27/10/2023 27/10/2023 Με τον Μεθέορτο Αρχιερατικό Εσπερινό και την Ιερά Λιτανεία στο κέντρο της Λαμίας χοροστατούντος του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της πόλεως Λαμίας. “Ο Άγιος Δημήτριος είναι συνδεδεμένος με τις δοκιμασίες του Γένους, με τους πειρασμούς της ιστορίας, με τις δυσκολίες προσωπικές και συλλογικές”, είπε μεταξύ...
27 Οκτωβρίου, 2023 - 14:47
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2023 - 14:54

Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Άγιος Δημήτριος είναι σύνδεσμος μεταξύ ουρανού και γης»

Διαδώστε:
Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Άγιος Δημήτριος είναι σύνδεσμος μεταξύ ουρανού και γης»

Με τον Μεθέορτο Αρχιερατικό Εσπερινό και την Ιερά Λιτανεία στο κέντρο της Λαμίας χοροστατούντος του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της πόλεως Λαμίας. “Ο Άγιος Δημήτριος είναι συνδεδεμένος με τις δοκιμασίες του Γένους, με τους πειρασμούς της ιστορίας, με τις δυσκολίες προσωπικές και συλλογικές”, είπε μεταξύ άλλων στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος

Με την συμμετοχή κληρικών της πόλεως Λαμίας, επισήμων, πλήθους πιστών, αντιπροσωπείας της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων, καθώς και μελών του Λυκείου των Ελληνίδων και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδος «Ο Κατσαντώνης», όπου έξω από το δικαστικό μέγαρο τελέσθηκε δέηση.

Με την Εικόνα του Αγίου Δημητρίου, λιτανεύθηκε στο πλαίσιο της 3ης Παμφθιωτικής Λιτανείας με τον τίτλο «Λιτανεύοντας τον Ευαγγελιστή της χαράς 2023», η οποία πραγματοποιείται όλο τον μήνα Οκτώβριο στην Φθιώτιδα και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά, Πολιούχου της Λαμίας, καθώς και τεμάχιο Ιερού Λειψάνου της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων και το οποίο φιλοξενήθηκε στο Ναό του Αγίου Δημητρίου επ’ ευκαιρία της Πανηγύρεως προς ενίσχυση και αγιασμό των πιστών.

Ο Προϊστάμενος της Ενορίας και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου Πρωτ. π. Δημήτριος Καρτέρης εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του Φιλοπτώχου Ταμείου και όλων των συνεργατών της Ενορίας, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πατρική του αγάπη προς την Ενορία, αλλά  και την αγιαστική του παρουσία για μία ακόμη φορά, αλλά και όλους τους συνεργάτες,  εθελοντές και όλους τους πιστούς της Ενορίας για την διακονία τους, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άριστη διεξαγωγή της πολυήμερης πανηγύρεως.

Ο λόγος του Μητροπολίτη Φθιώτιδος

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στον λόγο του συνεχάρη τους ιερείς του Ναού, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλους όσους βοήθησαν και βοηθούν την Ενορία και αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σήμερα γιορτάζει όχι μόνο η πόλη της Λαμίας, αλλά σε κάθε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος έχουμε πολλούς Ναούς αφιερωμένους στον Άγιο Δημήτριο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα,  αλλά και σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Ιδιαίτερα όμως για εμάς τους κατοίκους της βαλκανικής χερσονήσου ο Άγιος Δημήτριος αποτελεί μια ηγετική προσωπικότητα. Ο Άγιος Δημήτριος είναι συνδεδεμένος με τις δοκιμασίες του Γένους, με τους πειρασμούς της ιστορίας, με τις δυσκολίες προσωπικές και συλλογικές. Ιδιαίτερα όσοι γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στη Μακεδονία είναι ταυτισμένος ο Άγιος Δημήτριος και με την απελευθέρωση της Μακεδονίας από την βαριά δουλεία του οθωμανικού ζυγού τεσσάρων και πλέον αιώνων, αλλά και με την παρέμβασή του σε μικρές και μεγάλες στιγμές, ιδιαιτέρως στην απειλή του σεισμού.

Ο Άγιος Δημήτριος προστρέχει στις παρακλήσεις μας και στις ικεσίες μας συνάμα δε πάμπολλοι αδελφοί μας, άνδρες και γυναίκες, φέρουν το άγιο όνομά του και αυτό δημιουργεί μία ακόμα προσωπική σχέση με τον Άγιο Δημήτριο. Σχεδόν κάθε οικογένεια, κάθε γειτονιά, κάθε σπίτι, κάθε μικρό ή μεγάλο χωριό και οικισμός έχει γιορτινά σήμερα τραπέζια, γιορτινά κεράσματα. Γιορτή και χαρά είναι για όλους.

Εύχομαι ολοκάρδια τόσο στους πολλούς ιερείς της Μητροπόλεώς μου που φέρουν το όνομα Δημήτριος, τόσο άμεσοι συνεργάτες όσο και σεβαστοί πατέρες που διακονούν μέχρι τα τελευταία ακριτικά χωριά της Μητροπόλεώς μας, πάμπολλοι λαϊκοί συνεργάτες  αλλά και κυρίως πάμπολλοι αδελφοί εν Χριστώ, τέκνα της Εκκλησίας μας εορτάζουν σήμερα χαίρουν και αγάλλονται.
Εύχομαι ο Άγιος Δημήτριος να είναι βοηθός, προστάτης και πρεσβευτής στη ζωή μας, να θυμηθούμε τα λόγια του Αγίου Νέστορα όταν ο Νέστορας πήρε δύναμη από τον Άγιο Δημήτριο και οδηγήθηκε στο μαρτύριο και εκεί εξέφρασε την έμπνευση που του χάρισε ο Άγιος Δημήτριος με τον πλέον συγκλονιστικό ποιητικό τρόπο: «Θεέ του Δημητρίου, βοήθει μοι!»

Θεέ του Αγίου Δημητρίου βοήθησε με, για να φανερώσει ότι τη σχέση του με το Θεό ο Άγιος Νέστορας τη χρέωνε στην παρουσία του Αγίου Δημητρίου στη ζωή του.

Είναι αλήθεια ότι δια μέσου των Αγίων μας και εμείς αναφερόμεθα με μεγαλύτερη παρρησία στον Τριαδικό μας Θεό αλλά κι ο Θεός ενεργεί, τα δώρα Του, τις δωρεές Του, τις χάριτές Του, επίσης διαμέσου των Αγίων στη ζωή μας, για αυτό και φέρουμε το όνομα κάποιου Αγίου της Εκκλησίας ή κάποιου γεγονότος εορτίου και μεγάλου, γιατί ακριβώς αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ γης και ουρανού. Ο Άγιος Δημήτριος είναι σύνδεσμος μεταξύ ουρανού και γης».

Φθιώτιδος Συμεών: Ο Άγιος Δημήτριος είναι σύνδεσμος μεταξύ ουρανού και γης»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων