορθόδοξη Ελλάδα είναι αρχές αλληλένδετες και η Ενότητα και η συμπόρευση αυτή δεν είναι τυχαία, αλλά τρόπος ζωής για όλους τους Έλληνες, οι οποίοι μέσα στην καρδιά και στην ψυχή τους εκ γενετής έχουν χαραγμένα τον Τίμιο Σταυρό και την Γαλανόλευκη.

Ο Σεβασμιώτατος ωστόσο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για όλα αυτά, τα οποία τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν στην Πατρίδα μας, όπως οι αντιευαγγελικοί νόμοι που ψηφίζονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από Χριστιανούς Βουλευτές, το ότι το Ελληνορθόδοξο κράτος μας προσπαθούν κάποιοι να μεταβληθεί σε «ουδετερόθρησκο», καθώς και το θέμα της αποπομπής των Ιερέων από το μισθολόγιο του δημοσίου.

« Το μεγάλο πρόβλημα για την περιρρέουσα κατάσταση που επικρατεί στην Πατρίδα μας, αγαπητοί Πατέρες, είναι το πνεύμα της πολιτικής εκκοσμικεύσεως της Εκκλησίας και της Πολιτείας, το όποιο έχει εισχωρήσει από την Δύση. Κέντρο του κόσμου έχει καταστεί ό άνθρωπος και έχει θεοποιηθεί η σάρκα και το ενδιαφέρον πλεόν όλων των ανθρώπων περιτριγυρίζεται γύρω από τα υλικά αγαθά. Καταπατούνται οι αλήθειες του Ευαγγελίου και χάνονται τα υψηλά και πνευματικά ιδεώδη.

Τίθεται το εξής ερώτημα: Τι έγιναν οι Εθνικές μας αξίες και οι Θρησκευτικές παραδόσεις στην Πατρίδα μας; γιατί μιμούμαστε την Δύση και εν τέλει γιατί αναμιγνύεται η πολιτική στην Ορθόδοξη παράδοσή μας;

Δυστυχώς το πνεύμα της εκκοσμικεύσεως τείνει να εισχωρήσει και στον χώρο της Εκκλησίας. Εμείς Πατέρες πρέπει να μείνουμε επί των επάλξεων. Να δείχνουμε πίστη και αφοσίωση εις το έργο μας και να διακηρύττουμε πάντα την αλήθεια του Ευαγγελίου. Ο λόγος της Εκκλησίας έχει ισχυρά δύναμη και αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων. Ο πιστός λαός, μας θέλει παραδοσιακούς Ιερείς, να τηρούμε τις Ιερές παραδόσεις και να μη παρασυρόμεθα από τον άνεμο της εκκοσμικεύσεως και της σύγχρονης αθεΐας. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο αν έχουμε αγάπη και ενότητα μεταξύ μας και πνεύμα πειθαρχίας προς την Διοίκηση της Εκκλησίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στο θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου και ενημέρωσε λεπτομερώς τους Ιερείς για τις αποφάσεις του Σώματος της Ιεραρχίας της Ελλάδος, το όποιο σύσσωμο στέκεται δίπλα στα έννομα, και συνταγματικώς κατοχυρωμένα συμφέροντα των Κληρικών και διαβεβαίωσε τους Ιερείς ότι το Σώμα της Ιεραρχίας θα αγωνιστεί γι’ αυτά.

Ακολούθησε μακρά συζήτηση των Ιερέων και του Σεβασμιώτατου εις το τέλος της οποίας άπαντες κατέληξαν στο μήνυμα του 43ου Ιερατικού Συνεδρίου μέσα από το οποίο, οι Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για το θέμα του μισθολογίου των Κληρικών συντάσσονται με την τελική απόφαση της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όποια κι’ αν είναι αυτή.

Εις το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου ο Σεβασμιώτατος έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες επί διαφόρων ποιμαντικών και πνευματικών θεμάτων εν όψει της Εορτής των Χριστουγέννων, ευχαρίστησε τους Ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού για την ζεστή φιλοξενία και ευχήθηκε εις όλους την από Θεού δύναμη εις το έργο τους και Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΑΣ [email protected]

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων