16/08/2021 16/08/2021 Στην Ιστορική έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Υπάτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Νέων Πατρών, στον Ιστορικό Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην μαρτυρική πόλη της Υπάτης ιερούργησε σήμερα 16 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών καθιερώνοντας την επίσημη Εορτή της Συνάξεως των τριών Αγίων της Υπάτης, του Αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος πρώτου Επισκόπου...
16 Αυγούστου, 2021 - 20:37
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2021 - 21:52

Η Σύναξη των Αγίων της Υπάτης στην Ι. Μητρόπολη Φθιώτιδος

Διαδώστε:
Η Σύναξη των Αγίων της Υπάτης στην Ι. Μητρόπολη Φθιώτιδος

Στην Ιστορική έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Υπάτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Νέων Πατρών, στον Ιστορικό Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην μαρτυρική πόλη της Υπάτης ιερούργησε σήμερα 16 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών καθιερώνοντας την επίσημη Εορτή της Συνάξεως των τριών Αγίων της Υπάτης, του Αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος πρώτου Επισκόπου Νέων Πατρών του και Ιδρυτού της Φθιωτικής Εκκλησίας, του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Μητροπολίτου Νέων Πατρών και του Οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτου του κτίτορος της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Μετεώρου, οι οποίοι πλέον θα εορτάζονται την επομένη ημέρα από την Εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ έψαλλε Βυζαντινός χορός μαθητών του Ωδείου της Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού και κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Των Ιερέων προηξήρχε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ενώ συλλειτούργησαν και οι Άγιοι Καθηγούμενοι των Ιστορικών Μονών Παναγίας Αγάθωνος, Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης και Παναγίας Αντινίτσης, Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών με πολλή συγκίνηση τόσο στην Αγία Πρόθεση όσο και στην Μεγάλη Είσοδο, αλλά και στο τέλος όπου ετέλεσε Αρχιερατικό Μνημόσυνο, μνημόνευσε όλους τους προκατόχους του Αρχιερείς, τους Αρχιερετεύσαντες στην ιστορική πάλαι ποτέ διαλάμψασα Επισκοπή Υπάτης, η οποία το 1650 ανυψώθηκε σε Μητρόπολη Νέων Πατρών, ήτοι των Αρχιερέων: Λέοντος, Συμεών, Βασιλείου, Νικολάου, Δημητρίου, Κοσμά, Ευθυμίου, Ιωάννου, Ιωσήφ, Γρηγορίου, Γρηγορίου, Παρθενίου, Σεραφείμ, Γαβριήλ, Ανθίμου, Νεοφύτου, Ιωάσαφ, Ιωσήφ, Αθανασίου, Ιωσήφ, Γερμανού (Μελωδού), Αχιλλείου, Αθανασίου, Δανιήλ, Ματθαίου, Ιωαννικίου, Ιωάσαφ, Γρηγορίου (Ιερομάρτυρος), Νικηφόρου, Νεοφύτου, Ιεροθέου, Καλλινίκου, Γερασίμου, Χρυσάνθου, Ευγενίου, Λαυρεντίου, Πολυκάρπου, Δοσιθέου, Αμβροσίου, καθώς επίσης και των εξ Υπάτης καταγομένων Σεβαστοκρατόρων της Μεγαλοβλαχίας Ιωάννου Α΄ Δούκα Άγγελου, Κωνσταντίνου Α΄ Δούκα Αγγέλου και Ιωάννου Β΄ Αγγέλου Κομνηνού.

Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Άγγελός, ο οποίος ωμίλησε με θέμα: «Η Παναγία παιδαγωγός όλων των ανθρώπων στην Αγιότητα».

Παρακολουθήστε:

Ο π. Άγγελος υπογράμμισε ότι η Παναγία Θεοτόκος, Πρώτη απ’ όλους τους Αγίους της Καινής Διαθήκης ανοίγει τον δρόμο, ο οποίος έχει τέσσερις οδοδείκτες στους οποίους αναγράφεται: οδός υπακοής, θυσίας, διωγμού και πόθου συνεχούς κοινωνίας με τον Χριστό.

Αυτούς τους δρόμους περπάτησαν οι Άγιοι Απόστολος Ηρωδίων, Ιερομάρτυς Γρηγόριος, και Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, γενόμενοι γνήσιοι και συνεπέστατοι μαθητές της Κυρίας Θεοτόκου στην πρακτική βίωση της κλήσεως του Χριστού για αγιότητα, που όλους μας αφορά».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του και την συγκίνησή του που καθιερώνεται πλέον αυτή η Εορτή της Συνάξεως των Αγίων της Υπάτης,

«Σε ένα τόπο που έχει ιδιαίτερα, ιστορικό, πολιτισμικό και πνευματικό φορτίο, στον τόπο μαρτυρίου και αγιασμού, καθώς σε αυτόν εδώ τον χώρο αγίασαν και εδόξασαν τον τόπο σπουδαία πρόσωπα.

Σήμερα τελούμε την Σύναξη των τριών Αγίων αλλά τελέσαμε και Αρχιερατικό Μνημόσυνο για όλους αυτούς τους Αρχιερείς που κοσμούν τον Επισκοπικό Κατάλογο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Υπάτης και Μητροπόλεως Νέων Πατρών, καθώς και των τριών εξ Υπάτης Σεβαστοκρατόρων. Αυτή και μόνο η προσευχητική και σεβαστική αναφορά είναι μια τρανή απόδειξη ότι αυτός εδώ ο τόπος έχει βαθιές πνευματικές ρίζες και ένα λαμπρό, σπουδαίο και πνευματικά και όχι μόνο αναπτυξιακά, μέλλον.

Για να έχουμε μέλλον πρέπει να φροντίσουμε το παρόν», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

Ο Σεβασμιώτατος απένειμε το χάρισμα της Πνευματικής Πατρότητος, χειροθετώντας Πνευματικό, τον Προϊστάμενο του Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. Ηρωδίωνα Ρίζο, Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως, Διευθυντή Πολιτιστικής μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η πατρική αυτή πρωτοβουλία και χάρη του κ. Συμεών επισφραγίστηκε με το δυνατό Άξιος των Κληρικών και του λαού, το οποίο αντήχησε στον Ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτοδιοικητικά μέλη της περιοχής, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο τ. Υπουργός κ. Δημήτριος Αλαμπάνος, η Προέδρος του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου «Αινιάνες» κ. Μαρία Λαϊνά, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Δείτε φωτογραφίες:

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ – Δημήτρης Ανάγνου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων