10/09/2019 10/09/2019 Η Μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή Φθιώτιδος το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου  με ιδιαίτερη ευλάβεια και την παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών. Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως: Πανηγύρισαν με ιεροπρέπεια και κατάνυξη τα δύο Ιστορικά Μοναστήρια της Φθιώτιδος, η Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας και η Ιερά Μονή...
10 Σεπτεμβρίου, 2019 - 12:20
Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2019 - 12:07

Η Μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Μητρ.Φθιώτιδος

Διαδώστε:
Η Μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Μητρ.Φθιώτιδος

Η Μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή Φθιώτιδος το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου  με ιδιαίτερη ευλάβεια και την παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως:

Πανηγύρισαν με ιεροπρέπεια και κατάνυξη τα δύο Ιστορικά Μοναστήρια της Φθιώτιδος, η Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας και η Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης, τα Καθολικά των οποίων είναι αφιερωμένα στο Γενέθλιο της Θεοτόκου.

Αφ’ εσπέρας του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός εις τον οποίο χοροστάτησε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, συμπαραστατούμενος υπό του Καθηγουμένου της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβροσίου Αναστασίου, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανού Γιαντσίδη, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεοφύτου Ραφαηλίδη, του Αγιορείτου Ιερομονάχου π. Επιφανίου Παντοκρατορινού, πολλών Ιερέων της Μητροπόλεως και των Αρχιδιακόνων π. Ιωήλ Ποδαροπούλου και π. Ευσταθίου Κατόπη.

Τους Ιερούς ύμνους του Εσπερινού  απέδωσε θαυμάσια χορός νέων Ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου της Μονής κ. Ευαγγέλου Τσιρίγκα Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ιερά και Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας κατά το έθος εξήλθε του Θρόνου της και πραγματοποιήθηκε η λιτή πέριξ του Καθολικού.

Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος απηύθυνε την Θεολογική του διδαχή προς τους εκατοντάδες των παρευρισκομένων, αλλά και σε αυτούς που παρακολουθούσαν τον Εσπερινό μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm), αναφερόμενος στο υπερευλογημένο πρόσωπο της Παναγίας και χαρακτηριστικά ανέφερε: « Αγαπητοί μου αδελφοί, απόψε η παρουσία σας εδώ σ΄αυτό το Μοναστήρι, είναι τρανή απόδειξη, ότι σ΄ αυτή την Μητρόπολη , σ΄ αυτό τον τόπο υπάρχουν ευλαβείς άνθρωποι, ¨ανθρωποι με ευσέβεια που αγαπούν την Εκκλησία,  πιστεύουν στην Ορθόδοξη πίστη και ευλαβούνται  ιδιαίτερα την Παναγία την Μητέρα του Κυρίου μας. Η εορτή της Παναγίας μας προτρέπει να πάρουμε παράδειγμα ζωής από Αυτήν για τη νέα εκκλησιαστική χρονιά που μόλις ξεκίνησε είναι ζυμωμένη μέσα στην Ορθόδοξη πίστη και είναι ζωή γιορτής και χαράς χάριν στους Αγίους μας,  την Παναγία μας και τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Η Παναγία μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε,  η ζωή μας πρέπει να είναι μία ελεύθερη επιλογή στο θέλημα του Θεού,  όπως Εκείνη επέλεξε ελεύθερα να δοθεί ολοκληρωτικά στο Θεό και να γίνει δοχείο της Χάριτός Του για να ολοκληρωθεί το σχέδιο σωτηρίας του ανθρώπινου γένους.  Η Παναγία επίσης μας προτρέπει να ζούμε μέσα σε κοινωνία αγάπης,  ειρήνης και αλληλοπεριχώρησης με τους άλλους ανθρώπους,  μας δείχνει επίσης  το μεγάλο προνόμιο του ανθρώπου την προσευχή.  Με την προσευχή ζούμε στην  κοινωνία αγάπης και Χαράς με το Θεό και τους άλλους ανθρώπους.  Έρχεται η Παναγία αδελφοί μου  στη ζωή και στην καρδιά μας και μας λέγει:  «ζήστε με χαρά και ειρήνη. κοινωνήστε την Αγάπη του Υιού μου,  γίνεται ένα μαζί Του γαι να είναι η ζωή σας μακάρια και αναστάσιμη,  ζωή χαράς και αιωνιότητος. Απότα βάθη της καρδιάς μου να συνεχίσετε αυτή την ευλογημένη παράδοση να προσέρχεστε  με ευλάβεια στο μοναστήρι της Παναγίας και να λαμβάνετε την ευλογία Της και χαίρομαι που βλέπω ότι φέρνετε και τα παιδιά σας,  τα οποία διδάσκονται από την Παναγία και  την Αγία μας Εκκλησία.

Εύχομαι στον άγιο Καθηγούμενο π. Αμβρόσιο δύναμη και υγεία, για  να φέρει εις πέρας αυτό το σπουδαίο έργο που έχει αναλάβει και σε όλους σας να έχετε υγεία και χαρά και αυτό το νέο Εκκλησιαστικό έτος και να είμαστε βέβαιοι ότι η Παναγία θα είναι πάντοτε η Μάνα μας και Υπέρμαχος Στρατηγός μας,  αυτή που θα μας θεραπεύει θα μας λυτρώνει και θα μας οδηγεί στην Αιωνιότητα. Αμήν».

Προ της απολύσεως ο Καθηγούμενος της Μονής π. Αμβρόσιος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο εκφράζοντας εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος τις θερμές του ευχαριστίες για την ευλογητή και αγιαστική παρουσία του στην Πανήγυρη της Μονής, στον Ιστορικό και αιματοβαμμένο αυτό τόπο. Στο μοναστήρι όπου η χάρις και η παρουσία της Παναγίας είναι εμφανής και εστήριζε και στηρίζει κάθε πιστό προσκυνητή που προσέρχεται. Μία Μονή την οποία αγαπούσε και είχε θέσει υπό την ανύστακτη πατρική μέριμνά του  ο μακαριστός Ποιμενάρχης μας, στηρίζοντας τους Πατέρες της Αδελφότητος καθημερινά. Κλείνοντας τον λόγο του ο π. Αμβρόσιος ευχήθηκε εις τον Σεβασμιώτατο έτη πολλά, υγιή, πανευφρόσυνα και καλλίκαρπα με αδιάλειπτο την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ακολούθησε εόρτια δοχή εις το νέο Αρχονταρίκι της Μονής προς όλους.Στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, εις τον τόπο όπου αναπαύεται ο αείμνηστος Ποιμενάρχης μας,  στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό  χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, πνευματικό ανάστημα του μακαριστού Μητροπολίτου μας, συμπαραστατούμενος από Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως μας και από άλλες Μητροπόλεις της Ελλάδος, παρουσία  εκατοντάδων ευλαβών πιστών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει και τις δύο αυλές της Μονής.

Τους ύμνους της Εορτής απέδωσε θαυμάσια Βυζαντινός Χορός υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Η ευλόγηση των άρτων πραγματοποιήθηκε στην έξω αυλή της Μονής, όπου ο Σεβασμιώτατος Λαρίσης κ. Ιερώνυμος εξεφώνησε Θεολογικό Λόγο αναφερόμενος στην μεγάλη Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου με την οποία ανοίγει το Εκκλησιαστικό έτος. Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί με συγκίνηση και στον μακαριστό Ποιμενάρχη μας, ο οποίος αγαπούσε και τιμούσε ιδιαίτερα την Παναγία σε όλη του τη ζωή. Εις το τέλος του λόγου του ευχήθηκε στην Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ιωάννα την Ιατρό και την περί αυτήν 15μελή Ιερά Αδελφότητα,  η Παναγία να είναι προστάτης και αρωγός στην ζωή τους και να τους δίδει δύναμη και υγεία για να συνεχίσουν το Πνευματικό και Φιλανθρωπικό έργο, το οποίο επιτελεί  η Μονή, ανακουφίζοντας και παρηγορώντας κάθε προσκυνητή που προσέρχεται στο Μοναστήρι.

Ανήμερα της Εορτής  Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας εις τον Πανηγυρικό όρθρο χοροστάτησε ο συντοπίτης μας  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, Βοηθός Επίσκοπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πόλη της Λαμίας και στην συνέχεια προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργών μετά Ιερέων της Μητροπόλεως Φθιώτιδος και άλλων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι Ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm),ενώ του ύμνους απέδωσε με αρτιότητα Βυζαντινός χορός υπό την Διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου διδασκάλου κ. Ανδρέου Ιωακείμ, ως και εις τον Εσπερινό.

Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Θεοφιλέστατος εκήρυξε τον Θείο Λόγο με Θεολογική δεινότητα, αναφερόμενος στην μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου και στα μηνύματα που απορρέουν απ΄ αυτή.

Χαρακτηριστικά ο Θεοφιλέστατος ανέφερε:

«Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει ένα μεγαλειώδες και θαυμαστό γεγονός,  διότι δύο άνθρωποι,  οι οποίοι ευρίσκοντο σε περασμένη ηλικία μπόρεσαν και απέκτησαν ένα παιδί κατόπιν πολλής προσευχής. Κι΄ αυτό δείχνει πόση πολλή δύναμη έχει το αίτημα της προσευχής,  όταν αυτή γίνεται με θερμή πίστη για να έρθει κάτι για  το οποίο παρακαλούμε και ζητούμε από το Θεό.

Σήμερα βλέπει κανείς ανθρώπους να σκοτώνουν ανθρώπους,  να σκοτώνουν έμβρυα και μάλιστα η πολιτεία να το επιτρέπει στο όνομα της ελευθερίας του σώματος από τον Ιωακείμ και την Άννα γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο η Υπεραγία Θεοτόκος και όταν πρέπει κανείς να μιλήσει για την Παναγία διερωτάται αν κάποιος σχολικός άνθρωπος μπορεί να μιλήσει για την υψηλότερα των ουρανών για την τιμιωτέρα των χερουβείμ και ενδοξοτέρα των Σεραφείμ Από την Παναγία  προήλθε η σωτηρία του ανθρώπινου γένους, η αποκατάσταση  της αμαρτίας αυτής που κάνουμε κάθε μέρα,  είτε με συνείδηση είτε εκτός συνειδήσεως.

Χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια από κάθε άνθρωπο για να υπερβεί την φθορά της φύσης και αυτός εδώ ο Ιερός τόπος,  αυτή η Ιερά Μονή,  η οποία από δεκαετίες κοσμεί την περιοχή της Φθιώτιδος και όχι μόνο, είναι ένας τόπος άσκησης για ανθρώπους που αισθάνονται την φθορά που προξενεί η αμαρτία,  είναι ένας τόπος προσευχής και για τις Μοναχές και για όλους τους προσκυνητές.

Η αμαρτία  είναι ο εχθρός του ανθρώπου,  είναι η  αστοχία του ανθρώπου που τον εμποδίζει να βαδίσει προς τον προορισμό του. Η  Υπεραγία Θεοτόκος είναι η γέφυρα μεταξύ Ουρανού και γης,  είναι εκείνη η οποία έφερε τη Σωτηρία στον κόσμο είναι Εκείνη που αναίρεσε το αμάρτημα της Εύας. Η Παναγία με τη θέληση της με τον αγώνα της,  με την προσευχή και την ταπείνωση της δεν γνώρισε την αμαρτία.       Σήμερα είναι ημέρα χαράς και ευλογίας,  διότι γεννάται ένας άνθρωπος που θέλησε όμως όλη την ύπαρξη του,  όλη τη ζωή του και την ψυχή του ακόμη να την δώσει ολοκληρωτικά στον Θεό.

Εύχομαι μέσα στην κατάνυξη αυτού του Ιερού τόπου,  αυτής της Ιεράς Μονής την οποία επισκεπτόμαστε για να πούμε  στην Παναγία το πρόβλημά μας και τον πόνο μας και περιμένουμε με πίστη τη βοήθεια που μπορεί εκείνη με την αγιότητα της και τη μεσιτεία της να μας προσφέρει,  η ζωή μας που είναι ένα δώρο Θεού,  μία μέρα να γίνει ζωή  μεταμόρφωσης και ανακαίνισης για να μπορούμε να ζούμε τη χάρη του Θεού και να την ακτινοβολούμε στη ζωή μας έχοντας σταθερό και αταλάντευτο το βλέμμα μας στο παράδειγμα της Υπεραγίας Θεοτόκου Αμήν».

Ακολούθως εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος προσεφέρθη πλούσιο εόρτιο κέρασμα και τράπεζα προς όλους.

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης στον όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ακολούθως προηξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου και άλλους Κληρικούς της Μητροπόλεως μας.

Στην ομιλία του ο Ποιμενάρχης της Λάρισας ωμίλησε εκτενώς για την μεγάλη Εορτή της Παναγίας και με εμφανή τη συγκίνηση κατέστησε τους εκατοντάδες παρευρισκομένους πιστούς,  κοινωνούς της ενθυμήσεως του γεγονότος της κουράς του εις Μοναχόν, η οποία έλαβε χώρα πριν 22 χρόνια στο παλαιό καθολικό της Μονής από τα αγιασμένα χέρια του μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού Νικολάου, του οποίου τη μνήμη εμακάρισε, δοξάζοντας το όνομα του Θεού που τον αξίωσε να ανδρωθεί πνευματικά πλάι σε ένα φωτισμένο και άξιο Ιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας, όπως ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης μας κυρός  Νικόλαο και συνάμα δοξολογώντας το όνομα της Παναγίας, που τον αξίωσε να ιερουργήσει ως Αρχιερεύς στην Μονή της μετανοίας του.  Παρεκάλεσε δε τους πιστούς να προσεύχονται δια την ανάπαυση της ψυχής του και να πρεσβεύει από τον Θρόνο του Θεού, εις τον οποίο ήδη προγεύεται την χαρά του παραδείσου.

Ευχαρίστησε τον άγιο Καθηγούμενο για την πρόσκληση και την υική αγάπη με την οποία τον περιέβαλε, ευχόμενος όπως η Παναγία Θεοτόκος στηρίζει και ενδυναμώνει την Ιερά Αδελφότητα δια να συνεχίσει η Ιστορική Μονή το Ποιμαντικό έργο.

Ακολούθως ο άγιος Καθηγούμενος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο Λαρίσης κ. Ιερώνυμο και τον ευχαρίστησε δια την τιμητική παρουσία του στην φετινή πανήγυρη, ευχόμενος να έχει υγεία, δύναμη και καλλίκαρπο διακονία στα Αρχιερατικά του καθήκοντα.

Τέλος εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος προσεφέρθη εόρτιο κέρασμα και τράπεζα προς όλους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων