01/01/2023 01/01/2023 Με επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Σ.Σ. Λιανοκλαδίου του Δήμου Λαμιέων και τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Κυρίου και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας του Ουρανοφάντορος και Μεγάλου. Λίγο πριν ανατείλει το νέο έτος 2023,...
01 Ιανουαρίου, 2023 - 22:02
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2023 - 22:18

Η Πρωτοχρονιά στην Λαμία – Το μήνυμα του Μητροπολίτη Συμεών

Διαδώστε:
Η Πρωτοχρονιά στην Λαμία – Το μήνυμα του Μητροπολίτη Συμεών

Με επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Σ.Σ. Λιανοκλαδίου του Δήμου Λαμιέων και τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Κυρίου και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας του Ουρανοφάντορος και Μεγάλου.

Λίγο πριν ανατείλει το νέο έτος 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Σ.Σ. Λιανοκλαδίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Είναι ευκαιρία το έτος που κλείνει, να κάνουμε λογαριασμό, να μην κλείνουν ταμείο μόνο οι επιχειρήσεις, μόνο τα μαγαζιά τα βιβλία τους.

Νομίζω όμως ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε και έναν άλλου είδους απολογισμό, όχι για να απογοητευτούμε ούτε για να προσκολληθούμε στο παρελθόν, αλλά για να διδαχθούμε από τα πεπραγμένα μας και να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε τα νέα πραχθησόμενα, τις νέες δράσεις μας, τον νέο τρόπο ζωής μας, τη νέα χρονιά που ξημερώνει προσαρμοζόμενη ασφαλώς στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται.

Αυτό άλλωστε έκανε ο Μέγας Βασίλειος που εορτάζουμε σήμερα. Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στο ύψος των ευθυνών του και μάλιστα σε κάθε επίπεδο, όχι μόνο στο πνευματικό, όχι μόνο στο ησυχαστικό, αλλά ακόμη και σε επίπεδο πρακτικό και κυρίως με το τεράστιο κοινωνικό, προνοιακό έργο, πρωτοποριακό για την εποχή του.

Ο Μέγας Βασίλειος απέδειξε ότι υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά προβλήματα, να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, να ξεπεραστούν στρεβλώσεις και άλλου είδους προβλήματα τα οποία μπορεί να χρονίζουν και τα οποία μπορεί να φαίνονται ανυπέρβλητα.

Αν μελετήσει κανείς το έργο του Μεγάλου Βασιλείου μπορεί να καταλάβει ότι ο κάθε ένας από εμάς στη δική του εποχή μπορεί αντίστοιχα και ανάλογα να πορευθεί και να βάλει το δικό του λιθαράκι και να βάλει τη δική του πινελιά σε μια δικαιότερη και καλύτερη κοινωνία».

Σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.
Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Το Εγκύκλιο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για το νέο έτος 2023 ανέγνωσε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος.

Η Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Φθιώτιδος:

«Μας αξιώνει και πάλι η αγάπη του Θεού να βρισκόμαστε μέσα στην Αγία Του Εκκλησία και να εορτάζουμε σήμερα τρία με­γάλα πνευματικά σημεία και με αφετηρία αυτά τα σημεία να έχουμε την δυνατότητα να αποφασίσουμε και να πραγματοποιήσουμε ένα νέο ξεκίνημα στην ζωή μας.

Τα δύο πρώτα σημεία είναι εμφανώς και αμιγώς εκκλησιαστικά: η Δεσποτική εορτή της κατά σάρκα Περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η ιερά μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας του Ουρανοφάντορος, του Μεγάλου.

Η μεν Περιτομή του Κυρίου μας, ο Οποίος «ουκ εβδελύξατο σαρκός την περιτομήν, ο οκταήμερος κατά την Μητέρα, ο άναρχος κατά τον Πατέρα», αφενός μεν σηματοδοτεί την ορι­στι­κη μας
απαλλαγή από την ιουδαική επιβολή της περιτομής, αφετέρου δε μας εισαγάγει στο μυστήριο της πνευματικής περιτομής, έκφραση και έκφανση της θείας συγκαταβάσεως, της απορρήτου κενώσεως και της αφάτου ταπεινώσεως του Κυρίου μας, το οποίο καλούμεθα να εγκολπωθούμε στην ζωή μας, για να περιταμεί η αμαρτία, η ιδιοτέλεια, η εγωπάθεια, η ατομοκρατία και κάθε ατομική και συλλογική στρέβλωση, η οποία ταλαιπωρεί την ύπαρξή μας και τον κόσμο όλο.

Το δε πρόσωπο του Μεγάλου Βασιλείου, η απαράμιλλη αυτή προσωπικότητα, έρχεται με τον αγιασμένο βίο του, με τον έμπρα­κτο λόγο της δογματικής του ακρίβειας, με την διδαχή του
και την ποιμαντική του, να γίνει πλοηγός και καθοδηγητής όλων μας και να μας δείξει με ποιο τρόπο στην καθημερινότητα της ζωής μας μπορούμε να ζήσουμε το μυστήριο της προσωπικής μας
περιτομής, προκειμένου να θεραπευθούμε από την νόσο και το σαράκι της αμαρτίας και διά της μετανοίας «αγιάσαι υμάς ολοτελώς και ολόκληρον το σώμα και η ψυχή και το πνεύμα εν τη παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».Το τρίτο σημείο πνευματικής εκκίνησης δεν είναι αμιγώς και εμφανώς εκκλησιαστικό. Εντούτοις είναι βαθύτατα πνευματικό, διότι η αγάπη του Χριστού και η πρόνοια της Εκκλησίας μας για τα πάντα, εκκλησιοποιεί ακόμη και συμβατικά κοσμικά γεγονότα και τα καθιστά σημεία πνευματικής ανα­φοράς.

Το σημείο αυτό είναι η Πρωτοχρονιά. Η αλλαγή σελίδας στο χρόνο. Η απαρχή του νέου έτους.Ένα χρονικό σημείο, το οποίο καλείται αφενός μεν να γίνει αφορμή ειλικρινούς απολογισμού του παρελθόντος έτους, γόνιμης αυτοκριτικής για όσα συνέβησαν την  περασμένη χρονιά και δημιουργικού αναστοχασμού ώστε, όπως πολύ σοφά αποφθέγγεται ο λαός μας, «τα παθήματα να γίνονται μαθήματα». Αφετέρου δε ο νέος χρόνος που ξεκινά από σήμερα είναι η αφορμή για ένα νέο πνευματικό προγραμματισμό, για καινούργιους σχεδιασμούς, για μία πολύ πιο αισιόδοξη και
δυναμική εκκίνηση της ζωής μας.

Ένας χαριτωμένος παππούλης έλεγε πολύ εύστοχα: «κι ο χρόνος είναι μία προθεσμία, που μας δίνει ο Θεός, για να ετοιμαστούμε, να πάμε μπροστά Του. Τίποτ᾽ άλλο. Μας πιστώνει
με χρόνο. Γι᾽ αυτό λέει, τον υπόλοιπον χρόνον της ζωής ημών εν ειρήνη και μετανοία εκτελέσαι, παρά του Κυρίου αιτησώμεθα. Έτσι. Μας πιστώνει! Είναι ένα δώρο ο χρόνος. Ένα δώρο στον
άνθρω­πο. Ένα δώρο στη δημιουργία. Ένα δώρο! Γιατί τώρα είμαστε στην αναμονή. Η παρούσα ζωή είναι πρελούδιο. Είναι αίθουσα αναμονής. Είναι αίθουσα προετοι­μα­σίας. Κι όλα πρέπει
να τα κάνουμε με την προοπτική της αιωνιότητας. Έχοντας μπροστά μας την αιωνιότητα!»

Δώρο λοιπόν είναι ο χρόνος! Δώρο είναι το 2023!! Δώρο μοναδικό η δυνατότητα που μας δίνεται σήμερα για ένα νέο ξεκίνημα, πιο αισιόδοξο και πιο ελπιδοφόρο! Και θα αναρωτηθεί κανείς: μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με τόσα προβλήματα γύρω μας; με τόσες δυσκολίες; Με τόσες ζοφερές και αρνητικές ειδήσεις, που καθημερινά μας περιβάλλουν; Μπορούμε να έχουμε ελπίδα για το 2023 με τόσα εύλογα ερωτηματικά που μας βασανίζουν για το σήμερα και με τόση βα­σιμη αγωνία που μας διακατέχει για το αύριο; Κι όμως! Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι! Ναι! Μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι! Οφείλουμε να κοιτάζουμε μόνο μπροστά και να μην λησμονούμε ότι «τα αδύνατα ανθρώποις, δυνατά παρά τω Θεώ εστίν».

Να εμπιστευθούμε στο θέλημα του Θεού τον αγώνα μας και τις αγωνίες μας για την ζωή μας και τον κόσμο ολόκληρο, να παλέψουμε για το καλύτερο και να παλέψουμε να γίνουμε κα­λύτεροι.
Το δώρο του Θεού, που λέγεται 2023, μας προσκαλεί να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας και να κάνουμε τις σωστές επιλογές και να λάβουμε σωστές αποφάσεις: αυτές δηλαδή που
καλλιεργούν την ενότητα, την ταπεινότητα, την καταλλαγή, την επιείκεια και την μεταξύ μας αγάπη.

Δωρεοδόχοι του νέου έτους 2023 γινόμαστε σήμερα, δωρεοδότες μιάς καινούργιας αρχής για έναν καινούργιο κόσμο ας γίνουμε από τώρα, για το αύριο και για πάντα. Για την αιωνιότητα! Ξεκινάμε από το 2023 και οδεύουμε στην αιωνιότητα!» Ακολούθως τελέσθηκε η Επίσημη Δοξολογία για την 1η του έτους 2023 υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.
Συμεών, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.

Ευχόμενος ο κ. Συμεών για το νέο έτος, απηύθυνε για μια ακόμη φορά ένα μεγάλο προσκλητήριο συμμετοχής στις πανηγυρικές εκδηλώσεις του πρώτου εορτασμού του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στις 20, 21 και 22 Ιανουαρίου 2023, οι οποίες θα τελεσθούν στην πόλη της Λαμίας με την υψηλή παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’.

Στα προπύλαια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων παιάνισε τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου, καθώς και την φήμη του, αποκομίζοντας τις πατρικές ευχές, την αγάπη και τις ευχές του κ. Συμεών.

Τέλος, κατά το έθος, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα τόσο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού όσο και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.


Περισσότερες φωτογραφίες (Δημήτριος Ανάγνου) ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων