04/09/2023 04/09/2023 Τον τίτλο του “Αρσαλιώτη” έλαβε και επίσημα ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με τη σημερινή του ανάβαση στον σπηλαιώδη ναό της Αγίας Ιερουσαλήμ (Αρσαλής) στο όρος Οίτη, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, που σκεπάζει την Αγιοτόκο πόλη της Υπάτης στην οποία κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους κήρυξε το ευαγγέλιο και μαρτύρησε ο Άγιος Απόστολος Ηρωδίων, ιδρυτής...
04 Σεπτεμβρίου, 2023 - 14:40
Τελευταία ενημέρωση: 04/09/2023 - 16:33

“Αρσαλιώτης” ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
“Αρσαλιώτης” ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών (ΦΩΤΟ)

Τον τίτλο του “Αρσαλιώτη” έλαβε και επίσημα ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με τη σημερινή του ανάβαση στον σπηλαιώδη ναό της Αγίας Ιερουσαλήμ (Αρσαλής) στο όρος Οίτη, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, που σκεπάζει την Αγιοτόκο πόλη της Υπάτης στην οποία κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους κήρυξε το ευαγγέλιο και μαρτύρησε ο Άγιος Απόστολος Ηρωδίων, ιδρυτής της Εκκλησίας της Φθιώτιδας.

Ρεπορτάζ: Νικόλαος Ζαΐμης 

Ο Σεβασμιώτατος μετά από 4 χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο της Φθιωτικής Εκκλησίας εκπλήρωσε έναν ακόμη πόθο, την ανάβαση στον “γλυκό Γολγοθά”, όπως χαρακτηρίζεται από τους κατοίκους της μαρτυρικής πόλης της Υπάτης. Η άνοδος σε αυτόν τον ναό αποτέλεσε τόπο ασκήσεως κατά τους προηγούμενους αιώνες.

Ο Μητροπολίτης κ. Συμεών τέλεσε την Θεία Λειτουργία πλαισιούμενος από τον Αρχιμανδρίτη π. Ιερεμία Ξαγάρα, Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Υπάτης, καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Νέων Πατρών, καθώς και από τον Αρχιδιάκονό του π. Νικόλαο Πολυζώη.

Το αναλάγιο πλαισίωσε ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος “Γερμανός ο Μελωδός”, Δρ. Ανδρέας Ιωακείμ με μαθητές της Σχολής.

Δυναμική παρουσία των νέων

Μεταξύ των προσκυνητών που ανέβηκαν στην “Αρσαλή” ήταν ο δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος, καθώς και αρκετοί νέοι από την Υπάτη και την Λαμία. Στο γεγονός της παρουσίας των νέων στάθηκε ιδιαίτερα ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι σε κάθε επίσκεψή του σε ενορίες και περιοχές της Μητροπόλεως συναντά νέους.

Όπως ανέφερε στο ope.gr η Παναγιώτα Ζιάκα η οποία έλαβε μέρος στη Θεία Λειτουργία, “Ο Μητροπολίτης δεν περιορίστηκε μόνο στο να ανέβει στην Αρσαλή, αλλά πριν την έναρξη της λειτουργίας ζήτησε τα ονόματά όλων που ήμασταν εκεί για να τα μνημονεύσει στην προσκομιδή. Αυτό ήταν μεγάλη ευλογία για εμάς. Επίσης, το ενδιαφέρον που δείχνει για εμάς τους νέους και τις νέες μάς δίνει δύναμη να κρατήσουμε τις παραδόσεις του τόπου μας”.

Ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τον Θεό που αξίωσε και τον ίδιο και τους προσκυνητές να ανέβουν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, παρότρυνε τους πιστούς το ερχόμενο καλοκαίρι να ανέβουν και πάλι στον σπηλαιώδη ναό προκειμένου να τελέσουν Ιερά Αγρυπνία.

Τέλος όλοι μαζί έβγαλαν την καθιερωμένη φωτογραφία και ευχήθηκαν η Αγία Ιερουσαλήμ να τους αξιώσει να εορτάσουν με υγεία και του χρόνου!

Πανηγυρίζει 2 φορές τον χρόνο

Κατά μήκος του όρους Οίτη υπάρχουν σπηλαιώδεις ναοί, ιστορημένοι αφιερωμένοι στην Παναγία ή στην Αγία Μάρτυρα Ιερουσαλήμ (Αρσαλή).

Σύμφωνα με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η Αγία Ιερουσαλήμ “Ευρίσκεται άνωθεν της πόλεως Υπάτης σέ απόκρημνη περιοχή (1150 μ. υψόμετρο) στην οποία ανεβαίνει κανείς με αλυσίδες. Ο Ναός έχει μερικές τοιχογραφίες. Πανηγυρίζει δυο φορές το χρόνο. Την Πέμπτη του Πάσχα, όπου ανεβαίνουν οι χριστιανοί (μόνο άνδρες εκείνη την ημέρα σύμφωνα με την τοπική παράδοση) και ξενυχτούν εις τιμήν της αγίας και στις 4 Σεπτεμβρίου όπου τιμάται η μνήμη της”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων