17/02/2020 17/02/2020 Παρά το δριμύ ψύχος και την συνεχή βροχή, οι ευσεβείς κάτοικοι της Μαλεσίνας και άλλων περιοχών της Λοκρίδος, προσήλθαν και τις δύο ημέρες στον Περικαλλή Ναό της Αγίας Τριάδος Μαλεσίνας και με ιδιαίτερη ευλάβεια συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες των Ιστορικών Εγκαινίων του Ναού, τα οποία και ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών. Την Παρασκευή 14...
17 Φεβρουαρίου, 2020 - 13:16
Τελευταία ενημέρωση: 17/02/2020 - 11:59

Απο τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Μαλεσίνας

Διαδώστε:
Απο τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Μαλεσίνας

Παρά το δριμύ ψύχος και την συνεχή βροχή, οι ευσεβείς κάτοικοι της Μαλεσίνας και άλλων περιοχών της Λοκρίδος, προσήλθαν και τις δύο ημέρες στον Περικαλλή Ναό της Αγίας Τριάδος Μαλεσίνας και με ιδιαίτερη ευλάβεια συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες των Ιστορικών Εγκαινίων του Ναού, τα οποία και ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών.

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος προσεκόμισε 3 τεμάχια Ιερών και χαριτοβρύτων Λειψάνων Μεγάλων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας, του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Χαραλάμπους, τα οποία και υπεδέχθησαν με καμπανοκρουσίες και αισθήματα αγαλλιάσεως και περισσής χαράς, ο Ιερός Κλήρος της Λοκρίδος και ο ευλαβής λαός της Μαλεσίνας.

 

 

 

 

Μετά και την εναπόθεσή τους στην προς Εγκαινιασμόν Αγία Τράπεζα του Ναού, κατά την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη, πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων, χοροστατούντος του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλε με αρτιότητα και συνοχή Βυζαντινός χορός, υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, κ. Ανδρέου Ιωακείμ, τη συμμετοχή του Καθηγητού της Σχολής κ. Αναργύρου Βλάχου και του μελλιρύτου Ιεροψάλτου της Μαλεσίνας κ. Μάρκου.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος με εμφανή τη συγκίνηση του γεγονότος, καθότι είναι τα πρώτα Εγκαίνια, τα οποία τελεί ως Μητροπολίτης Φθιώτιδος στην ευλογημένη επαρχία του, αλλά και λόγω της συμμετοχής τόσου πλήθους ευλαβών πιστών, απηύθυνε τον πατρικό και διδακτικό του λόγο προς τους παρισταμένους Άρχοντες της Φθιώτιδος, τους Άρχοντες της Λοκρίδος, τους τοπικούς φορείς, τους πιστούς και τους αναρίθμητους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4Fm), ο οποίος μετέδιδε όλες τις Ιερές ακολουθίες απευθείας, ομιλώντας για την μεγάλη πνευματική και αγιαστική σημασία, που έχουν τα εγκαίνια ενός Ναού, μέσα από τα οποία δεν αγιάζεται μόνο ο Ναός, αλλά με την Χάρη του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος, αγιάζονται όλοι οι πιστοί της Κοινότητος και ανακαινίζονται όλοι εν Χριστώ και τα πάντα στην περιοχή.

«Η Αγάπη του Θεού μας κάνει ένα πολύ μεγάλο δώρο, μία πολύ μεγάλη ευεργεσία. Το δώρο είναι, να βρισκόμαστε απόψε εδώ σε αυτόν τον περικαλλή Ναό, προκειμένου με τη Χάρη του Θεού, με την δύναμη του Αγίου Πνεύματος, να τελέσουμε τα Εγκαίνια του Ναού της Αγίας Τριάδος.

Τα Εγκαίνια είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός για τη ζωή της Εκκλησίας. Όπως είναι το Βάπτισμα για το κάθε άνθρωπο, έτσι είναι και τα Εγκαίνια ενός Ναού, της συλλογικότητος των προσώπων της Ενορίας και της Κοινότητας. Δεν αγιάζουμε μόνο το Ναό, αγιάζουμε ολόκληρη την Κοινότητα που συγκροτεί την Ενορία την τοπική Εκκλησία, η οποία διά των Εγκαινίων ενώνεται με κάθε Αγία Τράπεζα.

Όπως Λοιπόν με το Άγιο Βάπτισμα καθένας μας γίνεται μέλος της οικογένειας του Χριστού, έτσι με τα Εγκαίνια του Ναού, κάθε Ενορία γίνεται επίσημα μέλος όλων των τοπικών Εκκλησιών. Ο Ναός καθίσταται Ιερός και Όσιος, καταφύγιο των αδικημένων και των κατατρεγμένων αυτού του κόσμο, άβατο Ειρήνης, το οποίο κανείς δεν μπορεί πλέον να παραβιάσει.

Ας αξιοποιήσουμε αδελφοί μου αυτή τη μοναδική ευκαιρία που μας δίνεται με τον εγκαινιασμό του Ναού. να κλείσουμε τα γόνατα της ψυχής μας και να παρακαλέσουμε την Παναγία Τριάδα να σκεπάσει τη ζωή μας, να φέρει ειρήνη και αγάπη στις καρδιές μας, η Χάρις του Αγίου Πνεύματος να μας ανακαινίσει πνευματικά, καρδιακά, εσωτερικά, προκειμένου να μη χάσουμε το νόημα της ζωής από τις μικρότητες αυτού του κόσμου.

Να παρακαλέσουμε τον Θεό να έλθει αυτή η ποθητή αναγέννηση σε όλους μας. Να αλλάξουμε, διότι έχουμε ανάγκη το καινούργιο, το νέο. Να πλημμυρίσει η καρδιά μας από την ανακαινιστική Χάρη του Αγίου Πνεύματος και αυτή είναι η αισιοδοξία μας, η δύναμή μας, η ελπίδα μας, η Ανάστασή μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Ο Ποιμενάρχης με απλά λόγια εξήγησε τα τελούμενα των Εγκαινίων και την σημασία τους και εκάλεσε τους πιστούς από νωρίς το πρωί να προσέλθουν όχι μόνο για να παρακολουθήσουν, αλλά με προσευχή και πίστη να συμμετάσχουν στο μοναδικό αυτό Μυστήριο.

 

 

 

Ο Σεβασμίωτατος κατά την παραμονή του στην Μαλεσίνα, είχε μία πολύ ευχάριστη επικοινωνία με τους κατοίκους και κυρίως με τους νέους. Όπως το είχε υποσχεθεί προ καιρού, σε μία από τις Ποιμαντικές επισκέψεις του στην κωμόπολη, παρεκάθισε στην Ενοριακή Σύναξη Νέων, η οποία κάθε Παρασκευή, αποτελεί μια όμορφη παρέα και μια ξεχωριστή επιλογή για τους νέους και τις νέες της κωμοπόλεως, όπου συζητούν με τον Προϊστάμενο της Ενορίας και Αρχιερατικό Επίτροπο Οπουντίων και Μαλεσίνης Πρωτ. π. Αθανάσιο Λατσούδη, διάφορα θέματα.

Ο Ποιμενάρχης μας έγινε δεκτός με πολύ αγάπη και ενθουσιασμό από τα παιδιά, τα οποία και ανέμεναν με λαχτάρα αυτή τη συνάντηση.

Τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή και τις δράσεις τους στην Ενορία, πλάι στον καλό τους πνευματικό πατέρα π. Αθανάσιο και έκανε μαζί τους μία εποικοδομητική συζήτηση.

« Ότι κι αν κάνετε αγαπητά μου παιδιά στη ζωή σας, κάντε το με αγάπη. Αγάπη, στον εαυτό σας, αγάπη στον Χριστό, αλλά πάνω απ’ όλα αγάπη στον συνάνθρωπο. Η Αγάπη είναι ένα Θείο αγαθό, δοσμένο από τον Θεό. Αξιοποιήστε το και τότε θα δείτε την ζωή με άλλη προοπτική».

Με αυτό το πατρικό μήνυμα ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την όμορφη συζήτηση της συνάξεως και ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τα παιδιά, ευχόμενος να είναι πάντοτε ευτυχισμένα και ευλογημένα στην ζωή τους.

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, λίαν πρωί, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον όρθρο και ακολούθως κατά την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη ετέλεσε τον καθαγιασμό της Αγίας Τραπέζης και τον Εγκαινιασμό του Ναού και ακολούθως προηξήρχε της πρώτης, λαμπρής, Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας,.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των εκατοντάδων πιστών, παρέστησαν και πιστοί από την Αθήνα, οι οποίοι με την Ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, επισκέφθηκαν την Μαλεσίνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στα Εγκαίνια του Ναού και να λάβουν την ευχή του Ποιμενάρχου μας, δηλώνοντας για ακόμη μία φορά εμπράκτως, την αγάπη τους και τον σεβασμό τους.

Τέσσερα λεωφορεία υπερπληρωμένα από ευσεβείς πιστούς των Ενοριών Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου, Αναλήψεως του Κυρίου Νέου Κόσμου και Αγίου Τρύφωνος Κολωνού, συνοδευόμενοι από τους Ιερείς των Ενοριών, προσήλθαν στο Ναό και έδωσαν πολύ χαρά στον Ποιμενάρχη μας, με τον οποίο και συνανεστράφησαν κατά την διάρκεια του εορτίου κεράσματος, το οποίο και ευγενώς προσέφερε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, προς όλους.

 

 

 

Ο Προϊστάμενος της Ενορίας, π. Αθανάσιος Λατσούδης, εξ ονόματος του συνεφημερίου του Πρωτ. π. Ευαγγέλου Μπάνου, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού, όλων των εκλεκτών συνεργατών του και ολοκλήρου του πιστού πληρώματος της Μαλεσίνας, προσεφώνησε με συγκίνηση, εγκάρδια αισθήματα και λόγια αγάπης, υιικού σεβασμού και αφοσιώσεως, τον Ποιμενάρχη μας και τον ευχαρίστησε για την ευλογημένη τελετή, την αληθινή πατρική του αγάπη, αλλά και την τιμή της πρωτιάς, διότι είναι τα πρώτα εγκαίνια του Σεβασμιωτάτου στην Μητρόπολη.

Ευχήθηκε δε το ΑΞΙΟΣ, στον Σεβασμιώτατο, ευχή και βεβαιότητα, την οποία αναφώνησαν δυνατά οι πιστοί, μετά την ολοκλήρωση των Εγκαινίων.

Ο Σεβασμιώτατος αντιφωνώντας ευχαρίστησε τον π. Αθανάσιο για τα καλά του λόγια και τον συνεχάρη εκ βάθους ψυχής του, τόσο εκείνον, όσο και τους ευλογημένους συνεργάτες του για την άριστη προετοιμασία και διοργάνωση αυτής της λαμπρής τελετής.

Η Ιστορική αυτή ημέρα έκλεισε με την διανομή σε όλους της Ευλογίας των Εγκαινίων και το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα όλων, από την μοναδική εμπειρία του γεγονότος και την περισσή Χάρη του Αγίου Πνεύματος.

 

 

ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων