07/12/2023 07/12/2023 Άλλη μια μέρα χαράς και αγαλλίασης για την τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος, καθώς χθες προστέθηκε ένας ακόμη νέος μοναχός στο τάγμα των αγγέλων της Ιεράς Μητρόπολης. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης επί τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων,...
07 Δεκεμβρίου, 2023 - 9:24
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2023 - 8:58

Κουρά νέου μοναχού στην Ιερά Μονή Αντινίτσης από τον Φθιώτιδος Συμεών 

Διαδώστε:
Κουρά νέου μοναχού στην Ιερά Μονή Αντινίτσης από τον Φθιώτιδος Συμεών 

Άλλη μια μέρα χαράς και αγαλλίασης για την τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος, καθώς χθες προστέθηκε ένας ακόμη νέος μοναχός στο τάγμα των αγγέλων της Ιεράς Μητρόπολης. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης επί τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων, εορτή κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια του ο Καθηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Αναστασίου.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών πλαισίωσαν οι Καθηγούμενοι των Μονών: Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτου, ο Ιερομόναχος Αρχιμ. π. Σεραφείμ Ξενοφωντινός, η Αγία Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μύλων Γερόντισσα Ιουστίνα, ιερείς της πόλεως Λαμίας και της Αρχιερατικής Περιφερείας Δομοκού, οι Πατέρες της Ιεράς Αδελφότητος, καθώς μέλη των Γυναικείων Αδελφοτήτων Ιερών Μονών της Μητροπόλεως.

Το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισε χορός Ιεροψαλτών, αποφοίτων και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, ενώ η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως 89,4 Fm).

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών σε κλίμα συγκίνησης και ιδιαίτερης κατάνυξης, τέλεσε και την κουρά ενός νέου αδελφού της Μονής, του μοναχού π. Δαυίδ.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Φθιώτιδος

Στην πατρική του προσλαλιά ο κ. Συμεών χαρακτηριστικά και με συγκίνηση ανέφερε:

«Μεγάλη μέρα σήμερα π. Δαυίδ για το μοναστήρι, την Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης, για το σεβαστό και αγαπητό Άγιο Καθηγούμενο π. Αμβρόσιο, για σένα προσωπικά, για την Εκκλησία ολόκληρη. γιατί όταν εισέρχεται ένα νέο μέλος στην Εκκλησία του Χριστού με το Άγιο Βάπτισμα και ένα νέο μέλος στο Τάγμα των Αγγέλων με το Δεύτερο Βάπτισμα, το μοναχικό, είναι χαρά όχι προσωπική και ατομική, αλλά είναι χαρά οικουμενική, είναι χαρά και ευλογία, πανήγυρις στον ουρανό και στη γη. Αυτό συντελείται απόψε εδώ και έτσι και τα ονομαστήρια του Αγίου Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτου κ. Αμβροσίου και η εόρτιος ατμόσφαιρα, προεόρτιος για τα Χριστούγεννα, εόρτιος για τούτες τις ημέρες, έρχεται να γίνει ακόμα πιο χαρούμενη με τη σημερινή κουρά.

Δεύτερο Βάπτισμα λαμβάνεις σήμερον αδελφέ. Άκουσες πριν από λίγο στις ευχές της μοναχικής κουράς κι αυτό έχει τεράστια σημασία, γιατί δεν έχει μία σημασία ψυχολογική, δε συμβαίνει σήμερα κάτι για να αλλάξει η διάθεσή σου, να βελτιωθεί η ψυχική σου διάθεση, να αποκτήσεις ευφορία όπως πολλές φορές συμβαίνει σε διάφορες επετείους ή αναμνήσεις ή εορτές της ζωής μας.
Πολλές φορές οι εόρτιες ημέρες τους ανθρώπους τους οδηγούν άλλους στην ευφορία κι άλλους στην μελαγχολία, υπάρχουν άνθρωποι που την ημέρα της εορτής τους μελαγχολούν, τις ημέρες των εορτών μελαγχολούν και στενοχωρούνται και νιώθουν δυσκολία και δυσφορία και υπάρχουν άλλοι άνθρωποι, που περιμένουν πως και πως αυτές τις ημέρες για να ξεφύγουν λίγο από τη ρουτίνα, για να νιώσουν λίγο καλύτερα, για να ανέβει η διάθεσή τους.

Ασφαλώς το γεγονός της μοναχικής σου κουράς, το δεύτερο Βάπτισμα που λαμβάνεις σήμερα δεν έχει σχέση με ψυχολογικά μεγέθη, δεν έχει σχέση με συναισθηματικές καταστάσεις, δεν έχει σχέση με διαθέσεις ,οι οποίες μεταβάλλονται, έρχονται και φεύγουν, αλλά έχει οντολογικό περιεχόμενο.

Σήμερα αναγεννάται ένας νέος άνθρωπος, σήμερα φεύγει ο παλαιός άνθρωπος της απάτης, της φθοράς, του θανάτου, της αμαρτίας και αναδύεται και αναδεικνύεται ο νέος, ο καινός άνθρωπος, ο  Δαυίδ μοναχός και αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο, διότι σήμερα γίνεται ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα στη ζωή σου, σήμερα και πάλι εγκαθιδρύεται η Χάρις του Αγίου Πνεύματος μέσα στην καρδία σου, όπως έγινε και με το Άγιο Βάπτισμα και από σήμερα καλείσαι έτι περισσότερο να διαφυλάξεις αυτήν τη Θεία Χάρη.

Σήμερα η αγάπη του Θεού δίνει μία νέα μεγάλη ευκαιρία και για όλους μας ανεξαιρέτως αυτή η ευκαιρία είναι καθοριστική, σήμερα ανοίγει ένας νέος ορίζοντας, έρχεται ο Χριστός και σε παίρνει και σε οδηγεί στα Άγια των Αγίων πού είναι το Τάγμα των Αγγέλων, που είναι η μοναχική πολιτεία και έχεις βοηθό όχι μόνο τον Προφητάνακτα Δαυίδ, που είναι ο βοηθός όλων των μοναχών, ο μοναχός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον ψαλτήρι, με τη φωνή του Δαυίδ, με την κραυγή του Δαυίδ, η οποία είναι κραυγή μετανοίας, είναι κραυγή ευγνωμοσύνης, είναι κραυγή ευχαριστίας, είναι και κραυγή ελπίδας.

Ο Δαυίδ μέσα στην επίγνωση του εαυτού του κραυγάζει και αναζητεί το έλεος του Θεού και ευχαριστεί το Θεό, ο όποιος γίνεται βοηθός και σκεπαστής στη σωτηρία. «Άβυσσος άβυσσον» επικαλείται, μας λέει, ο Προφητάναξ Δαυίδ, μέσα στην άβυσσο των αμαρτημάτων μας, μέσα στην άβυσσο και στα σκοτάδια της ψυχής μας, έρχεται η άβυσσος της αγάπης του Θεού να τα φωτίσει τα πάντα, να τα διαλύσει και να ανοίξει ένα νέο δρόμο στη ζωή όπως ανοίγει σήμερα για σένα π. Δαυίδ.

Συγχρόνως όμως έχεις αντιλήπτορα και τον Όσιο Δαυίδ των εκ Κυπαρισσίου Ταλαντίου Λοκρίδος, αυτό το παιδί του Θεού, τον δικό μας άνθρωπο, τον συμπατριώτη μας, τον πρόγονό μας, ο οποίος παιδιόθεν ηγάπησε σφόδρα το Θεό, έτρεχε εκεί στο εκκλησάκι του Αγίου Προδρόμου, προσευχόμενος και δεόμενος και η αγάπη του Θεού τον οδήγησε σε εκεί που ασκήτευσε, εκεί που δημιούργησε ένα πανεπιστήμιο μοναχικής ζωής και πολιτείας και οσιότητος, εκ του οποίου εξήλθαν Άγιοι άνθρωποι, εν οις, ο Όσιος Ιάκωβος ο και με συγχωρείτε, ο Τσαλίκης και σπουδαίοι άλλοι Όσιοι Πατέρες.

Ανάσταση λοιπόν συντελείται μέσα σου. Σήμερα ζεις το Πάσχα το δικό σου για αυτό και ψάλλαμε: «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε» κι ο σταυρός που θα λάβεις ευθύς αμέσως είναι ακριβώς ο σταυρός του Βαπτίσματος, όπως ο πρώτο Βάπτισμα έλαβες και λάβαμε όλοι τον Τίμιο Σταυρό έτσι και σήμερα στο δεύτερο Βάπτισμα πάλι θα λάβεις τον Τίμιο Σταυρό για να σου θυμίζει ότι η αληθινή αγάπη είναι αγάπη σταυρωμένη, η αληθινή αγάπη δεν είναι ένας δρόμος βολέματος, ένας δρόμος ευκολίας, η αληθινή αγάπη είναι ανηφορική, είναι Γολγοθάς είναι κακοτράχηλα τα μονοπάτια της αγάπης αδελφέ μου π. Δαυίδ και συγχρόνως θα λάβεις το Φως της Αναστάσεως από τη λαμπάδα του Βαπτίσματος ακριβώς για να ενθυμείσαι τον λόγο του Αγίου Ιωάννου συγγραφέως της Κλίμακος ότι καλούνται οι μοναχοί εφόσον οι άγγελοι είναι «φως μοναχοίς» καλούνται και οι μοναχοί να είναι «φως κοσμικοίς» όπως λέει ο Όσιος Ιωάννης ο Σιναΐτης.

Με αυτές τις ευχές και τις προρρήσεις εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια να μείνεις αφοσιωμένος, να μείνεις εδραίος, αμετακίνητος, όσες δυσκολίες κι αν υπάρχουν, όσοι πειρασμοί, όσες φωνές και σειρήνες μπορεί να ακουστούν αν και εδώ στο όρος της Αντινίτσης ευτυχώς δεν φτάνουν εύκολα οι σειρήνες αυτού του μάταιου κόσμου, ότι δυσκολίες και να αντιμετωπίσεις αγαπημένε μου π. Δαυίδ, να μείνεις λεβέντης, γενναίος, μαχητής όπως ταιριάζει στα παιδιά αυτών των βουνών εδώ του Ζητουνίου, της Λαμίας, της Ρούμελης».

Στις Ιερές Ακολουθίας μεταξύ του πλήθους των πιστών παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων του τόπου.
Κουρά νέου μοναχού στην Ι.Μ. Αντινίτσης από τον Φθιώτιδος Συμεών

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων