20/07/2022 20/07/2022 Σε δύο υψηλά σημεία της Μητρόπολης Φθιώτιδος εορτάσθηκε με λαμπρότητα η εις ουρανούς πυρφόρος ανάβασις του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου 2022. «Υπάρχουν και σήμερα σύγχρονοι Ηλίες και είναι οι άνθρωποι που αφιερώνουν την ζωή τους στην αγάπη για τον Θεό και για τον άνθρωπο. Να ζητήσουμε από τον Προφήτη...
20 Ιουλίου, 2022 - 18:51
Τελευταία ενημέρωση: 20/07/2022 - 18:40

Φθιώτιδος Συμεών: «Να μας δώσει ο Προφήτης Ηλίας ζήλο από τον ζήλο του»

Διαδώστε:
Φθιώτιδος Συμεών: «Να μας δώσει ο Προφήτης Ηλίας ζήλο από τον ζήλο του»

Σε δύο υψηλά σημεία της Μητρόπολης Φθιώτιδος εορτάσθηκε με λαμπρότητα η εις ουρανούς πυρφόρος ανάβασις του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου 2022. «Υπάρχουν και σήμερα σύγχρονοι Ηλίες και είναι οι άνθρωποι που αφιερώνουν την ζωή τους στην αγάπη για τον Θεό και για τον άνθρωπο. Να ζητήσουμε από τον Προφήτη Ηλία να μας δώσει ζήλο από τον ζήλο του και αγάπη από την αγάπη του και έτσι να προχωρήσουμε στην ζωή μας», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβαμσιώτατος.

Το απόγευμα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ανηφόρισε στο Ιερό και Ιστορικό Παρεκκλήσιο του Προφήτου Ηλιού στον ομώνυμο λόφο της πόλεως Λαμίας, όπου χοροστάτησε και ωμίλησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Προφήτου Ηλιού υπογραμμίζοντας την ζωντανή παρουσία του μέσα στον κόσμο και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Ο Προφήτης Ηλίας, μαζί με την Υπεραγία Θεοτόκο και τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, είναι ένα από τα τρία πρόσωπα που έλαβαν το ιδιαίτερο χάρισμα από τον Θεό της εις ουρανούς μεταστάσεως. Υπηρέτησε και διακόνησε την έλευση του Χριστού, το μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως, εννέα αιώνες πριν την Ενσάρκωση και γι΄ αυτό έλαβε και ο ίδιος αυτήν την μεγάλη Χάρη.

Ο Προφήτης Ηλίας είναι παρών μέσα στην ιστορία, διότι είναι σε κοινωνία με τον Χριστό, τόσο με τον Άσαρκο Λόγο στην Παλαιά Διαθήκη όσο και με τον Σαρκωθέντα στο Θαβώρ κατά την Μεταμόρφωση. Παρών.

Άλλωστε κοινωνώντας την Χάρη των Αγίων μας, και δη του Προφήτου Ηλιού, ζούμε μέσα στην Εκκλησία την δυνατότητα να γευόμαστε το αιώνιο μέσα στο πρόσκαιρο και στο φθαρτό, να γευόμαστε το άχρονο μέσα στο χωροχρόνο στον οποίο ζούμε, να γευόμαστε το άκτιστο εμείς οι κτιστοί μέσα στα όρια και μέσα και από τα κτιστά στοιχεία αυτού του κόσμου.

Ο Προφήτης Ηλίας μας χαρίζει ευλογίες πολλές, μας πετάει με άλλο τρόπο την μηλωτή του, όπως την πέταξε στον Προφήτη Ελισαίο. Να παρακαλέσουμε τον Θεό να μας αξιώνει να ανεβαίνουμε κι εμείς στο δικό μας Θαβώρ, εδώ στον λόφο της Λαμίας και να επιστρέφουμε πίσω μεταμορφωμένοι, για να συνεχίζουμε με διάθεση τον αγώνα της ζωής, παρά τις αγωνίες και τις αντιξοότητες».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μετά το πέρας της Ακολουθίας του Εσπερινού είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει πνευματικά με τους ευλαβείς προσκυνητές από την πόλη της Λαμίας, οι οποίοι και μέχρι αργά το βράδυ ανηφόριζαν τον λόφο του Προφήτου Ηλιού για να προσκυνήσουν την Εικόνα του και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του.

Ανήμερα της εορτής του Προφήτου Ηλιού ο κ. Συμεών μετέβη στην ορεινή και όμορφη Δυτική Φθιώτιδα και ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην ομώνυμη, νεοσύστατη γυναικεία Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού στο Παλαιοχώρι, «στην πνευματική έπαλξη και τον φωτεινό φάρο της Μητροπόλεως» όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

(Για την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου πατήστε εδώ).

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην φωνή του Προφήτου Ηλιού, μια φωνή που δίνει σήμερα απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα που μαστίζουν και ταλαιπωρούν τους ανθρώπους της σύγχρονης εποχής, φωνή η οποία μετά από 30 αιώνες είναι αναγκαία και σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Έχουμε ανάγκη στην ζωή μας την παρουσία ενός Προφήτη, όπως του Προφήτου Ηλιού, ο οποίος θα μας δείξει τον δρόμο σε μια εποχή ακόρεστης κατανάλωσης, παρά την πληθώρα ή και την έλλειψη υλικών αγαθών, σε μια εποχή που έχει εγκλωβιστεί η σκέψη μας σε προβλήματα, ο ασκητής Προφήτης Ηλίας είναι η απάντηση και η παρηγοριά, αυτός ο οποίος ετράφη από τον ουρανό, γιατί έστρεψε την σκέψη του και το είναι του στον ουρανό.

Σε μια εποχή αντιθέσεων, ταραχών και συγκρούσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην ταραγμένη καθημερινότητά μας, η φωνή του Προφήτου Ηλιού, φωνή της ενότητος και της προσήλωσης στον Θεό και στην παράδοση είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

Σε μια εποχή που κάποιοι άνθρωποι στερούνται ακόμα και το αναγκαίο φαγητό και ψάχνουν στους κάδους των απορριμμάτων, έρχεται ο Προφήτης Ηλίας να μας διδάξει την φιλανθρωπία, γιατί ήταν ο ίδιος φιλάνθρωπος και ελεήμων.

Σε μία εποχή που υπάρχουν φωνές που λένε ότι ο Θεός πρέπει να μπει στο περιθώριο ή να περιοριστεί στους τέσσερις τοίχους της ιδιωτικής ζωής, έρχεται ο Προφήτης Ηλίας να λατρέψει με παρρησία και με σθένος και με δύναμη ψυχής τον Θεό και μας καλεί όλους να λατρεύουμε δυνατά τον Θεό.

Σε μια εποχή “όπου εψύγη η αγάπη των πολλών”, όπου έχουμε ανάγκη να αναθερμάνουμε τον ζήλο μέσα μας, τον ζήλο για την κοινωνία μας, για το καλό της κοινωνίας μας και των συνανθρώπων μας. Χωρίς θέληση και πάθος τίποτα δεν μπορεί να σταθεί μέσα στον κόσμο.

Η αγάπη και το πάθος δίνουν έμπνευση σε ανθρώπους αδύναμους, άρρωστους. Ο Προφήτης Ηλίας σε όλα αυτές τις εκφάνσεις της ζωής μας είναι ηγέτης, αρχηγός και πλοηγός. Είμαστε πολλοί τυχεροί που έχουμε δίπλα μας το σπίτι του Προφήτου Ηλιού για να λαμβάνουμε δύναμη και κουράγιο και κυρίως να αναθερμάνουμε την αγάπη, όταν αυτή παγώνει.

Υπάρχουν και σήμερα σύγχρονοι Ηλίες και είναι οι άνθρωποι που αφιερώνουν την ζωή τους στην αγάπη για τον Θεό και για τον άνθρωπο. Να ζητήσουμε από τον Προφήτη Ηλία να μας δώσει ζήλο από τον ζήλο του και αγάπη από την αγάπη του και έτσι να προχωρήσουμε στην ζωή μας».

Προς της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος εις ένδειξιν τιμής και ευγνωμοσύνης για το ποιμαντικό του έργο προεχείρισε Πρωτοπρεσβύτερο τον Εφημέριο της Ενορίας του Παλαιοχωρίου π. Ιωάννη Σουφλερό, ο οποίος αόκνως και με ζήλο Θεού εργάζεται στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδος και εργάστηκε φιλοτίμως για την επαναλειτουργία και επανίδρυση της ιστορικής Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου.

Η πατρική αυτή κίνηση του Σεβασμιωτάτου γέμισε με χαρά όλους τους παρισταμένους, οι οποίοι αναφώνησαν το ΑΞΙΟΣ στον π. Ιωάννη εν ενί στόματι και μια καρδία.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την πνευματική άνθιση της Μονής και συνεχάρη πατρικώς και εγκαρδίως τόσο τον Γέροντα της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μάξιμο Αναστόπουλο, όσο και τις δύο Μοναχές, την προεστώσα Μοναχή Καικιλία και την Μοναχή Χρυσοστόμη και ευχήθηκε πατρικώς καλή δύναμη με αδιάλλειπτο την ευλογία του Θεού και του Προφήτη Ηλία.

Η Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού, καθώς και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89, 4 Fm).

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο εορτάζων Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, οι Δήμαρχοι, Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Δημήτριος Δρακάκης, ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Παπαναγιώτου καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου και πλήθος πιστών.

 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων