04/01/2024 04/01/2024 Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία αφιερωμένη στην πολύτεκνη οικογένεια αλλά και στα εκ του Γραφείου Νεότητος στελέχη του Κατασκηνωτικού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος τέλεσε χθες το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ του Μάρτυρος και Θαυματουργού στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της...
04 Ιανουαρίου, 2024 - 8:23
Τελευταία ενημέρωση: 04/01/2024 - 8:24

Φθιώτιδος Συμεών: «Αυτές οι μόδες σε λίγο θα είναι και αφόρετες και αφόρητες»

Διαδώστε:
Φθιώτιδος Συμεών: «Αυτές οι μόδες σε λίγο θα είναι και αφόρετες και αφόρητες»

Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία αφιερωμένη στην πολύτεκνη οικογένεια αλλά και στα εκ του Γραφείου Νεότητος στελέχη του Κατασκηνωτικού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος τέλεσε χθες το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ του Μάρτυρος και Θαυματουργού στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία.

Στην αυγή του νέου έτους 2024, ο κ. Συμεών, όπως έχει ήδη καθιερώσει, την ημέρα της εορτής της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων τόσο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του Θαυματουργού όσο και του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, η τοπική Εκκλησία την αφιερώνει στην πολύτεκνη οικογένεια, ευλογώντας και στηρίζοντας έμπρακτα τα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών, τα οποία κατά την παρελθούσα χρονιά εισήχθησαν στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως, καθώς τιμά και στηρίζει και όλα τα παιδιά, τα στελέχη του Γραφείου Νεότητος και του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στο Καινούργιο Λοκρίδος «Η Αγία Αικατερίνη», τα οποία ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες διακονούν χιλιάδες παιδιά, τα οποία φιλοξενούνται στο Κέντρο.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89, 4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισε χορός μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Καλούμαστε να σταθούμε στις αξίες μας μέσα στην εποχή παράνοιας που βρισκόμαστε

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Έχουμε επιλέξει, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και για κάθε χρονιά να αφιερώνουμε αυτήν την ημέρα στα μέλη των πολύτεκνων οικογενειών και ιδίως στα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, τέκνα αυτών των οικογενειών, τα οποία με κόπο, με μόχθο, με στερήσεις, με προσπάθεια εισήχθησαν την προηγούμενη χρονιά στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και να προσφέρουμε μία συμβολική στήριξη αγάπης, αλλά πάνω από όλα μία μεγάλη καρδιά και αγάπη προς τις οικογένειες τις πολύτεκνες της περιοχής μας.

Συγχρόνως όμως την αυτή ημέρα βραβεύουμε και στηρίζουμε και τα νεανικά στελέχη της Μητροπόλεώς μας, τα οποία κατά το περασμένο καλοκαίρι διακονούν στο Κατασκηνωτικό Κέντρο «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούριο Λοκρίδος όχι μόνο γιατί είναι εθελοντές και εθελόντριες της αγάπης και της προσφοράς, όχι μόνο γιατί και τα ίδια πολλά εξ αυτών των στελεχών προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και κυρίως, γιατί πάρα πολλά από τα παιδιά τα οποία έρχονται στο Κατασκηνωτικό Κέντρο είναι παιδιά πολύτεκνων οικογενειών και επειδή όπως ανάφερα και στο Εγκύκλιο μήνυμά μου κατά την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, καλό είναι να πάψουμε να μιλάμε μόνο με λόγια και με ευχολόγια και με ωραίες κουβέντες για το δημογραφικό πρόβλημα, για την υπογεννητικότητα, για τη στήριξη της οικογένειας αλλά τουλάχιστον να κάνουμε ότι μπορούμε ο καθένας από τη δική του πλευρά, για να στηρίξει και τις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και γενικώς να στηρίξει την οικογένεια, η οποία σήμερα βάλλεται.

Αν μέχρι χθες ήταν στο στόχαστρο η πολύτεκνη οικογένεια σήμερα είναι στο στόχαστρο αυτή καθαυτή η οικογένεια, αυτή καθαυτή η ένωση και η αγάπη μεταξύ ενός ανδρός και μιας γυναικός, μεταξύ ενός παλικαριού και μιας κοπέλας προκειμένου όχι καν να δημιουργήσουν οικογένεια αλλά ούτε καν να συζευχθούν μεταξύ τους.

Σε μία τέτοια λοιπόν δύσκολη εποχή παράνοιας στην οποία βρισκόμαστε και αποσύνθεσης εμείς καλούμεθα να σταθούμε στις αρχές μας, στις αξίες μας. Αγαπάμε και σεβόμαστε τους πάντες, ανεχόμεθα κυριολεκτικά έως σκασμού, έως εγκεφαλικού πολλά πράγματα αλλά από εκεί και πέρα οφείλουμε να δίνουμε την μαρτυρία μας, γιατί πρέπει να έχουμε και ήσυχη τη συνείδησή μας ότι τουλάχιστον καταθέσαμε τη μαρτυρία μας, δώσαμε τη μαρτυρία μας και οι ευθύνες βαραίνουν σε αυτούς που αποφασίζουν για τις τύχες και το μέλλον των κοινωνιών και της πατρίδας μας και του κόσμου ολοκλήρου.

Εμείς λοιπόν θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όση δύναμη έχουμε τις πολύτεκνες οικογένειες, γενικά τις οικογένειες και κάθε δομή και δράση της Μητροπόλεώς μας εκεί απευθύνεται. Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «Άγιος Εφραίμ» που αποβλέπει στο να στηρίξει την οικογένεια, να στηρίξει γονείς που εργάζονται ή που είναι άνεργοι, που έχουν δυσκολίες, να βοηθήσει τα παιδιά στη μαθησιακή τους υποστήριξη στο σχολείο, στις δραστηριότητες. Το Ωδείο «Γερμανός ο Μελωδός» με 10 παραρτήματα όχι μόνο στο κέντρο της Λαμίας, σε 15 διαφορετικά σημεία δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά, στις οικογένειες να αποκτήσουν μουσική παιδεία, να στηριχθούν στην μόρφωση, στην καλλιέργεια, στον ψυχισμό τους, στον πολιτισμό. Το ίδιο τα Κατηχητικά σχολεία, οι Κατηχητικές Συντροφιές, το μαθητικό οικοτροφείο της Εκκλησιαστικής Εστίας στη Νέα Μαγνησία, το Κατασκηνωτικό Κέντρο με τα χιλιάδες παιδιά το καλοκαίρι που φιλοξένησε και θα φιλοξενήσει και φέτος, αλλά και με διάφορα προγράμματα όλο το χειμώνα και φυσικά και τα προγράμματα τα οποία υλοποιεί το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο μεταξύ των οποίων και πρόγραμμα στήριξης οικογενειών με ανήλικα παιδιά, όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά η στήριξη της τοπικής μας Εκκλησίας στην οικογένεια, στα παιδιά τα οποία δικαιούνται και είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε όποια δυνατή στήριξη.

Αυτή η εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Εφραίμ που συμπίπτει και με την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, προστάτου και εφόρου της ζωής μου, την έχουμε αφιερώσει για αυτό το σκοπό. Είναι μία εόρτια συνάντηση και σύναξη και θέλω να ευχηθώ στις πολύτεκνες οικογένειες, στο Σύλλογο Πολυτέκνων να κρατήσει, να κρατήσει να μείνει όρθιος και να μείνουν όρθιοι και τα παιδιά που επιλέγουν και σήμερα να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο τον οποίον έμαθαν, μάθαμε μέσα από τη ζωή την ίδια, μας το δείχνει η ίδια η ζωή, μας τον υποδεικνύει, όλα αυτά τα παιδιά και όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι σήμερα νιώθουν να βάλλονται, να είμαστε στο περιθώριο λες και το φυσιολογικό είναι πια το περίεργο, είναι πια το αναχρονιστικό ή οτιδήποτε άλλο, εύχομαι να έχετε δύναμη και κουράγιο να μείνετε όρθιοι και να μείνουμε όρθιοι και να πορευθούμε έστω και αν καταποντίζεται όλος ο κόσμος γύρω μας.

Τα πάντα να βυθίζονται και να καταποντίζονται εμείς να μείνουμε όρθιοι με το βλέμμα καθαρό, με το βλέμμα ανοιχτό, με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο πρόσκαιρο παρόν της μόδας, της οποίας μόδας. Οι μόδες έρχονται και παρέρχονται και αλλάζουν. Το έχετε δει με τα ρούχα, είδατε τι λέτε, κάθε χρόνο αλλάζει η μόδα, φέτος είναι εκτός μόδας, άχρηστα τα ρούχα. Έτσι είναι και αυτές οι μόδες. Έρχονται και παρέρχονται, θα είναι αφόρετες σε λίγο και δεν θα είναι μόνο προσέξτε αφόρετες θα είναι και αφόρητες. Και αφόρετες και αφόρητες. Για αυτό μην επηρεάζεστε από οποιαδήποτε μόδα, κρατηθείτε σε αυτά που έχουμε δοκιμάσει, σε αυτά που γνωρίζουμε και σε αυτά τα οποία μας έχουν φέρει σήμερα να είμαστε εδώ, μαζί, μέσα στη ζωή να παλεύουμε, να χαμογελάμε, να αγαπάμε, να πορευόμαστε.

Να χαίρεστε τις οικογένειές σας, να χαίρεστε τα παιδάκια σας, να χαίρεστε τη ζωή σας. Καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους»!

Βράβευση 50 παιδιών πολυτέκνων οικογενειών

Ακολούθως στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Φθιώτιδος και βράβευσε 50 παιδιά πολυτέκων οικογενειών, καθώς και 30 στελέχη του Γραφείου Νεότητος με ένα ικανό χρηματικό ποσό, συνοδευόμενο από την πατρική αγάπη και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου για καλή σταδιοδρομία στην ζωή τους.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Φθιώτιδος κ. Ευμορφία Ρουποτιά –Σκαμαγκούλη εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και όλων των μελών του Συλλόγου απένειμε εις ένδειξιν τιμής και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου και ως αντίδωρο της έμπρακτης στήριξης της τοπικής Εκκλησίας προς την πολύτεκνη οικογένεια, τιμητική πλακέτα συνοδευόμενη από τίς ευχαριστίες όλων.

Τον κ. Συμεών ευχαρίστησε εκ μέρους της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, η παριστάμενη στην όμορφη αυτή εκδήλωση Γενική Γραμματέας κ. Δήμητρα Αγγελή.

Στην εκδήλωση μεταξύ των βραβευθέντων παιδιών και των οικογενειών τους παρέστησαν και απηύθυναν εγκάρδιο χαιρετισμό, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς η τ. Βουλευτής κ. Ελένη Μακρή, η Πολιτευτής Ν. Φθιώτιδος κ. Βασιλική Δημητράντζου, ο τ. Υπουργός κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, καθώς παρέστησαν και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερες φωτογραφίες 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων