30/12/2022 30/12/2022 Μέσα στην χαρμόσυνη ατμόσφαιρα του Αγίου Δωδεκαημέρου , όμιλος προσκυνητών από την Φθιώτιδα με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών είχε την ευλογία να βαδίσει στα βήματα που βάδισε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης, στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, στο όμορφο Πεταλίδι της Μεσσηνίας. Εν όψει της...
30 Δεκεμβρίου, 2022 - 8:49
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2022 - 9:02

Αφιέρωμα στο προσκύνημα της Ι.Μ. Φθιώτιδος στην γενέτειρα του Οσίου Βησσαρίωνος

Διαδώστε:
Αφιέρωμα στο προσκύνημα της Ι.Μ. Φθιώτιδος στην γενέτειρα του Οσίου Βησσαρίωνος

Μέσα στην χαρμόσυνη ατμόσφαιρα του Αγίου Δωδεκαημέρου , όμιλος προσκυνητών από την Φθιώτιδα με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών είχε την ευλογία να βαδίσει στα βήματα που βάδισε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης, στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, στο όμορφο Πεταλίδι της Μεσσηνίας.

Εν όψει της πρώτης ιεράς μνήμης του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, στις 22 Ιανουαρίου του έτους 2023, προσκυνητές από την Φθιώτιδα, ιερείς και λαϊκοί, για δύο ημέρες 27 & 28 Δεκεμβρίου 2022 γεύθηκαν την αβραμιαία φιλοξενία του Ποιμενάρχου της γενέτειρας του Οσίου Βησσαρίωνος, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και των εκλεκτών συνεργατών του, καθώς και έζησαν έντονες πνευματικές στιγμές, ακολουθώντας τα βήματα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, του Αγίου της Φθιώτιδος, αλλά και Αγίου όλης της Οικουμένης, προσκυνώντας τα ιερά χώματα που τον γέννησαν και τον ανέθρεψαν, το πατρικό του σπίτι αλλά και τους αγιασμένους τόπους όπου ο Όσιος ένιωσε την κλήση και το χάδι του Θεού.

Ακολουθώντας ένα συναρπαστικό πρόγραμμα προσκυνημάτων τόσο στην Μεσσηνία, όσο και άλλες Ιερές Μονές της Αττικής και της Βοιωτίας, νωρίς το πρωί, ο όμιλος των προσκυνητών από την Φθιώτιδα με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών ξεκίνησαν από το Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία και πρώτος προορισμός τους ήταν η Ιερά Μονή Παντοκράτωρος Ταώ Πεντέλης, όπου τους υποδέχθηκε με χαρά και ενθουσιασμό, η Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Θεοφανώ και η περί αυτήν Ιερά Αδελφότητα.

Ακολούθως, τον Σεβασμιώτατο και τους προσκυνητές υποδέχθηκε στην Καλαμάτα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και τους συνόδευσε στην Ιερά Μονή Παναγίας Δημίοβας Μεσσηνίας, στη Μονή όπου εμόνασε αρχικά ο Όσιος Βησσαρίων.

Στο Καθολικό της ιστορικής Μονής τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και συγχοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Το πρωί της 28ης Δεκεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πεταλιδίου τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, καθώς και των φθιωτών ιερέων και διακόνων.

Το Αρχιερατικό Συλλείτουργο μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm).

Προ της απολύσεως και μετά τους εγκάρδιους λόγους που αντάλλαξαν οι δύο Άγιοι Αρχιερείς, τονίζοντας, ότι ο Όσιος Βησσαρίων είναι η γέφυρα των δεσμών της αγάπης μεταξύ των δύο Ιερών Μητροπόλεων, Φθιώτιδος και της Μεσσηνίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών προσεκάλεσε όλους τους πιστούς κατοίκους του όμορφου Πεταλιδίου στον πρώτο επίσημο εορτασμό που θα λάβει χώρα στις 20, 21 και 22 Ιανουαρίου 2023.

Ο Σεβασμιώτατος επέδωσε εκ μέρους του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου επίσημη πρόσκληση στους ομολόγους του Δημάρχους Καλαμάτας κ. Αθανάσιο Βασιλόπουλο και Μεσσήνης κ. Γεώργιο Αθανασόπουλο.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε τα Θυρανοίξια του πρώτου Ιερού Παρεκκλησίου, το οποίο αναγέρθηκε προς τιμήν του Οσίου στον προαύλιο χώρο του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Πεταλιδίου.

Κατά την επιστροφή τους οι προσκυνητές, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Μαζαρακίου Θηβών, όπου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε δέηση στο Καθολικό της Μονής και ευχαρίστησε την Αγία Καθηγουμένη Γερόντισσα Ευπραξία και την Ιερά Αδελφότητα για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία.

Τέλος, ο όμιλος των προσκυνητών είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εορταστική εκδήλωση του Παρατήματος Κάτω Τιθορέας του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» στην Αμφίκλεια. Εκδήλωση κατά την οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ωδείου υπό τον υπεύθυνο καθηγητή του Παρατήματος και Πρωτοψάλτη του Ναού του Πολιούχου Λαμίας κ. Αναργύρου Βλάχου απέδωσε ύμνους του Αγίου Δωδεκαημέρου, παραδοσιακά κάλαντα και όμορφα τραγούδια.

Η εκδρομή έκλεισε με εόρτιο δείπνο με την Δήμαρχο Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή και τον Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Θεμιστοκλή Χειμάρα σε τοπικό κατάστημα της Αμφίκλειας.

Κατόπιν παρακλήσεως πολλών προσκυνητών, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει την προσεχή Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023 νέα προσκυνηματική εκδρομή στα Άγια Μετέωρα, στους Ιερούς Βράχους, στους οποίους ο εξ Υπάτης καταγόμενος Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, ο εγκαινιαστής του αγαθωνίτικου αγιολογίου με συνεχιστές τον Όσιο Αγάθωνα και τον Όσιο Βησσαρίωνα, καθώς και στην Έδεσσα, ο Ποιμενάρχης της οποίας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο Υμνογράφος Ιεράρχης, συνέγραψε τις Ιερές Ακολουθίες του Οσίου Βησσαρίωνος, οι οποίες και θα ψαλούν κατά τον πρώτο επίσημο εορτασμό του Οσίου.

Το προσκύνημα στην γενέτειρα του Οσίου Βησσαρίωνος ήταν μια τεράστια ευλογία του Οσίου, αλλά και μια μοναδική φανέρωση της απέραντης αγάπης προς τον Όσιο και προς την τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων