02/02/2020 02/02/2020 Με την συμμετοχή πλήθους πιστών, εορτάσθηκε στην πόλη της Λαμίας η Ιερά μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος του Ιαματικού. Επίκεντρο του εορτασμού, ο πανηγυρίζων περικαλλής Ναός του Αγίου στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας, ο οποίος κτίσθηκε δαπάναις του Συλλόγου Αμπελουργών του Νομού Φθιώτιδος. Ανήμερα της Εορτής, Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, προηξήρχε...
02 Φεβρουαρίου, 2020 - 14:03

Ιεροί ύμνοι και πλήθος πιστών, συνέθεσαν τιμητική ατμόσφαιρα προς τον Άγιο Τρύφωνα

Διαδώστε:
Ιεροί ύμνοι και πλήθος πιστών, συνέθεσαν τιμητική ατμόσφαιρα προς τον Άγιο Τρύφωνα

Με την συμμετοχή πλήθους πιστών, εορτάσθηκε στην πόλη της Λαμίας η Ιερά μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος του Ιαματικού.
Επίκεντρο του εορτασμού, ο πανηγυρίζων περικαλλής Ναός του Αγίου στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας, ο οποίος κτίσθηκε δαπάναις του Συλλόγου Αμπελουργών του Νομού Φθιώτιδος.


Ανήμερα της Εορτής, Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαμίας και ιδιαίτερο Γραμματέα του Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αθανάσιο Κυρίτση, τον Εφημέριο του ιδίου Ναού και Υπευθύνου του Γραφείου Γάμων της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αθανάσιο Σκαρμούτσο και τον Αρχιδιάκονό του π. Ευστάθιο Κατόπη.


Τους ιερούς ύμνους απέδωσαν μελλίρυτα ο Πρωτοψάλτης του Ναού της Αγίας Παρασκευής κ. Θωμάς Αρχανιώτης, ο Λαμπαδάριος κ. Χρήστος Τσιλιμάγκος, o Ιεροψάλτης κ. Παύλος Λιάσκος, συνοδεία βοηθών Ιεροψαλτών.
Στην Θεία Λειτουργία μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστη σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αμπελουργών Ν. Φθιώτιδος, με προεξάρχοντα τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Κάλλο.


Παρέστησαν επίσης, ο Εξοχώτατος Υπουργός των Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, καθώς και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αγάπη του τιμωμένου Αγίου Τρύφωνος προς την φύση και την Δημιουργία, μια αγάπη ανιδιοτελή, αληθινή με αφοσίωση στον Θεό και στον άνθρωπο.


Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:
«Σήμερα εορτάζουμε έναν Άγιο ιδιαίτερα αγαπητό στο λαό, έναν Άγιο της φύσης. Εορτάζουμε έναν άνθρωπο, ο οποίος ζούσε μέσα στην απλότητά της καθημερινότητας, μέσα στην ομορφιά της φυσικής ζωής και όλο του το είναι ήταν άμεσα συνυφασμένο με τη γη, αλλά η καρδιά του και η ψυχή του ήταν στραμμένα προς τον ουρανό. Συνδύαζε άρρηκτα τη γη με τον ουρανό.
Ο Άγιος Τρύφων διακρίθηκε για την απλότητά του, την τιμιότητα του, αλλά πάνω από όλα για την ειλικρίνεια του και την ανιδιοτέλεια του. Δεν ασφάλισε στον εαυτό του, τα συναισθήματά του και την καρδιά του, αλλά είχε έντονη κοινωνικότητα και έτσι αυτός ο φτωχός αγρότης, εξαιτίας της αγάπης του προς τον Χριστό και τον άνθρωπο οδηγήθηκε τελικά στο μαρτύριο. Η Εορτή ενός Αγίου είναι έμπνευση και για τη δική μας ζωή. Άραγε η δική μας ζωή δεν έχει ανάγκη από μία επιστροφή στη φύση, στην απλότητα, την οποία δεν θα πρέπει να τη βλέπουμε ως ένα εργαλείο ανάπτυξης μόνο οικονομικής, αλλά να δούμε τη φύση και τη δημιουργία ως προέκταση της ιερότητας ακόμη και αυτής της Αγίας Τραπέζης, η οποία ως τέλεια δημιουργημένη από το Θεό, διακονεί με αγάπη τον άνθρωπο. Η αγάπη του Θεού αδελφοί μου έφτιαξε την γη έναν πραγματικό παράδεισο για να ζει ο άνθρωπος ευτυχισμένος.
Σε μία εποχή που έχουμε περάσει και περνάμε ακόμη μία φοβερή κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά μία κρίση σχέσεων, ο Άγιος Τρύφων μας δίνει την ευκαιρία μέσα από τη δική του ζωή να κοιτάξουμε τη δική μας ζωή. Να αγαπήσουμε τον Θεό και την Δημιουργία Του.
Η πραγματική παρρησία είναι να δίνεις τον εαυτό σου ολόκληρο στον συνάνθρωπό σου. Παρρησία και θάρρος για την αγάπη του Θεού, για την αγάπη του συνανθρώπου σου.
Ο Άγιος Τρύφων δείχνει την αγάπη του όχι μόνο στο Θεό αλλά και στη δημιουργία. Αυτή τη Χάρη του Αγίου Τρύφωνος εύχομαι αδελφοί μου να την λάβετε πλούσια στην καρδιά σας και να τη σκορπίζετε παντού γύρω σας. Χρόνια πολλά!».
Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας ετέλεσε τον αγιασμό μετά των ευχών και των εξορκισμών του Αγίου Τρύφωνος για την προστασία των αμπελώνων, των χωραφιών, των κήπων και πάσης φύσεως καλλιεργειών.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, τον Σεβασμιώτατο καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την τιμητική και αγιαστική παρουσία του, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Στεφανής, ενώ ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Κάλλος Του προσέφερε ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης, σεβασμού και αγάπης, μία εικόνα του Αγίου Τρύφωνος, συνοδευόμενη από εγκάρδιες ευχές για μία καλλίκαρπο, υγιή και ευλογημένη Ποιμαντορία.
Ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε για το όμορφο δώρο, αλλά και για την ευγενή πρόσκληση και ευχήθηκε πατρικώς, ο Άγιος Τρύφων, ο Προστάτης και φύλαξ των Αμπελοκτημόνων να ευλογεί και να πρεσβεύει προς τον Κύριο, ώστε όλα τα μέλη του Συλλόγου να έχουν υγεία και ευτυχία στη ζωή τους.
Αναφερόμενος στην Εορτή, τους συνεχάρη για την τόσο σημαντική πρωτοβουλία και πραγματοποίηση της κατασκευής του όμορφου αυτού Ναού, αλλά και για την ενότητα που έχουν μεταξύ τους, μία ενότητα, η οποία δείχνει ότι οι άνθρωποι όταν είναι ενωμένοι μεταξύ τους σαν μια οικογένεια, τότε τα έργα και οι στόχοι όλοι πραγματοποιούνται.
Τέλος ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε πάντοτε έτσι να εορτάζεται ο Άγιος Τρύφων με παραδοσιακό τρόπο, με αγάπη, ενότητα και χαρά.
Ακολούθησε πλούσιο εόρτιο κέρασμα, το οποίο προσέφερε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στην υπόγεια αίθουσα του Ναού προς όλους τους εορταστές.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων