12/02/2023 12/02/2023 Σε Στυλίδα και Αμφίκλεια ιερούργησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου Επισκόπου Σεβαστείας. Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα και ιστορικό Ναό του Αγίου Βλασίου, της ομωνύμου Ενορίας της Αμφίκλειας, η οποία επί των πρώτων ημερών Αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου στην Φθιωτική...
12 Φεβρουαρίου, 2023 - 10:32
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2023 - 10:37

Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Άγιος Βλάσιος προσέφερε τα χαρίσματά του στον Θεό και στον άνθρωπο»

Διαδώστε:
Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Άγιος Βλάσιος προσέφερε τα χαρίσματά του στον Θεό και στον άνθρωπο»

Σε Στυλίδα και Αμφίκλεια ιερούργησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου Επισκόπου Σεβαστείας.

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα και ιστορικό Ναό του Αγίου Βλασίου, της ομωνύμου Ενορίας της Αμφίκλειας, η οποία επί των πρώτων ημερών Αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου στην Φθιωτική Εκκλησία έλαβε ξανά ζωή μετά από 200 περίπου χρόνια, όπου και παρέμενε ανενεργός.

Τον Σεβασμιώτατο στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν οι ιερείς της ευρύτερης περιοχής με προεξάρχοντα τον πολιό Πρωτοπρεσβύτερο και Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής π. Διομήδη Παναγιωτόπουλο, ενώ παρέστη και η Αγία Καθηγουμένη της Μονής Παναγίας Γαυριώτισσας Δαδίου Γερόντισσα Χριστοδούλη.

Το κήρυγμα του Μητροπολίτη Φθιώτιδος:

«Ο Άγιος Βλάσιος αξιώθηκε τριών πολύ μεγάλων χαρισμάτων. Το πρώτο χάρισμα ήταν ότι ήταν ένας εξαιρετικός επιστήμονας, ένας εξαιρετικός ιατρός. Η επιστήμη δεν κατακτιέται μόνο με το διάβασμα. Ξέρετε πόσοι άνθρωποι παιδεύονται πάνω από το βιβλίο και δεν μπορούν να πάρουν πτυχίο; Πάρα πολλές φορές προσπαθούμε πράγματα, τα οποία δεν μας ταιριάζουν, σε όλους μας έχει συμβεί αυτό, δεν είμαστε όλοι για όλα αλλά ο καθένας έχει το δικό του χάρισμα. Η επιστήμη του ιατρού ήταν απόλυτα ταιριαστή στον Άγιο Βλάσιο γι’ αυτό και ήταν επιτυχημένος ιατρός στη επιστήμονας.

Το άλλο μεγάλο χάρισμα ήταν της Ιερωσύνης και δη της Αρχιερωσύνης. Και το τρίτο χάρισμα, το χάρισμα του Μαρτυρίου. Το χάρισμα δηλαδή να μαρτυρήσει κανείς για τον Χριστό γιατί είναι συγκλονιστικό αυτό μας λέει ο Απόστολος Παύλος ότι το «υπέρ Χριστού πάσχειν» είναι χάρισμα, δεν είναι κατάκτηση, δεν είναι κατόρθωμα. Όλα όσα προσφέρουμε στο Θεό είναι δώρα που μας δίνει ο Θεός, αρκεί αυτά τα δώρα να τα αξιοποιούμε, να τα καλλιεργούμε και να τα προσφέρουμε με αγάπη στο Θεό και στον συνάνθρωπο.

Ο Άγιος Βλάσιος και την επιστήμη του και την Αρχιερωσύνη του ,αλλά και το Μαρτύριό του τα προσέφερε ως Αντίδωρα, ως δώρα ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας στο Θεό και γι’ αυτό και αποτελεί ένα τεράστιο παράδειγμα για όλους εμάς. Τα χαρίσματα που έλαβε ο Άγιος Ιερομάρτυς Βλάσιος τα αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό και πέτυχε τις τέλειες επιδόσεις και αποδόσεις και αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα για όλους μας».

Ευρισκόμενος στην όμορφη και γραφική Αμφίκλεια ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία για μία ουσιαστική και πνευματική συναναστροφή με τους ιερείς, τους άρχοντες και τους κατοίκους, δεχόμενος την αγάπη, την αρχοντική φιλοξενία τους και τις εγκάρδιες ευχές τους για την επέτειο της εις Επίσκοπον χειροτονία του.

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος, κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ν. Φθιώτιδος κ. Χρήστος Γεωργίου, καθώς και εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Παραμονή της εορτής, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Βλασίου) Στυλίδος.
Το Ιερό Αναλόγιο χοράρχησε ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ.

Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, αδελφός της Μονής και Υπεύθυνος του Γραφείου Αντιμετωπίσεως Αιρέσεων και Θείου Κηρύγματος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζος, ο οποίος «συνδύασε την έννοια και την πράξη της Εκκλησίας με την ζωή και την δράση του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου.

Ως πιστός χριστιανός επιστήμονας και ιατρός ο Άγιος Βλάσιος εμφάνισε στον κόσμο την Εκκλησία της αγάπης, που βρίσκεται δίπλα στον πονεμένο συνάνθρωπο, τον πλησίον αδελφό.

Ως Επίσκοπος ο Άγιος Βλάσιος έδωσε περαιτέρω το στίγμα της ανοιχτής Εκκλησίας, που αγαπά. Όταν αποσύρθηκε στον τόπο της ασκήσεως, στο Αγγαίον Όρος έδωσε το μήνυμα της Εκκλησίας της ησυχίας, του μυστικού πνευματικού αγώνος. Όταν έφθασε η ώρα του πάσχειν υπέρ Χριστού, ο Ιερομάρτυς Επίσκοπος Βλάσιος μας έδειξε την Εκκλησία του μαρτυρίου. Αυτήν την έννοια της Εκκλησίας της αγάπης, της ησυχίας και του μαρτυρίου συνειδήσεως, ενίοτε και αίματος περνάει ως μήνυμα δυνατό στον σύγχρονο κόσμο.

Αλλά και καθώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών εορτάζει κάθε χρόνο στην μνήμη του Αγίου Βλασίου την εις Επίσκοπον χειροτονία του, ο π. Ηρωδίων περάτωσε τον λόγο καταθέτοντας ότι αυτή την Εκκλησία της αγάπης, με ανοιχτό στίγμα στην κοινωνία, την Εκκλησία της ησυχίας όταν προσεύχεται υπέρ του ποιμνίου του, και την Εκκλησία του μαρτυρίου με το αεικίνητον της ποιμαντικής του εμφανίζει και ο Ποιμενάρχης μας καθ’ ημέραν».

Τις ευχές του ιερού κλήρου, των αρχόντων καθώς και του ποιμνίου της Ιεράς Μητροπόλεως επί τη πενταετή επετείω της εις Επίσκοπον Χειροτονίας κατέθεσε στον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Βλασίου Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος.


Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων