30/10/2019 30/10/2019 Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ και την αρμόζουσα στην ημέρα μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε η Φωτοφόρος Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας στην Iερά νήσο Τήνο ιερουργούντος του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού, Εφημερίων...
30 Οκτωβρίου, 2019 - 12:06
Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2019 - 11:54

“Ασφαλής και εγγυημένη σκέπη είναι η Σκέπη της Παναγίας μας”

Διαδώστε:
“Ασφαλής και εγγυημένη σκέπη είναι η Σκέπη της Παναγίας μας”

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ και την αρμόζουσα στην ημέρα μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε η Φωτοφόρος Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας στην Iερά νήσο Τήνο ιερουργούντος του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού, Εφημερίων εξ άλλων εκκλησιαστικών επαρχιών, των Ιερέων και Διακόνων του Πανιέρου Ναού και των Εφημερίων της ιεράς νήσου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 κατά την οποία τον Πανηγυρικό εκφώνησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος.

Ο Ποιμενάρχης απευθυνόμενος ιδιαίτερα στα παιδιά τα οποία κάλεσε να έχουν όραμα, να πάρουν τις τύχες και το μέλλον της Πατρίδας στα χέρια τους και για να έχουν όραμα πρέπει να εμπνευστούν από την Παναγία αλλά και από τα μηνύματα της Εθνικής Επετείου.

«Η Παναγία Σκέπη μας διδάσκει και μας δείχνει ότι ένα οικοδόμημα για να μπορεί να σταθεί δεν αρκεί μόνο να έχει γερά θεμέλια. Κολώνες και στύλοι είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας, οι αξίες μας, τα ιδανικά μας και χρειάζεται να είναι και σκεπασμένο και προστατευμένο και η πιο ασφαλής και εγγυημένη σκέπη είναι η Σκέπη της Παναγίας μας. Επιπλέον δε, η Εθνική Επέτειος αποδεικνύει τον ξεχωριστό χαρακτήρα των Ελλήνων, διότι μόνο οι Έλληνες γιορτάζουν όχι μια επιτυχία, μια νίκη, ούτε μια στέψη ενός αυτοκράτορα, αλλά ένα φρόνημα, ένα γεγονός αντίστασης, ένα ηρωικό «ΟΧΙ» που είπαν με την καρδιά τους και όχι με την λογική τους. Με ένα ηρωικό «ΟΧΙ» απέναντι στη βία, απέναντι στην απολυταρχία, απέναντι στο Φασισμό, απέναντι στον Ναζισμό, απέναντι στο άδικο. Με βάση αυτή την εορτή είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στη ζωή μας να ξέρουμε που να λέμε ναι και που να λέμε όχι και κάνεις μπορεί να λέει ναι και όχι όταν ξέρει από που έρχεται, ποιος είναι και που πηγαίνει», υπογράμμισε ο Σεβασμώτατος.

Αναφέρθηκε επίσης και στον τορπιλισμό της «ΕΛΛΗΣ» ο οποίος, «γύρισε μπούμερανγκ σε αυτούς που τον επιχείρησαν, πριν καν την έναρξη του πολέμου και που χαλύβδωσε το φρόνημα, αλλά να προσέχουμε κι εμείς οι σημερινοί μήπως με άλλον τρόπο τορπιλίζουμε τις παραδόσεις μας, τα ήθη μας, τα ιδανικά μας και τις δωρεές της Παναγίας μας».

Στο τέλος του Πανηγυρικού ο Σεβασμιώτατος καταχειροτήθηκε από το εκκλησίασμα, το οποίο αναφωνούσε συνεχώς το «ΑΞΙΟΣ!».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετάξυ των εκατοντάδων πιστών παρέστησαν, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ρ/Καθολικών Τήνου-Νάξου, η Έπαρχος Τήνου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του ΑΤ Τήνου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων όλων των Βαθμίδων Εκπαιδεύσεως με τους Διευθυντές, τους Δασκάλους και τους Καθηγητές τους, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων του νησιού και πλήθος ευσεβών Χριστιανών.

Τους ύμνους απέδωσαν οι χοροί των ιεροψαλτών του Πανιέρου Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη, ενώ η Ακολουθία του όρθρου, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 Fm).

Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μαυσωλείο της «ΕΛΛΗΣ» και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την Έπαρχο, τον Δήμαρχο και τον ΛιμενάρχηςΤήνου.

Ακολούθως, εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τηνίων πεσόντων στην πλατεία Ελευθερίας, κατετέθησαν στεφάνια από την Έπαρχο, τον Δήμαρχο, τον Αντιπρόεδρο της Δ.Ε. του ΠΙΙΕΤ, τον Διοικητή του Α.Τ. Τήνου, τον Λιμενάρχη Τήνου και τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τήνου εις μνήμην των ηρώων και πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών και μαθητριών προ της πλατείας Παντανάσσης, παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του ΠΙΙΕΤ, ενώ το προσορμισμένο ΠΛΣ 609 του Λιμενικού Σώματος απέδιδε τιμές.

Αργότερα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο ησυχαστήριο του Αγίου Αθανασίου Υστερνίων Τήνου όπου εις τιμήν του μακαριστού προκατόχου του κυρού Νικολάου του Τηνίου, ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Α’, ο οποίος υπήρξε Θείος κατά σάρκα του αοιδίμου Μητροπολίτου.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων